Näihin seikkoihin Peter Nygårdin kovat syytteet seksi­kaupasta perustuvat – syyttäjän asiakirja maalaa synkän kuvan miljonäärin toiminta­tavoista

Peter Nygård on toistuvasti kiistänyt syyllistyneensä mihinkään rikolliseen toimintaan.

19.3.2021 7:33

Suomalaistaustaista miljonääriä Peter Nygårdia vastaan Yhdysvalloista nostetuista syytteistä on tullut lisätietoa. Torstaina julkiseksi tulleessa asiakirjassa kerrotaan muun muassa yksityiskohtaisesti väitettyjen uhrien kertomuksista, tekstiviesteistä, sähköpostiviesteistä ja kotietsinnöissä löytyneestä materiaalista.

Asiakirja tuli julkiseksi, kun Kanadassa Manitoban vetoomustuomioistuin käsitteli Nygårdin valitusta, jonka mukaan hänet tulisi päästää takuita vastaan vapaalle odottamaan mahdollista luovutusta Yhdysvaltoihin. Tämän yhteydessä julkaistiin New Yorkin eteläisen piirin apulaissyyttäjän Allison Nicholsin helmikuun alussa allekirjoittama asiakirja, jossa kuvaillaan, mihin syytteet Nygårdia vastaan perustuvat.

Nygårdia vastaan on nostettu Yhdysvalloissa syytteet muun muassa rikollisen toiminnan pyörittämisestä ja seksikaupasta. Nygård on useaan otteeseen kiistänyt syyllistyneensä mihinkään rikolliseen toimintaan.

Peter Nygårdia, 79, syytetään vakavista rikoksista. Hän on kiistänyt useaan otteeseen syyllistyneensä rikolliseen toimintaan.

Asiakirjan mukaan Yhdysvaltojen liittovaltion poliisi FBI, New Yorkin poliisi ja eteläisen piirin syyttäjänvirasto ovat tutkineet Nygårdia ja muita suunnilleen syyskuusta 2019 lähtien.

Syyttäjän mukaan Nygård rahoitti tyttöjen ja naisten seksuaalista hyväksikäyttöä yrityksensä varoilla. Asiakirjan mukaan Nygård käytti hyväkseen vaikutusvaltaansa ja asemaansa ja sai naiset pysymään luonaan uhkauksin ja jopa voimakeinoin kuten rajoittamalla heidän liikkumistaan.

Asiakirjan mukaan väitettyjen uhrien odotetaan todistavan myöhemmin oikeudessa joutuneensa vastoin tahtoaan harrastamaan seksiä Nygårdin kanssa. Asiakirjan mukaan naiset aikovat myös todistaa, että Nygård pakotti heidät myös seksuaalisiin tekoihin seksiklubeilla ja parinvaihtoklubeilla. Yksi asiakirjassa mainituista naisista oli väitettyjen tapahtumien aikaan 17-vuotias.

Naisten mukaan heille myös maksettiin seksistä. Osa väittää saaneensa käteistä, osa oli Nygårdin yrityksen palkkalistoilla. Syyttäjän mukaan naisten väitteitä tukevat muut todisteet kuten palkanmaksutiedot ja sähköpostiviestit Nygårdilta muille työntekijöille.

Asiakirjassa kerrotaan muun muassa neljästä Nygårdin ”tyttöystävästä,” joilla oli eräänlainen rooli myös Nygårdin yrityksessä.

Nygårdin suljettu myymälä Times Squarella New Yorkissa.

Yksi tällaisista on nainen, josta käytetään asiakirjassa nimitystä uhri-2.

Nainen tapasi Nygårdin tämän pitkäaikaisen ”tyttöystävän” ja toisen henkilön kautta kesällä 2017, kun nainen oli parikymppinen. Toinen henkilö oli Nygårdin tuttu.

Nygårdin väitetään tarjonneen naiselle töitä ja asuntoa, sillä tämä oli joutunut muuttamaan kotoa. Asiakirjan mukaan nainen kysyi Nygårdin tutulta, yrittäisikö Nygård harrastaa seksiä hänen kanssaan, mutta tuttu vakuutti, ettei näin kävisi.

Asiakirjan mukaan WhatsApp-viesteistä käy ilmi, että näihin aikoihin Nygård kuitenkin viestitti tuttavalleen, ettei halua muita miehiä naisen elämään ja, että he voisivat tehdä naisesta uuden tyttöystävän. Asiakirjan mukaan tuttava viestitti: ”Aivan varmasti.”

Naisen työtehtäviin kuului asiakirjan mukaan aikatauluista huolehtiminen, hallinnolliset tehtävät ja vieraiden kutsuminen ”hemmottelujuhliin” ja muihin tapaamisiin. Vain muutama viikko työn alkamisen jälkeen nainen osallistui elokuvan ensi-iltaan Nygårdin ja tämän työntekijöiden ja vieraiden kanssa. Asiakirjan mukaan Nygård kouri vieressään istunutta naista jalkovälistä.

Myöhemmin naisen väitetään muun muassa olleen yli kaksi kuukautta Kanadassa Nygårdin mukana ilman, että pystyi lähtemään. Sinä aikana Nygård painosti häntä harrastamaan seksiä kanssaan toistuvasti, asiakirjassa väitetään. Asiakirjan mukaan Nygård pakotti naisen myös seksuaalisiin tekoihin seksiklubeilla.

Nainen muutti lopulta pois Nygårdin asunnosta vuonna 2018, kerrottuaan tilanteestaan vanhemmilleen, asiakirjassa väitetään.

Kuva Nygårdin kaupasta Winnipegissa joulukuussa.

Asiakirjassa kerrotaan myös toisen väitetyn uhrin värväämästä naisesta, joka oli 17-vuotias tavatessaan Nygårdin vuonna 2012 ”hemmottelujuhlissa”. Toisen väitetyn uhrin mukaan Nygård oli tietoinen siitä, että tyttö oli alaikäinen, mutta kutsui tyttöä ”mehukkaaksi ja kypsäksi”.

Asiakirjan mukaan yksi Nygårdin ”tyttöystävistä” houkutteli 17-vuotiaan tytön Nygårdin makuuhuoneeseen. Tyttö halusi lähteä, mutta Nygård käski häntä pysymään huoneessa ja, että tämä ”antaisi sen vain tapahtua,” asiakirjassa väitetään. Asiakirjan mukaan Nygård harrasti seksiä tytön kanssa.

Asiakirjan mukaan tytöstä tuli Nygårdin ”tyttöystävä,” joka sai keskimäärin jopa 5 000 dollaria käteisenä kuukaudessa. Palkkio saattoi tosin olla pienempi, jos hän ei värvännyt riittävästi tyttöjä ja naisia Nygårdille, asiakirjassa väitetään. Asiakirjan mukaan useat sähköpostit, Facebook-viestit ja lentotiedot tukevat naisen väitteitä.

Syytteiden lisäksi Nygårdia vastaan on nostettu Yhdysvalloissa joukkokanne. Kyseisen siviilikanteen käsittely on toistaiseksi keskeytetty.

Asiakirjassa kerrotaan myös esimerkiksi kotietsinnöistä Kaliforniassa ja New Yorkissa. Kotietsinnöissä löytyi kaappeja ja huoneita täynnä kondomeja ja liukuvoidetta ja suuri määrä pornoa. Kotietsinnöissä löytyi myös esimerkiksi ”hemmottelujuhlien” vieraslistoja ja esimerkiksi videoita, joissa näkyy osa väitetyistä uhreista Nygårdin kanssa.

Asiakirjassa kerrotaan myös aiempaa yksityiskohtaisemmin, kuinka Nygård hyödynsi yritystään väitetyssä rikollisessa toiminnassa. Asiakirjassa väitetään, että esimerkiksi palkanlaskennasta vastannut henkilö maksoi Nygårdin ohjeistuksen mukaisesti väitetyille uhreille. Lisäksi asiakirjassa väitetään, että Nygård vaati paitsi ”tyttöystäviään” myös työntekijöitään etsimään lisää tyttöjä ja naisia, joiden kanssa hän voisi harrastaa seksiä.

Esimerkiksi vuonna 2002 lähettämässään sähköpostissa Nygård ohjeisti syyttäjän asiakirjan mukaan Bahamalla toimivia työntekijöitään, että ”vain kauniit kokoa 8 olevat vai pienikokoisemmat ovat hyväksyttäviä”. Eräässä vuonna 2019 lähetetyssä tekstiviestissä puolestaan työntekijä kysyy, tarvitseeko Nygårdin kanssa oleva tyttö kyydin kotiin ja hyväksyisikö Nygård matkakulujen maksamisen, asiakirjassa väitetään.

Nygårdin päämaja ja lippulaivamyymälä New Yorkissa sijaitsi Times Squarella.

Nygårdia syytetään myös väitetyn rikollisen toiminnan peittelemisestä muun muassa kirjoittamalla valheellisen lausunnon erään väitetyn uhrin puolesta ja kehottamalla työntekijäänsä, joka oli saanut ystävältään kuulla New York Timesin tutkivan Nygårdia, pyytämään ystävää tekemään lehden toiminnasta ilmoituksen poliisille.

Mikäli Nygård luovutetaan Yhdysvaltoihin ja hänet todetaan syylliseksi, häntä uhkaa vuosien vankeustuomio.

Nygårdia vastaan on nostettu Yhdysvalloissa myös joukkokanne. Joukkokanteessa oli mukana lähes 60 naista ennen kuin sen käsittely keskeytettiin viime vuonna hieman ennen kuin liittovaltion syyttäjä nosti syytteet Nygårdia vastaan. Joukkokanteella haetaan korvauksia – vaikka Nygård todettaisiin syylliseksi, ei hän joukkokanteen takia joudu vankilaan.

Peter Nygård pidätettiin Winnipegissa, Kanadassa joulukuussa 2020. Hän on sen jälkeen ollut vangittuna ja Yhdysvallat on pyytänyt miehen luovutusta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?