WSJ: Kaksi tutkijaryhmää havaitsi yhteyden AstraZenecan rokotteen ja aivo­laskimo­tukosten välillä – ”Vain hyvin harvoille ihmisille syntyy tämä komplikaatio”

Kaksi tutkijaryhmää tuli samaan tulokseen, ja sen perusteella voidaan tunnistaa ja hoitaa ne, joita aivolaskimotukos uhkaa.

20.3.2021 12:57

Euroopan lääkevirasto EMA linjasi torstaina, että AstraZenecan koronavirusrokote on tehokas ja turvallinen rokote. Rokotteeseen ei liity yleistä riskiä saada verisuonitukosta.

Suomi keskeytti perjantaina AstraZenecan koronarokotteen käytön viikon ajaksi. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos eli THL teki päätöksensä sen jälkeen, kun lääkevirasto Fimean tietoon tuli kaksi tapausta, joissa potilas oli saanut aivolaskimotukoksen rokottamisen jälkeen.

The Wall Street Journal kertoo, että eurooppalaiset tutkijat ovat löytäneet syyn sille, miksi AstraZenecan koronarokote voi käynnistää joillakin ihmisillä aivolaskimotukoksen rokottamisen jälkeen. Lehti kertoo, että samalla on löydetty myös keinot näiden tapausten hoitoon.

Rokote laukaisee autoimmuunireaktion

Lehden mukaan kaksi tutkimusryhmää teki itsenäisesti eli toisistaan riippumatta saman havainnon, että rokote voi laukaista autoimmuunireaktion, joka saa veren hyytymään aivoissa. Toinen tutkimusryhmä teki havainnon Norjassa ja toinen Saksassa.

Autoimmuunireaktio tarkoittaa sitä, että ihmisen elimistön immuunijärjestelmä hyökkää kehon omia soluja vastaan.

Norjassa Oslon yliopistollisen sairaalan Pål André Holme sanoo lehden mukaan, että hänen ryhmänsä tunnisti rokotteen luoman vasta-aineen, joka laukaisi haittavaikutuksen.

Saksassa Greifswaldin yliopiston professori Andreas Greinacherin johtama tutkimusryhmä päätyi samaan tulokseen.

AstraZenecan koronarokotteen aiheuttamaa laskimotukosta tutkittiin myös Itävallassa, Irlannissa ja Britanniassa. Saksalaisen tutkijaryhmän mukaan nyt voidaan tunnistaa ne potilaat, joita aivolaskimotukos voi uhata rokottamisen jälkeen. Näillä potilailla ilmeni noin neljä päivää rokottamisen jälkeen samantapaisia oireita eli päänsärkyä, huimausta ja näön heikkenemistä.

– Nyt heidän oireensa aiheuttama vasta-aine voidaan tunnistaa verikokeilla. Tämä tarkoittaa sitä, että AstraZenecan rokotetta ei tarvitse enää pelätä, Greinacher sanoi lehdelle.

– Vain hyvin harvoille ihmisille syntyy tämä komplikaatio, mutta jos näin käy, voimme nyt hoitaa näitä potilaita, hän kertoi.

Kun diagnoosi on tehty, potilaita hoidetaan verenohennuslääkkeillä ja immunoglobuliinilla.

Saksalainen veritautien asiantuntija, tohtori Robert Klamroth kertoo, että näiden kahden tutkijaryhmän työn tulos on se, että AstraZenecan rokote voi aiheuttaa joillakin ihmisillä harvinaisen vasta-aineita tuottavan autoimmuunireaktion.

AstraZenecan koronarokotteen saaneita kehotetaan siksi tarkkailemaan poikkeavan voimakkaita oireita, jotka voivat alkaa vasta yli kolmen vuorokauden päästä rokottamisesta.

Hoitoon on hakeuduttava välittömästi, jos saa voimakkaan, selvästi jatkuvasti pahenevan päänsäryn tai erittäin voimakkaasti lisääntyviä mustelmia iholla tai limakalvoilla.

Autoimmuuni-ilmiö

+ Autoimmuuni-termissä sana auto tarkoittaa "itse", immuuni puolestaan viittaa elimistön puolustusjärjestelmään.

+ Puolustusjärjestelmän tehtävänä on torjua elimistöön tunkeutuvia pieneliöitä ja vieraita aineita.

+ Autoimmuuni-ilmiössä torjunta kohdistuu virheellisesti joitakin elimistön omia kudoksia kohtaan.

+ Osalla ihmisiä on siihen perinnöllinen alttius.

Lähde: Terveyskirjasto Duodecim

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?