Boulderin joukkomurha: Näin kauhun­hetket etenivät super­marketissa – ”En voinut auttaa ketään” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Boulderin joukkomurha: Näin kauhun­hetket etenivät super­marketissa – ”En voinut auttaa ketään”

Mies jonotti lastensa kanssa koronarokotetta, kun joukkoampuja avasi tulen. Isoäiti kuuli laukaukset puhelimen kautta.

Supermarketin ikkunat olivat rikki ammuskelun jäljiltä.­

23.3. 11:30

Aseistautunut mies avasi tulen supermarketissa ja surmasi kymmenen ihmistä Boulderissa Yhdysvaltain Coloradossa tiistaina yöllä Suomen aikaa. Yksi kuolleista on 51-vuotias poliisi, joka riensi ensimmäisenä ammuskelupaikalle.

Ampumisesta epäilty on otettu kiinni. Paikallisen poliisin mukaan epäilty on loukkaantunut ja hoidossa.

Marketissa olleita autettiin ulos.­

Eräät silminnäkijät striimasivat ammuskelua paikanpäältä livenä nettiin, muun muassa YouTubeen.

42-vuotias Sarah Moonshadow oli kaupassa yhdessä poikansa Nicholasin kanssa.

– Olimme kassalla, kun alkoi kuulua laukauksia. Sanoin pojalle, että ”Nicholas, mene alas” ... Sitten kuului lisää laukauksia, kuvaili Moonshadow Reutersille ja kertoi juosseen poikansa kanssa ulos.

Moonshadow kertoi yrittäneensä antaa ensiapua kaupan ulkopuolella jalkakäytävälle maanneelle uhrille, mutta hänen poikansa vaati heitä pakenemaan.

Sarah Moonshadow (oik.) puhkesi kyyneliin kertoessaan kokemuksistaan ammuskelupaikalla poikansa Nicholaksen (vas.) kanssa.­

– En voinut auttaa ketään, kertoi kyyneliin puhjennut Moonshadow.

Steven McHugh kertoi CNN:lle, että hänen vävynsä ja kaksi lapsenlastaan olivat jonottamassa koronarokotetta marketin yhteydessä olevassa apteekissa, kun asemies tuli paikalle ja avasi tulen.

Lapsenlapset olivat juuri juttelemassa puhelimessa isoäidilleen, kun tämä kuuli kauhukseen ainakin kahdeksan laukausta.

– Jonon ensimmäisenä ollutta naista ammuttiin, kertoi McHugh.

Vävy juoksi tyttäriensä kanssa rakennuksen yläkertaan, jossa he piiloutuivat apteekin vaatenaulakkoon. Tytöt kertoivat pelänneensä, koska heidän jalkansa näkyivät naulakossa riippuneiden takkien takaa.

Perhe piilotteli naulakossa tunnin ajan ennen kuin heidät pelastettiin rakennuksen katolle.

– He joutuvat kärsimään kokemistaan kauheuksista loppuikänsä, isoisä kertoi.

Boulderin poliisia johtava Maris Herold kertoi medialle, että kuollut 51-vuotias poliisimies saapui ensimmäisenä tapahtumapaikalle.

– Tunnen syvästi uhrien puolesta. Olen kiitollinen kaikille poliiseille, jotka vastasivat hälytykseen, Herold sanoi.

Aiemmassa tiedotustilaisuudessa Boulderin poliisipäällikkö Kerry Yamaguchi sanoi, että ampujasta ei ole enää uhkaa ihmisille. Poliisi selvittää kuitenkin, liittyykö ampumiseen muita epäiltyjä. Teon motiivista ei toistaiseksi ole tietoa.

Useat mediat kertovat videosta, jolla näkyy, miten poliisi taluttaa paidatonta, veristä miestä pois tapahtumapaikalta. Poliisipäällikkö ei tiedotustilaisuudessa vahvistanut, oliko kyseessä epäilty. Osa medioista käyttää epäillystä sanaa asemies.

Uhria kiidätettiin hoitoon.­

Poliisi varoitti maanantaina iltapäivällä paikallista aikaa Twitterissä ihmisiä siitä, että Boulderin King Soopers -supermarketissa oli käynnissä ampumistilanne ja että paikkaa on syytä välttää.

Poliisin mukaan vielä ei ole tietoa siitä, paljonko kaupassa oli ihmisiä tapahtumahetkellä. Boulderissa asuu noin 100 000 ihmistä. Osavaltion pääkaupunkiin Denveriin on matkaa noin 50 kilometriä.

CNN:lle puhunut paikallinen yrittäjä Kevin Daly sanoi, ettei ollut koskaan kokenut Boulderissa mitään vastaavaa. Daly oli auttanut ihmisiä pakenemaan supermarketista, uutiskanava kertoo.

– Olemme rakastava, hippimäinen yhteisö, joka uskoo ystävällisyyteen, Daly kuvaili.

– En haluaisi puhua politiikkaa, mutta näin ei pitäisi tapahtua Amerikassa, hän jatkoi.

Valkoisen talon tiedottaja Jen Psaki ilmoitti Twitterissä, että presidentti Joe Bidenia on informoitu tilanteesta.

Coloradon osavaltiossa on aiemmin tapahtunut kaksi Yhdysvaltojen tunnetuimmista joukkoampumisista, kertoo uutistoimisto AFP.

Vuonna 1999 kaksi teinipoikaa surmasi 12 koulutoveriaan ja yhden opettajan Columbinessa. Ampujat tekivät teon jälkeen itsemurhan. Vuonna 2012 aseistautunut mies tunkeutui elokuvateatteriin Aurorassa ja tappoi 12 ihmistä. Ampuja suorittaa elinkautista vankeustuomiota. Molemmissa ampumisissa haavoittui lisäksi kymmeniä ihmisiä.

– Tämä vie ajatukset suoraan takaisin Auroraan, Coloradoa edustava demokraattisenaattori John Hickenlooper sanoi suru-uutisten jälkeen CNN:lle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?