Tutkimus: Kolmannes pitkittyneestä koronasta kärsivistä oli alun perin oireettomia

Yhdysvalloissa tehty tutkimus paljastaa, että pitkittyneistä koronaoireista kärsivillä tauti on voinut alkaa jopa ilman oireita.

Jälkioireina olivat muun muassa hengitysvaikeudet ja yskä.

10.3.2021 22:22

Kaliforniassa tehdyssä tutkimuksessa oli mukana 1 407 lieväoireisen covid-19-taudin sairastanutta. Heistä jopa 27 prosenttia kärsi kaksi kuukautta myöhemmin yhä esimerkiksi hengitysvaikeuksista ja rintakivuista.

Kaikki koronaviruksen aiheuttamat terveydelliset seuraukset eivät ole vieläkään selvillä yli vuoden kestäneen pandemian aikana. On kuitenkin havaittu, että vakavasti sairastuneet eivät ole ainoita, jotka voivat jäädä kärsimään pitkäaikaisista jälkioireista. Myös monille lieväoireisille voi kehittyä pitkittynyt korona.

Luultua useampi suomalainen saattaa sairastaa pitkittynyttä koronaa eli long covidia. Sitä voi esiintyä kansainvälisten arvioiden perusteella muutamalla kymmenellä prosentilla akuutin taudin sairastaneista.

– Jos puhutaan yli 12 viikkoa kestäneestä oireilusta (post-covid oireyhtymä), uskoakseni jonkinlaisia oireita on edelleen muutamilla prosenteilla, arvioi IS:lle tilannetta anatomian professori Seppo Parkkila Tampereen yliopistosta helmikuussa.

Kalifornian yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että positiivisen koronatuloksen saaneista, mutta silti lievän tai täysin oireettoman covidin sairastaneista jopa 27 prosenttia kärsi jälkioireista 60 päivää testauksen jälkeen. Oireina olivat muun muassa hengitysvaikeudet, huonovointisuus, yskä ja nivelkivut.

Kolmasosa pitkittyneestä koronasta kärsivistä sanoi, ettei heillä ollut mitään koronaoireita ennen positiivista koronatestitulosta tai kymmenen päivää sen jälkeenkään.

Amerikkalaistutkimus vahvisti myös aiempia tutkimustuloksia siitä, että naissukupuoli ja yli 50:n vuoden ikä lisäävät riskiä sairastua pitkittyneeseen koronaan.

Kalifornian tutkimuksessa oli mukana myös 34 koronaan sairastunutta lasta, joista 11:llä havaittiin pitkäaikaisia jälkioireita.

Tutkijat huomauttavat, ettei tutkimuksessa saatu vielä tarpeeksi tietoa pitkittyneestä koronasta.

– Pitkittyneestä koronasta kärsivät aiheuttavat merkittävän huolen huolen julkiselle terveydenhuollolle, eikä vielä ole tarpeeksi ohjeita heidän diagnosointiin tai hoitoon. Siksi tarvitaan kiireellisesti lisätutkimuksia, jotka keskittyvät pitkittyneistä koronaoireista kärsivien fyysiseen ja henkiseen hyvinvointiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?