Satiirilehti Charlie Hebdon kansi sai britit raivostumaan – ”Tämä on väärin kaikilla tasoilla”

Ranskalaislehden tuoreen numeron kansipiirroksessa viitataan sekä Britannian kuningashuonetta ravistelevaan kohuun että George Floydin viimekeväiseen kuolemaan Yhdysvaltain Minneapolisissa.

Satiirilehden kansi sai innoituksensa viimeaikaisista tapahtumista.

15.3.2021 15:04

Ranskalaisen satiirilehden Charlie Hebdon tuorein kansi on saanut britit takajaloilleen. Viime viikolla ilmestyneen numeronsa kannessa Charlie Hebdo viittaa sekä Britannian kuningashuonetta ravistelevaan kohuun että Yhdysvaltain Minneapolisissa viime keväänä pidätystilanteessa tapahtuneeseen George Floydin kuolemaan.

Kannen piirroksessa asetelma on sama kuin Minneapolisissa sivullisen kameraan tallentuneella videolla, mutta maassa makaavan Floydin tilalla on herttuatar Meghan. Poliisi Derek Chauvinin sijaan tämän kaulaa painaa polvellaan pahanilkisesti hymyilevä kuningatar Elisabet, sääret karvaisina ja silmät punaisina hehkuen.

– Miksi Meghan lähti Buckinghamista? kannen pääotsikossa kysytään.

– Koska en voinut enää hengittää, Meghan vastaa puhekuplassaan George Floydin viimeisiä sanoja mukaillen.

Floydin kuolema laukaisi viime vuonna Yhdysvalloissa ja muualla maailmassa laajoja poliisiväkivallan ja rasismin vastaisia mielenosoituksia. Rasismi liittyy myös brittihovia koettelevaan kohuun, sillä Britannian jättäneet prinssi Harry ja herttuatar Meghan esittivät viime viikolla kohutussa haastattelussaan väitteitä rasismista kuningasperheen piirissä.

Kuvassa herttuatar Meghan, prinssi Harry sekä kuningatar Elisabet kesäkuussa 2018, jolloin kaikki vaikutti vielä olevan hyvin.

Daily Mirrorin ja Daily Mailin mukaan Charlie Hebdon tuoretta kansikuvaa on kutsuttu sosiaalisessa mediassa muun muassa ”täysin tyrmistyttäväksi”. Satiirilehteä on myös syytetty Floydin kuoleman käyttämisestä rahan tekemisen välineenä.

– Charlie Hebdo, tämä on väärin kaikilla tasoilla. Kuningatar George Floydin murhaajana, murskaamassa Meghanin kaulaa? Meghan sanomassa, ettei hän kykene hengittämään? Tämä ei ole rajoja ylittävää, eikä se naurata tai haasta rasismia. Se halventaa tapauksia ja loukkaa, aivan kaikkia, kommentoi rasisminvastaisen Runnymede Trust -ajatushautomon johtaja Halima Begum Twitterissä.

Viime toukokuussa Minneapolisissa kuvatulla videolla näkyi, kuinka poliisi Derek Chauvin painoi polvellaan George Floydin kaulaa yhdeksän minuutin ajan. Hengittämisen vaikeudesta toistuvasti ääneen maininnut Floyd todettiin kuolleeksi myöhemmin sairaalassa.

Begumin twiitti keräsi pian yli 500 vastausta, joissa näkemys ranskalaislehden kannesta oli pitkälti sama.

– Kehno ja huonosti suunniteltu vastaus Charlie Hebdolta. Jos jotakin, se vain lietsoo asioita entisestään. Tällaisella yksinkertaistetun satiirin brändillä ei ole sijaa rasismin vastaisessa taistelussa, kommentoi varainkeruukampanja Windrush Anchor vastauksessaan.

Järjestöjen lisäksi myös tavalliset britit kritisoivat Charlie Hebdon piirrosta viesteissään.

– Onko tämä sitä sananvapautta, johon Charlie Hebdo suhtautuu niin intohimoisesti? Rasismia, epäkunnioitusta ja satiiriksi kutsuttuja loukkauksia? Olen pahoillani, mutta ei enää Je suisia minulle. Tämä ei ole mitään muuta kuin rasistista kiihkoilua ja vihan lietsontaa. Pyrkikää parempaan siinä, mitä teette ja kasvakaa aikuisiksi, kommentoi Twitterissä Yasmeen-niminen käyttäjä.

”Je suisilla” hän viittasi kampanjaan, joka sai alkunsa Charlie Hebdon toimitukseen Pariisissa tammikuussa 2015 tehdystä terrori-iskusta. Ääri-islamistit surmasivat toimituksessa 12 ihmistä lehden julkaistua pilakuvia profeetta Muhammedista.

Lukuisat sananvapaudesta huolestuneet ja lehdelle tukensa antaneet ihmiset Ranskassa ottivat ja muualla tuolloin käyttöönsä ranskankielisen iskulauseen ”Je suis Charlie Hebdo”. Sen suomenkielinen käännös kuuluu ”Minä olen Charlie Hebdo”.

Ranskankielisestä Je suis Charlie -iskulauseesta tuli tammikuussa 2015 koko maailman tuntema. Kuva Lissabonissa tuolloin järjestetystä tukimielenosoituksesta.

Kohujen aiheuttaminen on Charlie Hebdolle tuttua, sillä lehti pyrkii tarkoituksella loukkaamaan kaikkia mahdollisia tahoja hyvän maun vastaisilla pilapiirroksillaan. Sekularismia perustuslaissaan vaalivassa Ranskassa Charlie Hebdo on nähty kuitenkin uskontojen vallasta vapaan valtion tärkeänä symbolina.

Toisaalta jotkut ranskalaiset ovat syyttäneet provokatiivisena pitämäänsä lehteä tahdittomuudesta alisteisessa asemassa olevia vähemmistöjä kohtaan.

Muhammed-pilapiirrokset vaativat joka tapauksessa viime lokakuussa yhden kuolonuhrin lisää, kun nuori ääri-islamistinen mies murhasi niitä koululuokalle oppitunnilla näyttäneen historianopettajan Pariisin lähiössä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?