Peter Nygård ei pääse vapaalle takuita vastaan – vetoomustuomioistuin hylkäsi suomalaismiljonäärin valituksen - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Peter Nygård ei pääse vapaalle takuita vastaan – vetoomustuomioistuin hylkäsi suomalaismiljonäärin valituksen

Tuomioistuimen käsittely liittyy New Yorkissa nostettuihin syytteisiin. Peter Nygårdia syytetään muun muassa seksikaupasta.

Peter Nygård pidätettiin Winnipegissa joulukuun puolivälissä. Tässä vankilassa häntä pidetään.

27.3. 0:04

Suomalaismiljonääri Peter Nygård ei pääse takuita vastaan vapaalle odottamaan mahdollista luovutusoikeudenkäyntiä, vetoomustuomioistuimen tuomari Jennifer Pfuetzner päätti. Nygård pidätettiin ja vangittiin Winnipegissa joulukuun puolivälissä liittyen Yhdysvalloissa nostettuihin syytteisiin.

Toinen tuomari oli päättänyt helmikuun alussa, ettei Nygård pääse vapaaksi takuita vastaan. Nygårdin puolustusasianajaja Brian Greenspan argumentoi torstaina, ettei perusteita vangitsemiselle ollut. Greenspan myös kyseenalaisti Nygårdia vastaan nostetut syytteet.

Peter Nygårdia syytetään useista vakavista rikoksista Yhdysvaltojen New Yorkissa, jossa Nygårdin vaateyrityksellä on ollut päämaja.

Greenspan esitteli suunnitelman, jonka mukaan Nygårdia valvottaisiin tämän ollessa vapaalla elektronisesti kuten asentamalla ohjelmistot, joiden kautta voitaisiin seurata reaaliajassa esimerkiksi Nygårdin viestinvaihtoa. Greenspan myös ehdotti, että Nygårdin talolla päivystävä vartija voisi pitää kirjaa vierailijoista.

Greenspan myös toisti, että Nygård kuuluu koronaviruksen suhteen riskiryhmään ja vankilassa oleminen olisi riskialtista.

Syyttäjä Scott Farlingerin mukaan amerikkalaissyyttäjien oikeusjuttu on vahva. Hän myös kiisti Greenspanin väitteen, että Nygårdia voitaisiin valvoa niin, ettei tämä pystyisi ottamaan yhteyttä todistajiin ja väitettyihin uhreihin suoraan tai välikäsien kautta. Farlingerin mukaan koronavirustilanne ei riitä perusteeksi päästää Nygårdia vapaalle jalalle ja totesi, että Nygård saisi todennäköisesti piankin rokotteen, koska kuuluu riskiryhmään. Lisäksi Nygårdin vankilassa ei ole tällä hetkellä koronatapauksia.

Vetoomustuomioistuimen mukaan alkuperäisen ratkaisun tehnyt tuomari oli noudattanut oikeuskäytäntöä, eivätkä olosuhteet olleet muuttuneet niin merkittävästi, että Nygårdin tulisi päästä vapaaksi.

Nygårdin valitusta käsiteltiin oikeudessa maaliskuun 18. päivänä ja vetoomustuomioistuimen tuomari teki ratkaisun perjantai-iltana Suomen aikaa.

New Yorkissa nostetuissa syytteissä Nygårdia syytetään muun muassa rikollisen toiminnan pyörittämisestä ja seksikaupasta, jonka uhreista osa oli väitettyjen tapahtumien aikaan alaikäisiä.

Syytteet poikineet väitetyt rikokset tapahtuivat noin vuosina 1995–2020.

Syyttäjän mukaan Nygård hyödynsi yritystensä vaikutusvaltaa, työntekijöitä, varoja ja muita resursseja hankkiakseen naisia ja alaikäisiä tyttöjä omaksi ja läheisten ystävien ja liikekumppanien seksuaaliseksi tyydytykseksi.

Syyttäjä on nostanut esille esimerkiksi ”hemmottelujuhlat,” joihin osallistui usein alaikäisiäkin tyttöjä. Nygårdin väitetään ilmaisseen ”tyttöystäviensä” tai työntekijöidensä kautta naiselle tai tytölle haluavansa seksiä. Jos tämä ei ollut halukas, saatettiin hänet huumata, syyttäjä väittää. Jotkut uhrit houkuteltiin syrjään juhlista, jolloin Nygård painosti tai pakotti voimaa käyttäen uhrinsa seksiin.

Toisaalta Nygårdin väitetään myös painostaneen ja esimerkiksi uhkauksilla manipuloineen ”tyttöystäviään” harrastamaan seksiä parinvaihtoklubeilla muiden miesten kanssa.

Nygård oikeuden kuulemisessa tammikuussa. Oikeus totesi helmikuussa, ettei Nygård pääsisi vapaalle takuita vastaan.

Syyttäjän mukaan Nygård maksoi väitetyille uhreilleen yrityksensä varoista ja hänen ”tyttöystävänsä” olivat usein yrityksen palkkalistoilla ”malleina” tai ”assistentteina”.

Syyttäjän mukaan Nygård kontrolloi väitettyjä uhrejaan esimerkiksi uhkauksilla, valheellisilla lupauksilla uran edistämisestä, taloudellisella tuella, liikkumisen rajoittamisella ja fyysisellä eristämisellä.

Nygård joutui kohun keskelle vuosi sitten, kun kymmenen naista syytti häntä joukkokanteessa seksuaalirikoksista. Ennen kuin kanteen käsittely keskeytettiin, siihen oli ehtinyt liittyä 57 naista. Siviilikanteessa Nygårdia on syytetty seksuaalirikoksista, joista vanhimpien väitetään tapahtuneen jo 1970-luvulla.

Tässä vankilassa Winnipegissä Nygårdia pidetään.

Joukkokanteen käsittely keskeytettiin, kun Yhdysvaltojen liittovaltion syyttäjä nosti syytteet Nygårdia vastaan. Mikäli mies tuomitaan syytteistä, voi hän saada pitkän vankeustuomion.

Joukkokanne on siviilikanne, jonka hävitessään Nygård on velvoitettu maksamaan korvauksia, mutta hän ei joudu vankilaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?