Valtava romahdus – brexit-pelot toteutuivat - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Valtava romahdus – brexit-pelot toteutuivat

Britannian vienti EU-maihin romahti yli 40 prosenttia. Maa on jo koronasulkujen vuoksi talousvaikeuksissa, kirjoittaa erikoistoimittaja Seppo Varjus.

Pääministeri Boris Johnsonilla on nyt muitakin pulmia kuin koronavirus. Maan vienti romahti.­

12.3. 20:27

Britannian vienti Euroopan unioniin romahti 40,7 prosenttia tammikuussa, kun EU-eron siirtymäkausi päättyi. Tammikuussa Britannian talous myös kutistui 2,9 prosenttia.

Tuonti Britanniaan EU:sta väheni 28,8 prosenttia.

Kaiken kaikkiaan Britannian vienti laski tammikuussa 19,3 prosenttia edelliskuusta ja tuonti 21,6 prosenttia. Kyseessä ovat tilastokeskus ONS:n tuoreet luvut.

BBC:n haastattelema Britannian kauppakamarin pääekonomisti Suren Thiru uskoo, että vaikutukset Britannian talouskasvuun vuoden ensimmäisellä neljänneksellä ovat merkittäviä.

Isku osui kovimmin ruuan ja elävien eläimien vientiin. Tähän kuuluvat myös merenelävät. Yhteensä tämän sektorin vienti laski yli 63 prosenttia.

Näin oli ennakoitu tapahtuvan, vaikka brexit-kansanäänestyksen aikaan brittikalastajat olivat EU-eron innokkaita kannattajia.

Pääneuvottelija selittää

Brittien pääneuvottelijana toiminut David Frost selitti Guardianin mukaan, että laskun syy on ”ainutlaatuisten tekijöiden yhdistelmä”. Hänen mukaansa oli ”vääjäämätöntä, että tammikuussa nähtäisiin erikoisia lukuja”.

Frost uskoo, että normaaliin tilanteeseen palataan muutamassa kuukaudessa. Frost nostettiin ylähuoneen jäseniksi viime syksynä kiitoksena työstään.

Kaikki taloustieteilijät eivät jaa hänen optimismiaan.

– Brexit teki pahasta tilanteesta vielä pahemman, ekonomisti Samuel Tombs sanoo Guardianille.

CNN:n haastattelema ekonomisti Kallum Pickering sanoo, että iso ongelma on mm. EU-eron seurauksena lisääntynyt paperityö rajalla.

Pääministeri Boris Johnson on verrannut ongelmia lasten hampaiden puhkeamiseen. Hän siis uskoo, että ne ovat vain väliaikaisia. Brittihallitus vakuuttaa, että tammikuun jälkeen vienti olisi jo piristynyt.

Vakava kriisi

Vientikriisi osuu huonoon saumaan. Viime keväänä pandemia vei Britannian talouden syvälle pakkasen puolelle. Kesällä talous elpyi, mutta alkoi taas hiipua syksyllä.

Vaikka rokotekampanja Britanniassa on edennyt tehokkaasti, osa rajoitustoimista on yhä voimassa. Ei ole mitään tietoa, milloin niistä päästään kokonaan eroon.

Britit äänestivät EU-erosta vuonna 2016. Silloin brexitin kannattajat vakuuttivat, että maa sopisi hienoja kauppasopimuksia kautta maailman, kunhan Euroopan Unionista päästäisiin eroon.

Boris Johnson oli näkyvimpiä eron kannattajia. Viime aikoina pääministerin suosio on noussut rokotuskampanjan ansioista.

Pitkä talouskriisi olisi kohtalokas myös Johnsonille.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?