Kommentti: Putin testaa Bidenia – Ukrainassa leikitään tulella - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kommentti: Putin testaa Bidenia – Ukrainassa leikitään tulella

Joe Bidenin on pakko vastata Vladimir Putinin haasteeseen. Mutta joukkoja liikuttaa myös koronavirus, kirjoittaa erikoistoimittaja Seppo Varjus.

Kapinallistaistelija Donetskissa. Liipasinherkät sotilaat voivat aina sotkea valtiojohtajien suunnitelmat.­

7.4. 9:37

Aseet on tehty tappamaan. Sotilaat on koulutettu niittämään niillä ihmishenkiä. Siksi aseilla ja armeijoilla ei pitäisi leikkiä.

Viime päivinä Venäjä on leikkinyt sotilaillaan Ukrainan rajoilla. Se on liikutellut joukkojaan ja uhkaa pienempää naapuriaan monelta taholta.

Syytä mietitään. Tapahtumaketju on voinut saada alkunsa rintamalta, jossa Ukrainan joukot ja Venäjän tukemat separatistit ovat ottaneet mittaa toisistaan vuosikausia. Viime aikoina kahakat ovat lisääntyneet.

Venäjän presidentti Vladimir Putin saattaa laskea, että painostus tehoaisi Ukrainan presidenttiin Volodymyr Zelenskyihin. Zelenskyi puhui vaalikampanjassaan pari vuotta sitten rauhasta. Hän ei kuitenkaan ole valmis Putinin vaatimiin myönnytyksiin.

Viikossa tapahtumat ovat kuitenkin saaneet maailmanmitan ulottuvuuksia. Putin ja Yhdysvaltain presidentti Joe Biden pelaavat ensimmäistä eräänsä.

Bidenin pakko toimia

Yhdysvalloissa valtaan nousseet demokraatit syyttävät Putinia siitä, että tämä vuonna 2016 tuki republikaanien Donald Trumpin vaalikampanjaa kepulikonstein. Vuoden 2020 presidentinvaalien kampanjan aikana Bidenia mustattiin tämän pojan Hunterin bisnesyhteyksillä Ukrainassa. Tässäkin nähtiin Putinin käsi.

Bidenilla on siis henkilökohtainen syy kantaa kaunaa Putinille ja se liittyy Ukrainaan.

Viime perjantaina presidentti Biden soitti ensimmäisen virallisen puheensa Zelenskyille. Siinä hän lupasi tukea.

Zelenskyi on esittänyt useita toiveita, että Ukrainan tietä Natoon helpotettaisiin. Tämä ei kuitenkaan ole yksinkertainen asia. Nato-jäsenyys ei ole vain Yhdysvalloista kiinni. Länsi-Euroopassa kavahdetaan ajatusta konfliktista ydinasevalta Venäjän kanssa.

Nykyinen kriisi voi kärjistyä päivissä, Nato-optio on vuosien päässä. Zelenskyi voi silti pelata sillä.

Korona liikuttaa armeijoita

Kulkutaudit ovat muuttaneet historiaa ja kenraalien suunnitelmia. Nytkin kaiken takana jyllää korona.

Ukrainassa se on surmannut lähes 37 000 ihmistä. Terveyskriisi horjuttaa maata. Putin voi nähdä tässä tilaisuuden keikuttaa sitä lisää.

Toisaalta korona jyllää myös Venäjällä, jossa sekä tauti- että talousluvut ovat epäluotettavia. Sapelinkalistelu rajalla saa kansan mietteet muualle. Navalnyi-juttu on tehnyt lommoja Putinin panssariin. Nyt niitä voi oikoa sotilaallisella pullistelulla.

Bidenin aikana Yhdysvaltojen rokotuskampanja on edennyt nopeasti. Takaiskuja koetaan kuitenkin yhä. Hallinnon huomio on kotimaassa.

EU:ssa rokotukset tökkivät ja pitkittyneet sulut iskevät talouteen. Vaikkapa Saksan Angela Merkelin asialistalla Ukraina ei nyt ole ykkönen.

Tämä voi vaikuttaa Kremlin laskelmiin ja lisätä sen rohkeutta. Tavoitteet voivat olla rajatut, mutta tilanne riistäytyä silti käsistä.

Siihen ei tarvita kuin liian innokkaita tykkimiehiä Donetskissa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?