WHO:n tutkija uskoo korona­viruksen alku­perän ratkenneen – johto­lanka löytyi Kiinan viran­omaisten käytöksestä

WHO:n tutkijaryhmän lopullinen raportti tutkimuksista Wuhanissa on määrä julkaista kahden viikon sisällä.

Maailman terveysjärjestö WHO:n tutkijaryhmän jäsen Peter Daszak kertoo Kiinan viranomaisten sulkeneen epidemian alussa ripeästi samat villieläintilat, joiden tuotteita kuljetettiin Huananin torille Wuhaniin.

18.3.2021 3:01

WHO:n Kiinassa vierailleen tutkijaryhmän jäsen Peter Daszak kertoo Yhdysvaltain yleisradioyhtiö NPR:lle, että covid-19-pandemian kehto löytyy todennäköisimmin Etelä-Kiinassa sijaitsevilta villieläintiloilta.

Daszakin mukaan teoriaa tukee Kiinan hallituksen päätös sulkea tilat välittömästi Wuhanin epidemian puhjettua. WHO on selvityksissään havainnut tilanomistajien välittäneen villieläimiä varhaisiin tartuntatapauksiin yhdistetylle Huananin torille Wuhaniin.

Monet suljetuista tiloista sijaitsevat Daszakin mukaan eteläisen Yunnanin provinssin liepeillä. Virologit ovat löytäneet alueelta lepakkoviruksen, joka vastaa geneettiseltä koostumukseltaan 96-prosenttisesti covid-19-tautia aiheuttavaa SARS-Cov-2-virusta. Lisäksi tiloilla on kasvatettu muurahaiskävyn ja sivettikissan kaltaisia eläimiä, joiden tiedetään kantavan koronaviruksia.

Kuluneen 20 vuoden aikana villieläintilat ovat olleet Daszakin mukaan Kiinan hallitukselle tärkeä projekti. Tuotantoalan avulla on pyritty vähentämään maaseudun asukkaiden köyhyyttä ja ehkäisemään elintasokuilua maaseudun ja kaupunkien välillä. Daszak kertoo NPR:lle, että hanke on poikinut myös tuloksia.

– Vuonna 2016 villieläintiloilla työskenteli 14 miljoonaa ihmistä, ja teollisuus oli 70 miljardia dollaria.

Villieläinten lihan kysyntä lisääntyi Kiinassa merkittävästi vuosina 2018–2019, kun sikojen määrä väheni maassa peräti 40–60 prosentilla. Kadon taustalla vaikutti Afrikasta rantautunut sikarutto, jonka vuoksi sikoja jouduttiin joukkoteurastamaan ja niiden kuljetuksia rajoitettiin.

Brittilehti Guardianin haastattelema virusgenomiikan professori David Robertson kertoi aiemmin maaliskuussa tämän luoneen suotuisat olosuhteet sille, että eläinvirus saattoi siirtyä ihmisiin.

– Jos villieläimiä siirtyy enemmän osaksi ihmisen ruokaketjua, joko metsästämisellä... tai siten, että mennään torille ja hankitaan erilaisia lihoja. Jos se lisääntyy, se lisää kontaktien mahdollisuutta, Robertson sanoi Guardianille.

24. helmikuuta 2020 Pekingin linjassa nähtiin WHO:n Daszakin mukaan täyskäännös. Tilat suljettiin, ja hallitus julisti lakkauttavansa villieläinten kasvattamisen ruoaksi. Tilanomistajille lähetettiin ohjeistukset karjan turvallisesta hävittämisestä. Eläimet neuvottiin tappamaan, polttamaan tai hautaamaan niin ettei virus leviäisi.

WHO:n tutkijaryhmään Daszakin tavoin kuuluva Linda Wang kertoo NPR:lle, että heti Huananin torin sulkeuduttua 1. tammikuuta 2020 Kiinan viranomaiset kiirehtivät paikalle etsimään virusta. Wangin mukaan viranomaiset löysivät tuolloin karjasta runsaasti positiivisia koronavirusnäytteitä.

WHO:n tutkijaryhmä palasi Wuhanin-matkaltaan helmikuun puolivälissä. Kiina suostui päästämään tutkijat maahan viime marraskuun lopulla kuukausien odottelun jälkeen. Vierailu oli maan viranomaisille kiusallinen, sillä heitä on syytetty epidemian salailusta sen alkumetreillä.

CNN uutisoi tuolloin tutkijoiden löytäneen useita merkkejä siitä, että koronaepidemia oli kaupungissa joulukuussa 2019 aiemmin uskottua huomattavasti laajempi. Tutkijaryhmän lopullinen raportti on määrä julkaista kahden viikon kuluessa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?