Aleksei Navalnyi kertoo unikidutuksestaan – herätetään vankileirillä joka yö kahdeksan kertaa ja kuvataan ”pakoalttiuden” ehkäisemiseksi - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Aleksei Navalnyi kertoo unikidutuksestaan – herätetään vankileirillä joka yö kahdeksan kertaa ja kuvataan ”pakoalttiuden” ehkäisemiseksi

Aleksei Navalnyin asianajajat julkaisivat Venäjän oppositiojohtajan viralliset vetoomukset, joissa hän vaatii systemaattisen unen riiston lopettamista ja neurologin tutkimuksiin pääsyä jalka- ja selkävaivojensa takia.

Aleksei Navalnyi istuu Pokrovin leirillä reilun sadan kilometrin päässä Moskovasta. Leiriä on kuvailtu jo aiemmin paikaksi, jossa vangit murretaan tiukoilla säännöillä.

25.3. 19:35

Presidentti Vladimir Putinin kovimpana kriitikkona tunnettu Aleksei Navalnyi pelkää kävelykykynsä menettämistä ja kertoo olevansa systemaattisen unenriiston kohteena Pokrovin vankileirillä.

Navalnyin asianajajat pääsivät torstaina käymään Pokrovin vankileirillä numero 2 ja julkaisivat sen jälkeen kaksi virallista vetoomusta, joissa Navalnyi kertoo terveydentilansa heikkenemisestä, vankilaviranomaisten hänen kohdistamista laiminlyönneistä sekä tahallisesta unikidutuksesta.

Tieto Navalnyin terveydentilan äkillisestä heikkenemisestä tuli julki ensi kertaa keskiviikkona sen jälkeen, kun hänen asianajajiaan ei päästetty oppositiojohtajan luo ennalta sovittuun tapaamiseen.

Torstaina selvisi, että Navalnyillä on ollut kuitenkin jo noin kuukauden verran selkä- ja jalkavaivoja ja hän on kärsinyt vankeudessa tahallisesta unenriistosta, mutta tähän mennessä hän ei ole halunnut valittaa näistä asioista julkisesti.

– Navalnyi kielsi meitä aiemmin kertomasta näistä asioista julkisesti, mutta sen jälkeen kun meitä ei eilen päästetty hänen luokseen hänen terveydentilansa jyrkän huononemisen jälkeen, me päätimme tehdä asiasta julkisen, asianajaja Vadim Kobzev kertoi Rosbalt-uutistoimiston mukaan.

(Alla olevalla Dozhd-kanavan videolla näkyy, kuinka Navalnyin asianajajat kävelevät kohti Pokrovin vankileirin aitaa torstaina.)

Tiedossa on ollut jo aiemmin, että Venäjän vankilaviranomaiset ovat luokitelleet Navalnyin ”pakoalttiiksi” eli väitetysti hänen epäillään yrittävän jossain vaiheessa vankilapakoa tiukasti vartioidulta ja Venäjän kurinalaisimpiin kuuluvalta vankileiriltä.

Navalnyin kertomus väitetyn pakotaipumuksen valvontatavoista kuulostaa suoranaiselta kidutukselta.

– Minuun kohdistetaan joka päivä ja joka yö musertavia ja millään tavalla perustelemattomia valvontatoimia. Siitä huolimatta, että olen koko ajan valvontakameran alla, minun luokseni tulee joka yö kahdeksan kertaa vankilaviranomainen, laittaa päälle Dozor-valvontajärjestelmän, kuvaa minut ja sanoo joka kerta ääneen, että hän suorittaa vangitun Navalnyin pakovalvontaa. Näin hän herättää minut joka tunti, Navalnyi kertoo asianajajiensa julkaisemassa kirjeessä.

Navalnyi vetoaa kirjeessään vuonna 2016 annettuun Venäjän oikeusministeriön määräykseen, jonka mukaan vangille on taattava joka yö kahdeksan tunnin mittainen keskeytymätön uni.

– Kuitenkin Vladimirin alueen leirin numero kaksi viranomaiset riistävät minulta unen, joten minuun kohdistetaan käytännössä kidutusta unenriiston avulla.

(Asianajaja olevalla videolla Olga Mihailova kertoo Navalnyin terveydentilasta torstain tapaamisen perusteella Dozhd-kanavalle.)

Navalnyi kertoo vetoomuskirjeessään, että hänelle itselleen on puolestaan jo kerran annettu huomautus siitä, että hän oli noussut ylös kymmenen minuuttia ennen virallista herätysaikaa. Tuolloin hänen itsensä oli väitetty rikkovan vankileirin sääntöjä ja kahdeksan tunnin keskeytymättömän uniajan rytmiä.

Navalnyin kolmen kuukauden mittainen pakovalvonta aloitettiin 18. helmikuuta. Kun hän saapui 11. maaliskuuta Pokrovin leirille, hän sai kuulla, että pakovalvontaa olikin päätetty jatkaa kuuden kuukauden mittaiseksi ajaksi pelkällä yksipuolisella ilmoituksella.

Aleksei Navalnyi istuu Pokrovin vankileirillä kahden ja puolen vuoden mittaista vankeustuomiotaan. Esimerkiksi Euroopan unionissa tuomiota pidetään yleisesti perusteettomana ja presidentti Vladimir Putinin määräämänä poliittisena kostona.

Navalnyi kertoo myös kärsineensä selkäkivuista jo neljän viikon ajan ja hän kuvailee oikean jalkansa olevan nyt tunnoton polven tietämiltä. Kävely jalalla on jo käytännössä mahdotonta ja jalassa tuntuu kovaa kipua.

Navalnyin mukaan kaikki viittaa neurologisiin ongelmiin ja mahdollisesti puristuksissa olevaan hermoon, mikä vaatisi välitöntä lääkärin apua. Hän ei ole kuitenkaan saanut toivomaansa asiantuntija-apua, joka olisi hänelle tarpeen jo senkin vuoksi, että hän ei ole vieläkään toipunut täysin viime kesänä kokemastaan novitshok-hermomyrkkyiskusta.

Navalnyi kertoo, että keskiviikkona hänelle oli kuitenkin tehty magneettikuvaus jossain laitoksessa, jonka nimeä hänelle ei ole kerrottu eikä tutkimuksen tuloksia ole ilmoitettu hänelle itselleen. Lääkityksenä hän on saanut päivittäin silti ainoastaan kaksi särkylääkettä ja kipugeeliä.

– Terveydentilani huononeminen johtuu Venäjän rikosseuraamusviraston työntekijöiden toimista ja laiminlyönneistä, joiden tietoinen tarkoitus on ehkäistä tarvittavan lääketieteellisen hoidon saanti ja romahduttaa minun terveyteni, Navalnyi kirjoittaa vetoomuksessaan.

– Kiinnitän huomiota siihen, että en vaadi itselleni erikoisoikeuksia enkä erikoisolosuhteita. En vaadi, että leirin johto leipoisi minulle piirakoita.

Navalnyi korostaa, että hän vaatii ainoastaan hänelle välttämättömän lääketieteellisen hoidon takaamista ja selvitystä siitä, miksi hoidot on häneltä aiemmin evätty.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?