19-vuotiaan ”Angelin” kohtalo herättää raivoa – illan pimeydessä haudalle ilmaantui synkkä joukko, ja Myanmarin karmivat tapahtumat saivat jatkoa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

19-vuotiaan ”Angelin” kohtalo herättää raivoa – illan pimeydessä haudalle ilmaantui synkkä joukko, ja Myanmarin karmivat tapahtumat saivat jatkoa

Nuoren naisen kohtalo on saanut kansan liikkeelle Myanmarin junttaa vastaan.

Angel on yksi Myanmarin sotilasjuntan väkivallan uhreista.

20.3.2021 19:20

Ma Kyal Sin, 19, oli tavallinen kiinalaistaustainen myanmarilaisnainen, joka tykkäsi tanssimisesta ja Tik Tok -videoiden kuvaamisesta ja harrasti taekwondoa. Ystävien kuvailema hyväsydämisyys toi hänelle lempinimen ”Angel” (suom. enkeli) – ja sillä hänet tunnetaan nyt ympäri maailman.

Angelin kohtalo Myanmarin sotilasjuntan brutaalin katuväkivallan uhrina on koskettanut syvästi, sillä siihen liittyy runsaasti symboliikkaa ja myös karmaisevia yksityiskohtia.

Nuoresta naisesta tuli kuolemansa jälkeen hetkessä niin suuri ongelma sotilashallinnolle, että jopa hänen ruumiinsa kaivettiin yön pimeydessä haudasta. Tätä perusteltiin kuolinsyyn selvittämisellä, mutta tapaus on hyvin poikkeuksellinen Myanmarin lukuisten traagisten kohtaloiden keskellä.

– Ruumiita ei juuri koskaan nosteta haudasta Myanmarissa ylipäätään, joten se että viranomaiset menivät näin pitkälle, oli shokki, kuvaili CNN:n haastattelema Human Rights Watchin Aasian-osaston varajohtaja Phil Robertson.

– Kun se tehdään ilman ennakkoilmoitusta keskellä yötä tarkoittaa symbolisesti, että pelin henki on muuttunut. Sotilaat ja poliisit eivät halunneet, että heitä kuvataan tekemässä likaisia temppujaan.

Angel eli Ma Kyal Sin julkaisi itsestään kuvia Instagramissa ja videoita Tik Tokissa.

Angelin tarina alkaa siitä, mistä niin monen myanmarilaisuhrin viime viikkoina.

Hän lähti osoittamaan mieltään kaduille, kun Myanmarin sotilasjuntta kaappasi vallan 1. helmikuuta, pidätti valtiokansleri Aung San Suu Kyin sekä muita hallinnon jäseniä ja tukahdutti maan demokratian, joka oli saanut puhjeta kukkaan viime vuosina.

Demokratia oli ollut tärkeä juuri nuorisolle, joka oli saanut kasvaa siihen maan vuonna 2011 alkaneen vapautumisen jälkeen.

Myös Ma Kyal Sinin kotikaupungissa Mandalayssa nettikampanjoina ja lakkoina alkaneet protestit yltyivät valtaviksi joukkomarsseiksi kaduilla – juntan kielloista ja poliisien estelyistä huolimatta.

Mandalayn mielenosoituksessa käytettiin ensin kyynelkaasua mielenosoittajia vastaan.

Myanmarin yksi toistaiseksi verisimmistä päivistä oli keskiviikko 3. maaliskuuta. Ma Kyal Sinin liikkeitä tuona päivänä on selvittänyt erityisen tarkasti amerikkalaiskanava CNN. Sattumalta hänestä on paljon kuvia ja videoita myllerryksen keskellä.

Naisella oli tapana ottaa kantaa paidoillaan, ja hän saapui mielenosoitukseen mustassa t-paidassa tekstillä ”Everything will be OK”. Kaikki järjestyy.

Paidan viestimä luottamus mielenosoittajien asian oikeutukseen on sittemmin valanut uskoa juntan vastustajiin.

Poliisit muodostivat kadun sulkevan ketjun Mandalayssa kohtalokkaana päivänä.

Ma Kyal Sin asettui mielenosoittajien eturintamaan Mandalayn 84. kadulla, kun mellakkapoliisit lähestyivät. Kyynelkaasu haisi, ilmassa lensi tavaraa, barrikadeja rakennettiin.

– Oli todella vaarallista olla etulinjassa, ja Angel oli kanssamme ainoana naisena. Hän oli urhein, hän oli aktiivisin ja komensi muita, kuvaili hänen ystävänsä Min Htet Oo CNN:lle.

Videoilla naisen kuullaan huutavan muille:

– Minua pelottaa, mutta me taistelemme vapautemme puolesta.

– Me emme pakene.

Uutistoimisto Reutersin julkaisemassa kuvassa Angel eli Ma Kyal Sin suojautui yllään Everything will be OK -paitansa.

Sitten poliisit alkoivat ampua. Vastaavaa oli koettu aiemminkin, mutta nyt tulitus tapahtui kovilla ja kohti.

Videoilla näkyy, kuinka Ma Kyal Sin tovereineen perääntyy ja kyykistelee suojassa. Hänen on kerrottu opastaneen muita pysymään matalana.

– Etummaisina olevat, istukaa alas! Te ette saa kuolla, naisen kuullaan huutavan vain hetkeä ennen omaa kuolemaansa.

Angelin kuultiin juuri ennen päähän osunutta luotia opastavan tovereitaan suojautumaan.

Myös varsinainen luodin osuma on aktivistien mukaan tallentunut videolle. Ilkeimmän näköisiä ovat kuitenkin netissä levinneet kuvat ruumiista. Luoti oli osunut takaraivoon, mutta kasvot olivat säästyneet ehjinä. Naisen pää käärittiin valkoiseen liinaan ja hänet nostettiin paareille ja vietiin sairaalaan, vaikka mitään ei ollut tehtävissä.

Kuolleenakin hänen kasvonsa ovat kuvissa levolliset.

Hänen elämänsä oli ohi, mutta Angelin tarina oli vasta alussa.

Samana iltana naisen nimi, kuvat ja kohtalo levisivät uutisena maailmalle. Kyseessä oli ensimmäinen päivä, jolloin ruumiita tuli Myanmarin levottomuuksissa jo kymmeniä kerralla, ja Angel nousi murhenäytelmän symboliksi.

Angel arkussaan ennen sen sulkemista. Pian arkku avattaisiin uudestaan.

Suru ja suuttumus olivat käsinkosketeltavia hautajaisissa seuraavana päivänä. Yhdestä kuuluisimmasta naisen kuvasta oli ehditty valmistaa julisteita, joita heiluteltiin väkijoukossa. Mopot toimivat ruumissaattona hautausmaalle.

Ihmiset nostivat kätensä ilmaan kolme sormea ojennettuina. Vastarintaa ja solidaarisuutta kuvaava ele on peräisin Nälkäpeli-elokuvista, ja se on noussut yhdeksi kansannousun tunnuksista.

Kolmisorminen ele on Myanmarin mielenosoittajien tunnus.

Angelin tarina olisi voinut jäädä siihen ja hiipua pikkuhiljaa, mutta Myanmarin sotilashallinto päätti toisin.

Tapauksen saama valtava huomio oli ehkä pelästyttänyt sotilasjohdon. On arveltu, että joku näki tilaisuuden kyseenalaistaa naisen kohtalo ja lyödä kiilaa mielenosoittajien riveihin.

Kyse oli päähän osuneesta surmanluodista. Viranomaisten mielestä takaraivovamma kieli siitä, että luoti olisi voinut tulla toisesta suunnasta kuin poliisirivistöistä. Viranomaisten mukaan myös se, että naisen kasvot säilyivät ehjinä kertoi, että kyseessä ei voinut olla sotilasase, koska se olisi repinyt koko pään.

Hautajaissaattueessa heiluteltiin Angelin kuvasta tehtyä piirustusta.

Valtion virallinen media alkoi levittää tätä versiota, jossa oli kuitenkin heikkoja kohtia.

Kuvissa Angel näkyy ainakin kahdessa tilanteessa kasvot käännettynä taaksepäin kohti tovereitaan, jolloin takaraivo oli hyvin voinut jäädä suojattomaksi tarkka-ampujan luodille. Aktivistien mukaan viranomaisilla oli käytössä myös muita aseita kuin voimakkaita kivääreitä ja tällaisesta on videotodisteita.

Hautajaispäivän illan pimennyttyä Mandalayn hautausmaata kohti jyristeli autosaattue, joka ei jäänyt lähellä asuvilta huomaamatta. Neljä henkilöautoa, kaksi poliisin ja kaksi armeijan miehistönkuljetusautoa toivat ainakin 20–30 henkilöä.

Hautajaiset järjestettiin kiinalaisin menoin naisen syntyperän vuoksi.

Reutersin haastattelema todistaja onnistui näkemään, kuinka Angelin hautaa kaivettiin auki.

– He nostivat arkun ylös ja ottivat ruumiin ja asettivat sen penkille. He jopa asettivat tiilen pään alle, nimettömänä esiintynyt silminnäkijä kertoi.

– Lääkäreiltä näyttävät suojapukuiset henkilöt tekivät jotain ruumiille, ja luulen että he käsittelivät päätä. He ottivat pienen esineen ruumiista ja näyttivät sitä toisille.

Angelin hauta peitettiin betonissa avaamisen jälkeen.

Todistajien mukaan toimenpiteen jälkeen ruumis ja arkku palautettiin hautaan, joka sinetöitiin betonilla.

Kun perjantaiaamu valkeni ja sivulliset pääsivät jälleen hautausmaalle, betoni oli vielä märkää. Haudan ympäriltä ei ollut välitetty edes siivota jälkiä pois, vaan joka puolella lojui tyhjiä vesipulloja ja suojavarusteita, kuten saappaita ja muoviasuja, osa verisiä. Hautakiven viereen oli jäänyt kumihanska.

Hautapaikka jätettiin siivottomaan kuntoon.

Suuttumus viranomaisia kohtaan sai kiihkeämpiä muotoja. Kävi ilmi, että he olivat toteuttaneet pikaruumiinavauksen paikallisen tuomarin määräyksellä.

– Tämä rikkoi sääntöjä, tulkitsi CNN:n haastattelema lääkäri, joka oli tutkinut ruumiin ampumisen jälkeen.

Pian viranomaiset julkaisivat lausuntonsa.

Angelin haudalle jäi myös poliisin sulkunauha ja vesikanisteri.

– Päästä löydetty lyijyn pala oli ammuksesta, jollainen voidaan laukaista haulikolla, poliisin lausunnossa todettiin.

– Se on erilainen kuin mellakantorjuntaluodit, joita Myanmarin poliisivoimat käyttää.

Lausunto yritti kylvää epäilyksen siitä, että jokin kolmas taho olisi ammuskellut paikalla tai Angel olisi kuollut omien luotiin.

– Epävakautta haluavat yrittävät eskaloida konfliktia.

Kukat oli siirretty pois haudalta.

Viranomaisten toimia pidettiin tyrmistyttävinä ja syytöksiä perusteettomina.

– Armeija voi kiistää, että heidän luotinsa tappoi naisen, mutta ihmisillä ei ole aseita. He (sotilaat) olivat niitä jotka ampuivat, kommentoi Angelin hautajaisiin osallistunut parlamentin ylähuoneen jäsen Maung Maung Swe Radio Free Asia -uutispalvelulle.

– Kaikki videot siltä päivältä todistavat tämän.

– He yksinkertaisesti valehtelevat. Minun ei tarvitse sanoa muuta, koska tiedämme sen kaikki.

Sotilas ja pidätetty mielenosoittaja Mandalayssa 3. maaliskuuta.

CNN yritti tavoittaa Angelin perhettä, mutta heidän edustajansa ilmoitti, etteivät he voi enää kommentoida asiaa, koska he pelkäävät turvallisuutensa puolesta.

– Armeija on valmis tappamaan kasoittain mielenosoittajia, mutta pelkäävät tekevänsä marttyyreja, jollaiseksi Kyal Sin on oli nopeasti nousemassa, Human Rights Watchin Robertson kiteytti.

– Haudan ja hänen muistonsa häpäisyllä he onnistuivat vain nostattamaan lisää oikeutettua raivoa hänen kuolemastaan.

Angelin kuoleman jälkeen raivo on näkynyt yhä uudelleen kaduilla juntan vastaisina mielenosoituksina, polttopulloina ja tihutöinä. Koska Kiina tukee Myanmarin junttaa, Yangonissa on poltettu kiinalaisomisteisia tehtaita.

Mielenosoittajat käyttivät omatekoisia katapultteja sotilaita ja poliiseja vastaan Yangonissa keskiviikkona.

Sotilasjuntta ei ole taipunut vaan vastannut lähettämällä kaduille jopa sotatoimissa karaistuja joukkoja, joilla on automaattiaseet.

Jo puolitoistasataa ihmistä on kuollut, arviolta jopa tuhansia pidätetty. Öisin partiot etsivät ja pidättävät summittain ihmisiä, joista näiden omaiset eivät ole kuulleet sen jälkeen.

Armeijan toimien epäillään jo täyttävän tunnusmerkit rikoksista ihmisyyttä vastaan.

Myanmarilaissotilaat kerääntyivät mielenosoittajien rakentamien barrikadien eteen Yangonin esikaupungissa viime sunnuntaina.

Verilöylyistä huolimatta mikään ei viittaa siihen, että mielenosoittajat olisivat luovuttamassa.

Yksi syy on Angel. Naisen ystävät osoittavat mieltä päivisin, piileskelevät viranomaisia öisin ja jatkavat tarinan levittämistä.

– Kysyin häneltä, että mitä jos hän kuolee, ja hän vastasi, että oma elämänsä kannattaa riskeerata, jos sillä voi lopettaa tämän järjestelmän, Min Htet Oo kertoi CNN:lle.

– Angel kaatui auttaessaan muita. Hän laittoi elämänsä peliin Myanmarin demokratian puolesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?