Korona­sulku teki simpanssien elämästä tylsempää – ratkaisu löytyi ”etä­palavereista” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Korona­sulku teki simpanssien elämästä tylsempää – ratkaisu löytyi ”etä­palavereista”

Eläintenhoitajien mukaan toistensa touhuja ruudulta seuraavat simpanssit käyttäytyvät monella tapaa kuin ihmiset television äärellä.

19.3. 13:55

Monet maailman eläintarhoista ovat joutuneet sulkemaan ovensa yleisöltä koronapandemian vuoksi. Eläimiä sen ei luulisi haittaavan, mutta joillekin niistä ylimääräinen rauha ja hiljaisuus voivat kuitenkin olla liikaa.

Esimerkiksi Helsingin Korkeasaaresta on kerrottu, että jotkut eläimet saattavat nyt seurata hyvinkin kiinnostuneena harvojen eläintarhassa kulkevien ihmisten liikkeitä. Jotkut apinayksilöistä näyttävät jopa suorastaan kaipaavan ihmisiä viihdykkeekseen.

Dvur Kraloven Safari Parkissa asuva simpanssi viihdytti itseään tiistaina seuraamalla lajitoveriensa liikkeitä ”etäpalaverissa”.­

Myös kahdessa tshekkiläisessä eläintarhassa on huomattu, että simpanssien elämä on muuttunut tylsemmäksi sitten joulukuun, jolloin eläintarhat sulkivat maassa ovensa ja vuorovaikutus ihmisten kanssa katosi koronan myötä.

Ratkaisuksi keksittiin ihmisille jo kovin tutuksi tullut Zoom-sovellus. Nyt Dvur Kralovessa sijaitsevan Safari Park -eläintarhan sekä 150 kilometrin päässä sijaitsevan Brnon eläintarhan simpanssit tapaavat toisiaan päivittäin ”etäpalaverien” merkeissä.

Apinoiden aitauksiin on asennettu suuret näytöt, joilta ne seuraavat lajitoveriensa liikkeitä toisessa eläintarhassa. Ihmisten palavereihin verrattuna lähetykset ovat pitkiä, sillä ne alkavat aamukahdeksalta ja päättyvät kello 16. Ääntä lähetyksessä ei kuulu.

– Aluksi ne lähestyivät näyttöä uhkaavin ja puolustautumiseen liittyvin elkein. Nähtävissä oli vuorovaikutusta, Dvur Kraloven Safari Parkissa apinoiden hoitajana työskentelevä Gabriela Linhartova kertoi Reutersin mukaan.

Simpanssi rentoutui palaveriin osallistuessaan.­

Sittemmin simpanssien asenne jättiruutua kohtaan on muuttunut Linhartovan mukaan siihen suuntaan, että ne käyttäytyvät kuin olisivat elokuvissa tai television äärellä.

– Kun tulee jännittäviä tilanteita, ne pomppaavat ylös sohvalta ihan kuin me katsellessamme urheilutapahtumaa, Linhartova kuvaili.

Hänen mukaansa simpanssien käytös muistuttaa ihmisten käytöstä myös siinä mielessä, että ne napsivat mielellään herkkuja kuten pähkinöitä serkkujensa touhuja katsellessaan. Eläintarhan verkkosivujen mukaan simpansseja näyttävät viihdyttävän myös toisen lauman aitausta siivoavien ihmisten touhut.

Dvur Kraloven simpanssiaitauksessa seurattiin kiinnostuneena, mitä Brnon eläintarhassa tapahtui samaan aikaan.­

– Usein aitausta siivotessani olen sattunut huomaamaan, kuinka Dvur Kraloven lauma katselee minua kärsivällisesti, Brnon eläintarhan eläintenhoitaja Mariana Hubikova kertoi eläintarhan tiedotteessa.

Projektissa on eläintarhojen lisäksi mukana myös taiteilija Pavel Cupak. Tarkoituksena on tarjota apinoille virikkeitä koronasulun ajaksi, vaikka eläintarhan mukaan ”etäpalaverit” eivät täysin korvaakaan ihmisten ja simpanssien keskinäistä vuorovaikutusta.

Näillä näkymin projekti kestää maaliskuun loppuun, jonka jälkeen eläintenhoitajat päättävät sen mahdollisesta jatkosta. Simpanssien ”videokonferenssia” voi seurata myös yleisö tämän Youtube-kanavan kautta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?