Raskaana ollut nainen rokotettiin, vauvalla oli syntyessään vasta-aineita koronalle – asiantuntija pitää löytöä rohkaisevana - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Raskaana ollut nainen rokotettiin, vauvalla oli syntyessään vasta-aineita koronalle – asiantuntija pitää löytöä rohkaisevana

Floridalaisäiti oli saanut ensimmäisen Moderna-rokoteannoksen kolme viikkoa ennen lapsen syntymää.

21.3. 16:29

Yhdysvaltojen Floridassa syntyneellä vauvalla todettiin syntyessään vasta-aineita koronavirukselle. Lapsi syntyi vain viikkoja sen jälkeen, kun hänen äitinsä oli saanut koronavirusrokotteen, kertoo Miami Herald.

Vauvan äiti on terveydenhuollon työntekijä, joka sai ensimmäisen annoksen Moderna-rokotetta joulukuun lopulla. Kolme viikkoa myöhemmin hän synnytti terveen tytön.

Lapsen rutiinitestauksen aikana lastenlääkärit testasivat näytteen myös mahdollisia koronaviruksen vasta-aineita silmällä pitäen.

Asiantuntija pitää löydöksiä positiivisena merkkinä.

– Uutiset ovat rohkaisevia, kommentoi Baltimoressa sijaitsevan Johns Hopkinsin sairaalan vastasyntyneiden osaston johtajalääkäri William Christopher Golden tapausta Miami Heraldille.

Golden kuitenkin varoittaa, ettei odottavien tai tuoreiden vanhempien tulisi alkaa käyttäytyä huolettomasti, vaikka heidät olisikin rokotettu.

– Ei pitäisi olettaa, että vauvat, joilla on vasta-aineita, olisivat suojassa, hän sanoi.

Goldenin mukaan avoimia kysymyksiä on toistaiseksi liian paljon ja varmaa tietoa liian vähän. Tiedossa ei ole, millaisen suojan vasta-aineet vauvalle mahdollisesti antavat, kuinka suuren osan vasta-aineista äiti siirtää lapselleen, ja kuinka kauan vasta-aineet säilyvät.

Golden käytti esimerkkinä hinkuyskärokotetta.

– Äidit, jotka ovat saaneet rokotteen lapsuudessaan, kantavat näitä vasta-aineita ja voivat siirtää ne edelleen vauvoilleen, mikä auttaa suojaamaan heitä aluksi. Mutta muutaman kuukauden iässä vauvojen on hankittava omat rokotuksensa, jotta he voivat alkaa rakentaa immuunijärjestelmäänsä, Golden sanoi.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL kertoo sivuillaan, että ensimmäisenä käyttöön otettu mRNA-koronarokote on tarkoitettu yli 16-vuotiaille.

– Tätä nuorempien rokottaminen koronarokotteilla tulee ajankohtaiseksi vasta, kun lapsia koskevaa tutkimustietoa on kertynyt riittävästi ja rokotteiden myyntilupia on laajennettu koskemaan lapsia, THL:n sivuilla kerrotaan.

Lääkäri voi harkintansa perusteella suositella koronarokotetta raskaana olevalle, mikäli tämä haluaa rokotteen ja kuuluu perussairauden vuoksi koronaviruksen riskiryhmään tai mikäli hänellä on merkittävä riski altistua koronalle esimerkiksi työssä.

Uusia koronarokotteita ei ole toistaiseksi systemaattisesti tutkittu raskaana olevilla. THL:n mukaan ei kuitenkaan ole syytä olettaa, että koronarokote aiheuttaisi haittaa raskaudelle tai sikiölle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?