Arkeologin pissa­tauko johti huikeaan löytöön ”kauhujen luolasta” Juudean autiomaasta – ”Huusin kollegoitani tulemaan ja varmistamaan, etten näe unta” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Arkeologin pissa­tauko johti huikeaan löytöön ”kauhujen luolasta” Juudean autiomaasta – ”Huusin kollegoitani tulemaan ja varmistamaan, etten näe unta”

Luolasta löytyi kaksituhatta vuotta vanhoja osia raamatullisista kirjakääröistä.

17.3. 0:02

Arkeologit ovat löytäneet Juudean autiomaasta osia liki 2 000 vuotta vanhoista raamatullisista kirjakääröistä, kertoivat Israelin viranomaiset tiistaina. Löydöt tehtiin ”kauhujen luolana” tunnetusta luolasta noin 40 kilometriä Jerusalemista etelään.

Vuosia kestäneiden kaivauksien tuloksena on löydetty myös nuolenkärkiä, harvinaisia rahoja, 6 000 vuotta vanha lapsen luuranko ja yli 10 000 vuotta vanha kori. Se on tiettävästi maailman vanhin.

Tutkijoiden mukaan löytö on merkittävin niin sanotun Kuolleenmeren kirjakäärölöytöjen jälkeen. Vuosina 1947–1956 löydettiin yli 900 kirjoitusta luolasta läheltä Kuolluttamerta.

Kirjakäärön kappaleita.

Maailman vanhin kori.

Täikampa.

Löydökset ovat kreikankielisiä käännöksiä Kahdentoista profeetan kirjasta. Nimi ”Jumala” on kuitenkin kirjoitettu hepreaksi.

Mukana oli tämä Sakarjan kirjan ote: ”Nämä teidän tulee pitää: Puhukaa totta toisillenne! Jakakaa oikeutta totuuden mukaan, niin että rauha vallitsee keskuudessanne.”

Kirjoitusten arvellaan päätyneen luolaan, kun juutalaiset kapinalliset piileskelivät siellä vuosina 132–136 jaa. juutalaisten kapinallisten noustua epäonnistuneeseen kapinaan Rooman keisaria Hadrianusta vastaan.

Luolan nimi juontuu The Guardianin mukaan sekä sen sijainnista että siitä, että 1960-luvulla tehdyissä kaivauksissa sen pohjalta löydettiin yhteensä 40 luurankoa. Vainajat olivat naisia, miehiä ja lapsia. Luolaan päästäkseen tutkijoiden piti laskeutua noin 80 metriä kallionseinämää.

Arkeologit Hagay Hamer (vas) ja Oriya Amichay lokakuussa 2019.

Arkeologi kiipeää Juudean autiomaassa joulukuussa 2019.

Tutkija matkalla kaivauksille helmikuussa 2020.

Kaivauksilla Juudean erämaassa.

Päätös tutkia Kauhujen luola perin pohjin sai alkunsa, kun alustavien tutkimusten aikana arkeologi Oriya Amichay kyykistyi pissalle syrjemmälle. Kyykkiessään Amichay huomasi hiekassa jotain, joka osoittautui kengänpohjaksi.

– Ensin luulin, että se oli joltain 1960-luvun tutkijalta jäänyt sandaali. Sitten ymmärsin, että se on paljon vanhempi. Huusin kollegoitani tulemaan ja varmistamaan, etten näe unta, Amichay kertoo Haaretz-lehdessä.

Kaivauksia on tehty Etelä-Israelissa ja osin myös miehitetyllä Länsirannalla.

Israelin arkeologisista kaivauksista vastaavan viraston johtajan Israel Hasson kuvaa löytöä mittaamattoman arvokkaaksi ihmiskunnalle.

Hassonin mukaan vasta noin puolet autiomaan kallioluolista on tutkittu ja loppujen kanssa on kiire. Ryövärit saattavat löytää paikalle ensin.

Kuusi vuosituhatta vanha, muumioitunut lapsi.

Nuolenkärkien uskotaan olevan toiselta vuosisadalta ajanlaskun alun jälkeen.

Kolikoissa erottuu juutalaisia symboleja kuten palmu ja harppu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?