George Floyd -oikeudenkäynti jatkui Yhdysvalloissa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

George Floyd -oikeudenkäynti jatkui Yhdysvalloissa

Maanantaina alkanut oikeudenkäynti ex-poliisi Derek Chauvinia vastaan jatkui syyttäjän todistajien kuulemisella.

Mielenosoittajat odottivat oikeudenkäynnin jatkumista Minneapolisin oikeustalon edessä maanantaina.­

30.3. 15:58 | Päivitetty 31.3. 0:54

Pidätystilanteessa kuolleen mustan miehen George Floydin kuolemasta syytetyn entisen poliisin Derek Chauvinin oikeudenkäynti jatkui Yhdysvaltojen Minneapolisissa tiistaina.

Ensimmäisenä kuultiin jatkoa maanantaina teknisiin ongelmiin keskeytyneelle todistajanlausunnolle, ja sen jälkeen syyttäjä kutsui muita todistajia.

Floydin kuolema oli osaltaan käynnistämässä viime kesänä laajoja rotumielenosoituksia ympäri Yhdysvaltoja, ja se nosti poliisiväkivaltaa vastustavan Black Lives Matter -liikkeen tunnetuksi ympäri maailmaa.

Chauvinia syytetään taposta ja vaihtoehtoisesti kuolemantuottamuksesta. Taposta hän voi saada 40 vuoden tuomion.

Maanantaina oikeudessa esitettiin tunnetuksi tullut hätkähdyttävä sivullisen kuvaama video, jossa Chauvin painoi Floydia polvella niskasta useiden minuuttien ajan.

Oikeudenkäynnin ensimmäisenä päivänä Chauvinin asianajaja Eric Nelson sanoi Floydin olleen pidätyshetkellä huumeiden vaikutuksen alaisena ja vastustaneen pidätystä. Nelsonin mukaan Floydin kuolemaan vaikuttivat paitsi huumaavien aineiden käyttö myös tämän aiemmat terveysongelmat.

Ruumiinavauksen yhteydessä Floydin elimistöstä löytyi jäämiä morfiinin sukuisesta voimakkaasta kipulääkkeestä fentanyylistä, mutta ruumiinavausraportin mukaan miehen kuolinsyy oli niskaan kohdistunut paine.

Nelson myös kehotti valamiehistöä sivuuttamaan tapaukseen liittyvät poliittiset ja yhteiskunnalliset kysymykset.

Oikeutta käydään tarkasti vartioidussa oikeussalissa. Oikeuskäsittelyn odotetaan kestävän kuukauden verran. Pidätystilanteeseen osallistuneiden kolmen muun poliisin oikeudenkäynnit on määrä järjestää myöhemmin tänä vuonna.

Nelson oli pyytänyt Chauvinin oikeudenkäynnin lykkäämistä ja siirtämistä pois Minneapolisista, koska Minneapolisin kaupunki sopi maksavansa 27 miljoonan dollarin eli yli 22,5 miljoonan euron korvaukset Floydin perheelle. Tuomari Peter Cahill kuitenkin torjui pyynnön.

Oikeudenkäyntiä esitetään suorana Yhdysvaltain pääkanavilla, ja sitä on kuvailtu ”virstanpylvääksi” ja merkiksi siitä, miten pitkälle Yhdysvallat on päässyt tasa-arvopyrkimyksissään.

Valkoisen talon mukaan myös presidentti Joe Biden seuraa tapahtumia tarkasti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?