Jälleen yksi ylilääkäri kuoli Navalnyin Omskin-sairaalassa

Oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin hoitopaikkana tunnetuksi tulleessa Omskin kaupunginsairaalassa on menehtynyt jälleen yksi arvostettu erikoislääkäri, 62-vuotias Rustam Agishev.

Kuvassa Aleksei Navalnyitä siirretään Omskin sairaalasta ambulanssilennolle viime elokuussa. Sairaalan silloisista ylilääkäreistä kaksi on sittemmin menehtynyt: Rustam Agishev vastikään aivoverenvuodon jälkiseurauksiin ja Sergei Maksimishin helmikuussa sydänkohtaukseen.

28.3.2021 19:33

Venäjän median tietojen mukaan Rustam Agishev menehtyi perjantaina 26. maaliskuuta. Hänen kerrotaan saaneen viime joulukuussa aivoverenkiertohäiriön, josta hän ei koskaan toipunut ennalleen. Agishevin kuolemasta kertoo muun muassa omskilainen uutissivusto Om1.ru.

Agishev johti Omskin kaupunginsairaalassa traumatologian ja ortopedian osastoa. Näin ollen hän ei mitä ilmeisimmin itse osallistunut suoranaisesti Venäjän oppositiojohtajan Aleksei Navalnyin hoitoon viime elokuussa, kun tämä tuotiin suoraan lentokoneesta Omskin sairaalaan myrkytysoireiden vuoksi. Osastonylilääkärinä Agishev kuului kuitenkin sairaalan hallinnollisiin johtohenkilöihin myös Navalnyin hoitojakson aikana.

Agishevin kerrotaan työskennelleen Omskin kaupunginsairaalan numero 1 ensiapuosastoilla yhteensä kolmenkymmenen vuoden ajan.

Omskin kaupunginsairaalan nykyinen hallinnollinen ylilääkäri Jevgeni Osipov kertoi, että Agishev oli todella omistautunut työlleen ihmisten pelastajana ja hänen kuolemansa on suuri menetys sairaalalle.

– Hän tulee aina olemaan muille lääkäreille esimerkkinä rajattomasta uhrautumisesta ammatilleen, auttamishalusta ja viisaudesta, Osipov sanoi Omsk.Mk.ru-sivuston mukaan.

Omskin kaupunginsairaalan lääkäreiden kohtaloita on seurattu Venäjän mediassa tarkasti sen jälkeen, kun sairaala nousi kuuluisuuteen Navalnyin hengen pelastajana ja sittemmin ristiriitaisten terveyslausuntojen antajana.

Navalnyin hoitoon suoranaisesti osallistunut sydänspesialisti Sergei Maksimishin kuoli yllättäen helmikuussa 55-vuotiaana. Maksimishinin kerrottiin saaneen sydänkohtauksen, ja hän kuoli lopulta työpaikallaan tehohoidossa.

Navalnyin edustajan Leonid Volkovin mukaan Maksimishin hoiti tätä ja hänellä oli ratkaiseva rooli Navalnyin pelastamisessa.

– Maksimishin tiesi enemmän kuin kukaan Aleksein tilasta, Volkov sanoi CNN:lle.

Navalnyin hoitoon niin ikään suoranaisesti osallistunut varaylilääkäri Anatoli Kalinitshenko irtisanoutui itse yllättäen sairaalan palveluksesta viime lokakuussa. Kalinitshenko kertoi siirtyvänsä yksityisen terveydenhuollon pariin kirurgiksi.

Kalinitshenko antoi Navalnyin tilasta useita lausuntoja viime elokuussa. Hän sanoi videokameroiden edessä ensin, että myös myrkytystä tutkitaan yhtenä mahdollisuutena. Pian tämän jälkeen Omskin sairaalassa ryhdyttiin kuitenkin kiistämään kokonaan myrkytyksen mahdollisuus Navalnyin sairastumisen syynä, ja Kalinitshenko itse liittyi kiistäjiin.

Kalinitshenko hoiti kommunikaation Navalnyitä hakemaan saapuneen saksalaisen ambulanssilennon miehistön kanssa ja valvoi henkilökohtaisesti myös Navalnyin siirron lennolle, kertoo omskilainen uutissivusto Ngs55.ru.

(Kalinitshenko kertoo alla olevalla videolla Navalnyin terveydentilasta ja sanoo, että myrkytystä tutkitaan yhtenä mahdollisena syynä.)

(Kalinitshenko kiistää alla olevalla videolla Navalnyin myrkytyksen.)

Kalinitshenko selitti Venäjän medialle, että hän oli jo pidemmän aikaa suunnitellut vaihtoa toisiin tehtäviin, mutta koronaviruksen ja Navalnyin tapauksen vuoksi hän joutui hieman viivyttämään irtisanoutumistaan.

– Siirtymiseni uuteen työpaikkaan ei liity millään tavalla politiikkaan. Olen vain ymmärtänyt lopullisesti, että minua kiinnostaa kirurgia enemmän kuin hallinnolliset tehtävät, Kalinitshenko selitti uutissivusto RBK:n mukaan lokakuussa.

Navalnyin hoitojakson aikana Omskin sairaalan hallinnollisena ylilääkärinä toiminut Aleksandr Murahovski sai puolestaan viime marraskuussa ylennyksen, kun hänestä tehtiin Omskin alueen terveysministeri.

Juuri Murahovski jää historiaan lääkärinä, joka antoi videokameroille erikoislaatuisen lausunnon Navalnyin ”aineenvaihduntahäiriöistä”. Murahovskin esiintymistä pidettiin oudon hermostuneena ja moni kiinnitti huomiota muun muassa tapaan, jolla hän hypisteli kynää käsissään ja pälyili katseellaan.

(Murahovskin lausunto Navalnyin kehon sokeritasapainon häiriöistä näkyy alla olevalla videolla.)

Murahovski tunnetaan Omskissa myös Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia tukevan valtapuolueen Yhtenäisen Venäjän edustajana.

Venäjän virallisen kannan mukaan Navalnyin kehosta ei löydetty merkkejä novitshokista eikä tahallisesta myrkytyksestä, vaan hänen tilansa selittyy kroonisella haimatulehduksella ja aineenvaihduntahäiriöillä. Venäjä ei ole myöskään käynnistänyt rikostutkintaa Navalnyin myrkyttämisestä, vaikka useat eurooppalaiset laboratoriot vahvistivat hänen kehostaan löytyneen merkkejä novitshok-hermomyrkystä.

Aleksei Navalnyi vangittiin Venäjällä tammikuussa heti suoraan paluulennolta, kun hän palasi kotimaahansa Saksan-hoitojakson jälkeen.

Parhaillaan Venäjällä kohistaan tiedoista, joiden mukaan Navalnyin terveydentila on heikentynyt rajusti Pokrovin vankileirillä, jossa hän kärsii kahden ja puolen vuoden vankeustuomiotaan.

Useat venäläiset lääkärit, Navalyin avustajat ja Julia-vaimo ovat vaatineet, että Navalnyille on annettava välitöntä hoitoa hänen selkä- ja jalkakipuihinsa. Navalnyin oikea jalka on tunnoton eikä hän pysty enää kävelemään sillä.

Navalnyi itse on myös vaatinut, että häneen vankileirillä kohdistettu kidutuksenomainen unenriisto on lopetettava.

Vankileirillä Navalnyi herätetään öisin kerran tunnissa ja leirin vartija nauhoittaa joka kerta videolausunnon, jossa hän kertoo ”pakoalttiin” Navalnyin olevan yhä todistettavasti sellissään.

Putinin lehdistösihteeri Dmitri Peskov on torjunut julkisuudessa vetoomukset Navalnyin terveydentilan varmistamisen tarpeesta. Peskovin mukaan Kreml ei reagoi vetoomuksiin, koska asia ei kuulu heille vaan Venäjän rikosseuraamusvirastolle, kertoo uutistoimisto Tass.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?