NYT: EU-maista vietiin ulkomaille 25 miljoonaa annosta rokotteita yksin helmikuussa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

NYT: EU-maista vietiin ulkomaille 25 miljoonaa annosta rokotteita yksin helmikuussa

Samaan aikaan kun EU:ssa tuskaillaan hitaita koronarokotetoimituksia, kuskataan eurooppalaistehtailta EU:n ulkopuolelle jopa 25 miljoonaa annosta kuukaudessa.

Asiakasta rokotettiin Pfizer-BioNTechin koornarokotteella Metropolian Myllypuron kampuksen koronarokoteasemalla Helsingissä 12. helmikuuta.­

10.3. 18:34

EU-maissa tuotetaan iso osa maailmalle menevistä koronarokotteista, mutta eurooppalaisille niitä ei tahdo riittää. Viimeksi Italia esti maassa tuotettujen koronarokotteiden viennin Australiaan.

Kyse lääkepulassa ei ilmeisesti ole ainakaan tuotannon puutteesta. New York Timesin näkemän EU:n sisäisen raportin mukaan EU-maista toimitettiin yksin helmikuussa 25 miljoonaa koronarokoteannosta 31 maahan EU:n ulkopuolelle. Eniten rokotteita vietiin Britanniaan ja Kanadaan.

Italian kiellettyä rokotteiden viennin viime viikolla nousi sitä vastaan kritiikkiä protektionismista. Toisaalta myös Britanniaa ja Yhdysvaltoja on syytetty lääkkeiden vientikiellosta.

New York Timesin tietojen mukaan EU-maissa sijaitsevissa lääketehtaissa helmikuun aikana tuotetuista rokotteista yli 8 miljoonaa meni Britanniaan.

Vaikka Yhdysvallat pitää itsellään lääketehtaidensa tuotannon, vietiin sinnekin EU:sta helmikuussa 651 000 rokote­annosta.

Kanada sai yli 3 miljoonaa annosta ja Meksikokin liki 2,5 miljoonaa annosta eurooppalaistehtaiden rokotteita.

NYT:n mukaan Euroopan komissiossa väitellään nyt kiivaasti voidaanko lehden näkemä raportti julkistaa. Juuri komissioita on arvosteltu epäonnistumisesta EU:n rokotehankinnoissa.

Korkean tason EU-virkamiesten mielestä vientilukujen paljastaminen toisaalta paikkaisi EU:n mainetta maailman koronakriisin avustamisessa, mutta toisaalta pelätään eurooppalaisten raivostumista etenkin, kun EU:n ulkopuolelta, kuten Israelista ja Britanniasta kuullaan isoja rokotuslukuja.

Keskiviikkona EU-komissio kertoi, että Euroopan unionin jäsenmaat saavat vielä maaliskuun aikana 4 miljoonaa lisäannosta Pfizerin ja Biontechin koronarokotetta.

Lisäannosten saamisen mahdollistaa komission mukaan rokotteiden tuotantokapasiteetin lisääntyminen Euroopassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?