Euroopan lääkevirastolta vihreää valoa Johnson&Johnsonin rokotteelle – jo käytössä Yhdysvalloissa

Johnson & Johnsonin koronarokote poikkeaa aiemmin EU-myyntiluvan saaneista rokotteista siinä, että siitä annetaan kullekin rokotettavalle vain yksi annos.

11.3.2021 15:25

Euroopan lääkevirasto (EMA) suosittaa myyntiluvan myöntämistä yhdysvaltalaisen lääkeyhtiön Johnson & Johnsonin koronarokotteelle.

Seuraavaksi asia siirtyy EU-komissiolle, jonka käsissä myyntiluvan myöntäminen on. Terveyskomissaari Stella Kyriakides kertoi Twitterissä, että lupa komissiolta on tulossa pian.

Kyseessä on neljäs koronarokote, jolle EMA on suosittanut myyntilupaa. Aiemmin myyntiluvan EU:ssa ovat saaneet Pfizerin ja Biontechin, Modernan ja Astra Zenecan rokotteet.

– Tämän myönteisen suosituksen myötä viranomaisilla läpi Euroopan unionin on uusi vaihtoehto taistelussa pandemiaa vastaan sekä kansalaisten hengen ja terveyden suojelemisessa, EMA:n pääjohtaja Emer Cooke sanoi tiedotteen mukaan.

Johnson & Johnsonin koronarokote eroaa aiemmin EU-myyntiluvan saaneista koronarokotteista siinä, että siitä annetaan kullekin rokotettavalle vain yksi annos, kun muut aiemmat rokotteet annetaan kahdessa annoksessa.

Yhdysvalloissa rokote jo käytössä

Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA hyväksyi Johnson & Johnsonin rokotteen hätätilakäytön helmikuun lopussa. FDA kertoi silloin, että rokote ehkäisee tehokkaasti myös covid-19-taudin vakavia muotoja ja että se tehoaa myös koronaviruksen ärhäköihin muunnoksiin.

Laajojen kliinisten testien mukaan rokotteen teho taudin vakavia muotoja vastaan oli Yhdysvalloissa 85,9 prosenttia, Etelä-Afrikassa 81,7 prosenttia ja Brasiliassa 87,6 prosenttia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?