Kuvat: Sata­kunta maan­vajoamaa ilmestyi Kroatian maa­seudulle – ”Kukaan ei ole pudonnut vielä niihin” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kuvat: Sata­kunta maan­vajoamaa ilmestyi Kroatian maa­seudulle – ”Kukaan ei ole pudonnut vielä niihin”

Kroatialaisten geologien mukaan maan keskiosiin maaseudulle ilmestyneet montut ovat suoraa seurausta alueella joulukuussa tapahtuneesta maanjäristyksestä.

12.3. 7:41

Kroatian keskiosia vavisutti joulukuun lopulla maanjäristys, joka vavisutti rakennuksia myös useissa naapurimaissa asti. Järistyksessä, jonka voimakkuus oli 6,4, sai surmansa seitsemän ihmistä.

Nyt maanjäristysalueen maaseudun asukkailla on uusi huoli. Pääkaupunki Zagrebin lounaispuolelle on joulukuun järistyksen jälkeen ilmestynyt satakunta maanvajoamaa.

  • Videokuvaa alueelta on nähtävissä artikkelin yläosassa.

Mecencanin kylän lähelle syntynyt maanvajoama keskiviikkona otetussa ilmakuvassa.­

Osa uusista maanvajoamista on täyttynyt pohjavedellä.­

AFP:n mukaan asiantuntijat ovat kehottaneet alueen asukkaita ylimääräiseen valppauteen tulevina viikkoina, sillä pohjavesien tason noustessa keväällä alueella voidaan nähdä vielä lisää maanvajoamia.

The Timesin mukaan paikalla käyneet geologit ovat mitanneet kuoppien halkaisijan olevan suurimmillaan noin 30 metriä. Syvimmissä montuissa matkaa maan pinnalta pohjalle on noin 13 metriä.

Maanvajoama pihapiirissä Mecencanin kylässä.­

Alueen asukkaita on kehotettu valppauteen, sillä kevään myötä maanvajoamia saattaa ilmaantua seudulle lisää.­

– Kukaan ei ole pudonnut vielä niihin, mutta suurin on vain 50 metrin päässä taloista ja voitte kuvitella, että maanomistaja ei ole kovin iloinen, Kroatian geologisen tutkimuslaitoksen tutkija Josip Terzic kertoi lehdelle.

Terzic myös vahvisti maanvajoamien olevan suora seuraus joulukuun maanjäristyksestä. Alueella 5–15 metriä paksu maakerros lepää huokoisen kalkkikivikerroksen päällä.

Maanvajoamat ovat vahingoittaneet myös rakennuksia.­

Laajemmassa ilmakuvassa näkyy useita Mecencanin kylän liepeille syntyneitä maanvajoamia.­

Kalkkikiven sisällä kulkee maanalaisia vesivirtoja, jotka kovertavat maaperään satojen vuosien kuluessa luolia. Joulukuun järistyksen vavisuttaessa maaperää pinnan maa-ainesta siirtyi maanalaisiin kalkkikiviluoliin jättäen jälkeensä suuria aukkoja.

Terzicin mukaan normaalisti vastaavat maanvajoamat syntyisivät hitaasti satojen vuosien kuluessa, mutta nyt maanjäristys ja sen jälkijäristykset nopeuttivat prosessia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?