Bidenia grillattiin kaaoksesta etelä­rajalla – kiisti olevansa syypää siirtolais­virtaan: ”Olosuhteiden on oltava kauheat” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Bidenia grillattiin kaaoksesta etelä­rajalla – kiisti olevansa syypää siirtolais­virtaan: ”Olosuhteiden on oltava kauheat”

Presidentti Bidenin ensimmäisessä tiedotustilaisuudessa esitetyistä kysymyksistä suurin osa käsitteli tilannetta Yhdysvaltojen etelärajalla.

25.3. 21:39

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden piti ensimmäisen tiedotustilaisuutensa tammikuisten virkaanastujaistensa jälkeen. Biden avasi tilaisuuden kertomalla tuplaavansa Yhdysvaltojen rokotetavoitteen. Suurin osa toimittajien kysymyksistä koski tilannetta Yhdysvaltojen etelärajalla.

Yhdysvaltoihin tulijoita on enemmän kuin vuoden 2019 siirtolaiskriisin aikaan. Pelkästään helmikuussa heitä käännytettiin tai karkotettiin reilu 100 000.

Bidenin mukaan lukuihin vaikutti vuosittainen vaihtelu.

– Rajalle tulevien ihmisten määrässä tapahtuu merkittävää kasvua talvikuukausina tammi-, helmi- ja maaliskuussa. Niin tapahtuu joka vuosi, Biden sanoi.

Biden kohtasi median ensimmäistä kertaa tiedotustilaisuudessa astuttuaan virkaansa tammikuun lopussa.­

Tiedotustilaisuudessa ollut toimittaja kertoi haastatelleensa yksin rajalle saapuneen pojan äitiä, joka kertoi lähettäneensä pojan Hondurasista Yhdysvaltoihin, koska Biden oli ”hyvä tyyppi”.

Biden kiisti olevansa syypää siirtolaisaaltoon ja totesi, ettei kukaan vanhempi lähettäisi lastaan huvin vuoksi pitkälle matkalle.

– Kuinka epätoivoinen teko. Olosuhteiden on oltava kauheat, presidentti totesi ja kertoi Yhdysvaltojen tukevan siirtolaisten kotimaita, jotta ihmisillä ei olisi syytä lähteä.

Biden sanoi, että suurin osa rajalle saapuvista kuitenkin käännytetään. Poikkeuksen muodostavat ainoastaan yksin tulevat lapset ja jotkin perheet, joita Meksiko ei ole ottanut takaisin.

Presidenttiä on kritisoitu siitä, ettei yksin tulevia lapsia käännytetä ja etenkin republikaanit ovat väittäneet sen kannustavan ihmisiä pyrkimään Yhdysvaltoihin. Toisaalta demokraattien keskuudessa on kritisoitu sitä, kuinka karuissa oloissa jotkut lapsista joutuvat olemaan. Esimerkiksi aiempien hallintojen aikana rakennetuista ”häkeistä” eli verkkoaidalla erotelluista väliaikaismajoituksista ei ole päästy eroon eikä sänkypaikkoja ole ollut riittävästi.

Siirtolaisia on eristetty eri ”huoneisiin” muoviliinoilla väliaikaisessa majoituksessa Donnassa, Texasissa. Rajalla on ollut pulaa sänkypaikoista, mutta Bidenin mukaan asiaa korjataan parhaillaan.­

CNN:n mukaan Yhdysvalloissa on viranomaisten hoteissa yli 16 000 yksin maahan saapunutta lasta. Heistä 4 800 on Yhdysvaltojen tulli- ja rajavartiolaitoksen väliaikaismajoituksessa.

Kun liittovaltion lain mukaan yksin olevat lapset saavat olla väliaikaismajoituksessa enintään 72 tuntia, viime sunnuntaina jopa yli 800 lasta oli ollut siellä yli 10 päivää.

– Se on täysin hyväksymätöntä, Biden totesi lasten nykyisistä olosuhteista.

Toimittajia päästettiin vasta viime keskiviikkona yhteen rajalaitokseen, jossa oli yksin saapuneita siirtolaisia. Toimittajia ei ole päästetty muihin tiloihin, joissa lapsia pidetään. Presidentiltä kysyttiin, sitoutuiko tämä läpinäkyvyyteen. Biden vastasi myöntävästi, mutta antoi ymmärtää, ettei toimittajia päästettäisi katsomaan majoitustiloja ennen kuin lasten vastaanottojärjestelmä saadaan toimivaksi.

– En tiedä, tarkkaan ottaen, Biden vastasi kysymykseen aikataulusta.

Yhdysvalloista karkotettuja siirtolaisia kävelemässä Meksikoon. Bidenin mukaan perheet ja aikuiset siirtolaiset käännytetään.­

Bidenilta kysyttiin maahanmuuton lisäksi myös muun muassa Kiinasta, Pohjois-Koreasta, ilmastonmuutoksen hillitsemisestä ja aserajoituksesta.

Biden totesi, ettei hae yhteenottoa Kiinan kanssa, vaan odotti reilua kilpailua maiden välillä. Biden totesi myös, että Yhdysvallat yhdessä liittolaistensa kanssa asettaisi Kiinan vastuuseen maan toimista esimerkiksi Taiwanin, Hongkongin ja uiguurivähemmistön kohtelun suhteen.

– Niin kauan kuin sinä ja maasi rikotte räikeästi ihmisoikeuksia, me aiomme väsymättä pyytää maailman huomiota ja teemme selväksi sen, mitä tapahtuu, Biden kertoi sanoneensa Kiinan presidentille Xi Jingpingille.

Pohjois-Korean suhteen Biden sanoi olevansa valmis diplomatiaan, jos sen tarkoituksena olisi lopulta ydinaseriisunta.

Biden sanoi paneutuvansa myös muihin vaalilupauksiinsa ja niiden toteuttamiseen. Presidentti kuitenkin totesi, että koronavirusepidemia oli toistaiseksi ollut asialistalla tärkein asia.

– Minut on palkattu ratkomaan ongelmia, Biden toisti pariinkin otteeseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?