EMA:n rokote­osaston johtaja: AstraZenecan korona­rokotteella todettu yhteys veri­tulppiin – Nohynek: Käyttöä voidaan ehkä harkita uudelleen

Euroopan lääkevirasto EMA:n rokote­osaston johtajan mukaan AstraZenecan koronarokotteella on todettu yhteys veritulppiin.

6.4.2021 12:33 | Päivitetty 6.4.2021 14:17

Fimean jaostopäällikkö, ylilääkäri Maija Kaukonen kertoo Ilta-Sanomille, että pitää epätodennäköisenä, että AstraZenecan rokotteen myyntilupa peruttaisiin uusien tietojen takia.

Hän korostaa, että ennen virallista tietoa EMA:lta hän voi vain spekuloida asialla.

– Kyse on hyvin harvinaisesta haitasta. Koronavirusinfektio taas on hyvin vaikea infektio, johon liittyy merkittävää kuolleisuutta. Rokotteen hyödyt ovat suuremmat kuin haitat.

Kaukonen pitää kuitenkin mahdollisena, että rokotteen käyttöä ohjataan. THL tekee Suomessa rokotesuositukset eli päättää miten tiettyä rokotetta käytetään.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Hanna Nohynek kertoo, että THL odottaa tällä hetkellä EMA:n virallista lausuntoa asiasta. Hän ei tiedä, mitä EMA aikoo julkaista.

– Sen jälkeen pitää katsoa, mitä se tarkoittaa Suomen rokotusohjelmalle.

– Pitää punnita, mitkä ovat hyödyt ja mitkä mahdolliset haitat ja siinä valossa tehdä kansalliset päätökset.

Myös hän pitää mahdollisena, että uusien tietojen valossa AstraZenecan rokotteen käyttökohteita harkitaan uudestaan.

– Nyt on liian varhaista sanoa.

Tällä hetkellä Suomessa suositellaan, että AstraZenecan rokotetta ei anneta alle 65-vuotiaille.

Päätöksiä tehdään vasta, kun EMA:n virallinen lausunto on julkaistu.

Fimea julkaisee aiheesta oman tiedotteen, kun EMA on tiedottanut asiasta.

Asia tuli esiin tiistaina, kun Euroopan lääkeviraston EMA:n rokoteosaston päällikkö Marco Cavaleri sanoi italialaislehti Il Messaggerolle, että hänen mielestään Astra Zenecan koronarokotteella on selvä yhteys veritulppiin. Cavalerin mukaan vielä ei ole tiedossa, mikä rokotteessa veritulppia aiheuttaa.

Kyseessä ei ole siis EMA:n virallinen kanta. Cavaleri antaa haastattelussa ymmärtää, että virasto olisi vahvistamassa rokotteen ja veritulppien yhteyden lähiaikoina.

Mikäli yhteys veritulppiin voidaan vahvistaa, kyseessä olisi silti äärimmäisen harvinainen haittavaikutus. Esimerkiksi Britanniassa 18 miljoonasta AstraZenecalla rokotetusta ihmisestä 30:n tiedettiin saaneen veritulppaoireita maaliskuun lopulle mentäessä, ja heistä seitsemän kuoli, kertoo BBC.

EMA:n lääketurvallisuuden riskinarviointikomitea on tänään aloittanut kolmipäiväisen kokouksensa, jossa käsitellään myös mahdollista päivitystä suositukseen AstraZenecan rokotteen käytöstä.

Useat maat ovat talven aikana keskeyttäneet välillä rokotukset AstraZenecan rokotteella, kun sen yhteyttä veritulppiin tutkittiin. Lisäksi eräät maat ovat antaneet kyseisen rokotteen käyttöön liittyviä ikäsuosituksia.

Suomessa AstraZenecan koronarokotteen käyttö keskeytettiin maaliskuussa viikon ajaksi. Rokotetta ei varotoimenpiteenä toistaiseksi anneta kuitenkaan alle 65-vuotiaille rokotteen haittavaikutusepäilyjen vuoksi.

Suomessa, muissa Pohjoismaissa ja Saksassa on ilmoitettu alle 65-vuotiailla rokotuksen jälkeen jonkin verran tavallista enemmän hyvin harvinaisia aivolaskimotukoksia ja niin kutsuttuja yleistyneitä suonensisäisiä hyytymisiä, THL on kertonut.

Niiden mahdollista yhteyttä AstraZenecan koronarokotteeseen selvitetään. 65 vuotta täyttäneillä rokotetuilla vastaavia oireita ei ole tullut esiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?