Norjassa kaksi uutta kuolemaa AstraZeneca-rokotuksen jälkeen - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Norjassa kaksi uutta kuolemaa AstraZeneca-rokotuksen jälkeen

Norjan lääkevirasto ilmoitti, että kaksi potilasta kuoli sunnuntaina veritulppaan.

Norja, Ruotsi, Tanska, Suomi ja Islanti eivät toistaiseksi rokota AstraZenecalla Euroopan lääkeviraston turvallisuusjulistuksesta huolimatta­

22.3. 12:22

Molemmat veritulppaan kuolleista olivat saaneet aiemmin AstraZenecan koronarokotteen.

Oslon yliopistollisessa sairaalassa on ollut hoidossa viisi veritulppapotilasta, joista kolme on nyt kuollut, tiedotti lääkevirasto sunnuntaina.

– Lääkevirasto ei voi sulkea pois mahdollisuutta, että tapaukset liittyvät AstraZenecan rokotteeseen, tiedotteessa todetaan.

Viidessä Pohjoismaassa on toistaiseksi keskeytetty AstraZenecan rokotukset. Suomessa THL päätti asiasta perjantaina, kun Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean tietoon oli tullut kaksi tapausta, joissa potilas oli saanut aivolaskimotukoksen AstraZenecan koronarokotteen saamisen jälkeen.

Euroopan lääkevirasto EMA totesi torstaina pitävänsä AstraZenecan rokotetta turvallisena ja tehokkaana. EMA:n mukaan rokotteella ei ole yhteyttä verisuonitukosriskin yleiseen kasvuun. EMA:n ilmoituksen jälkeen suurin osa rokotukset keskeyttäneistä EU-maista päätti jatkaa niitä.

Norja haluaa kuitenkin jatkaa AstraZenecan mahdollisten sivuoireiden tutkimista ja raportoi tutkimustuloksensa Maailman terveysjärjestö WHO:lle ja EMA:lle.

Norjassa sairaalahoitoon joutuneet viisi potilasta ovat kaikki alle 50-vuotiaita. Kolme heistä on terveydenhuollon henkilökuntaa. Yksi heistä kuoli viikko sitten.

Lääkevirastosta ei kommentoitu sunnuntaina, olivatko kaksi nyt kuollutta terveydenhuollon henkilöitä.

– Tämä on hyvin surullista ja otamme tilanteen vakavasti, totesi lääketieteellinen johtaja Steinar Madsen lääkevirastosta VG:lle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?