Selvitys: Pimeässä verkossa myydään jopa oikeita koronavirusrokotteita – kauppoihin sisältyy valtava riski - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Selvitys: Pimeässä verkossa myydään jopa oikeita korona­virus­rokotteita – kauppoihin sisältyy valtava riski

Kukaan ei voi olla varma mitä saa, jos tilaa pimeästä verkosta rokotteen, tietoturvayhtiö varoittaa ja kehottaa ihmisiä odottamaan omaa rokotevuoroaan.

Lääkeyhtiöt myyvät rokotteita tällä hetkellä ainoastaan valtiollisille toimijoille ja esimerkiksi Maailman terveysjärjetön rokoteohjelmalle.

10.3. 13:49

Koronavirusrokotteita myydään pimeässä verkossa keskimäärin 500 dollarilla (420 eurolla), 15 markkinapaikkaa tutkinut venäläinen tietoturvayhtiö Kaspersky kertoo.

Rokotteiden väitetään olevan Pfizerin ja BioNTechin, AstraZenecan tai Modernan rokotteita. Kyseisiä rokotteita käytetään esimerkiksi Euroopan unionin alueella ja Yhdysvalloissa. Pyyntihinnat ovat annosta kohden 250–1 200 dollaria (210–1 009 euroa).

Selvitystä johtanut Dmitri Galov kertoo, että joissain tapauksissa vaikutti siltä, että myynnissä saattoi olla jopa oikeaa rokotetta.

– On todisteita, jotka viittaavat siihen, että jotkut myyvät oikeita annoksia, Galov sanoi CBS Newsin haastattelussa.

– On kuvia pakkauksista ja sertifikaateista. Vaikuttaa siltä, että näillä ihmisillä on pääsy lääketieteellisiin instituutioihin.

Galovin mukaan kourallinen myyjistä oli tehnyt useita satoja kauppoja ilmeisesti oikeista rokotteista.

Kasperskyn mukaan myyjät vaikuttivat pääsääntöisesti asuvan Ranskassa, Saksassa, Britanniassa ja Yhdysvalloissa. Maksuja pyydettiin lähinnä bitcoineina tai joissain tapauksissa myös muita kryptovaluuttoja hyväksyttiin.

Pfizerin edustaja kertoi CBS Newsille, että rokotteita myydään Yhdysvalloissa ainoastaan valtiollisille toimijoille. Näin toimitaan myös esimerkiksi Euroopassa.

Pfizerin edustajan tiedossa ei ollut, että yhtiön oikeita rokotteita olisi myyty pimeässä verkossa.

Kasperskyn selvityksessä huomautetaan, että pimeässä verkossa myytävät rokotteet voivat olla mitä tahansa ainetta. Esimerkiksi kansainvälinen rikospoliisijärjestö Interpol on varoittanut väärennetyistä koronavirusrokotteista.

Ja vaikka joku myisi oikeaa rokotetta, se tuskin on käyttökelpoinen siinä vaiheessa, kun se päätyy ostajalle. Modernan rokote säilyy jääkaappilämpötilassa 30 päivää ja Pfizerin vain viisi vuorokautta. Huoneenlämmössä Modernan rokote säilyy enintään kuusi tuntia. Pfizerin rokote säilyy laimentamattomana kaksi tuntia ja laimennettuna enintään kuusi tuntia.

”Kukaan ei voi olla varma siitä, että saa mitään siirrettyään bitcoininsa saati, että rokoteannos on oikein säilötty ja sen ottaminen on turvallista,” Kaspersky varoittaa.

”Odota vuoroasi saadaksesi oikea rokote oikealla tavalla.”

Kasperskyn selvityksestä on aiemmin uutisoinut Talouselämä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?