Baptistipastorin saarna kuohuttaa Yhdys­valloissa – kutsui Melania Trumpia ”kaikkien aikojen eeppiseksi palkinto­vaimoksi” ja kritisoi naisten pukeutumista - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Baptistipastorin saarna kuohuttaa Yhdys­valloissa – kutsui Melania Trumpia ”kaikkien aikojen eeppiseksi palkinto­vaimoksi” ja kritisoi naisten pukeutumista

Pastori Stewart-Allen Clark jakoi aviovaimoille saarnassaan neuvoja, jotka hänen mukaansa estävät aviomiehiä harhautumasta muiden naisten matkaan.

Melania Trump seurasi presidentin virasta väistyvän aviomiehensä jäähyväispuhetta Andrewsin lentotukikohdassa Marylandissa tammikuun lopulla.­

8.3. 0:10

Yhdysvaltain Missourissa vaikuttava baptistisaarnaaja Stewart-Allen Clark, 55, on joutunut jäämään virkavapaalle helmikuussa pitämänsä saarnan vuoksi, uutisoi muun muassa BBC. Saarnassaan Clark tarjosi aviovaimoille neuvojaan, jotka hänen mukaansa estäisivät näiden aviomiehiä joutumasta muiden naisten ”hämmentämäksi”.

Närkästystä on herättänyt myös se, että Clark kutsui saarnassaan Yhdysvaltain edellistä ensimmäistä naista, ex-presidentti Donald Trumpin puolisoa Melania Trumpia ”kaikkien aikojen eeppiseksi palkintovaimoksi”.

Facebookissa julkaistussa 22-minuuttisessa saarnassaan Clark muun muassa kertoi seurakuntalaisille, kuinka miehille on ”todella tärkeää” saada rinnalleen kaunis vaimo. Hän kuitenkin huomautti naisten usein menettävän otteensa naimisiin mentyään.

– En sano, että jokainen nainen voisi olla kaikkien aikojen eeppinen palkintovaimo kuten Melania Trump, en sano lainkaan niin. Suurin osa naisista ei voisi olla palkintovaimoja, mutta tiedättehän... ehkä te voitte olla lohdutuspalkintoja, Clark sanaili.

  • Kyseinen kohta Clarkin saarnasta on nähtävissä muun muassa alla olevalla, Twitterissä julkaistulla videolla.

Clark kritisoi naisia myös siitä, että he pukeutuvat rennosti esimerkiksi verryttelyhousuihin tai pyjamaan. Hänen neuvonsa koskivat myös painonhallintaa, meikkausta, kampauksia, muotivinkkejä sekä seksuaalista intimiteettiä.

Kansas City Star -lehdessä julkaistun kolumnin mukaan Clark kertoi kuulijoilleen, että myös hänen oma vaimonsa oli ollut aiemmin ”melko jykevätekoinen”, kunnes meni Painonvartijoihin jokaisen parin lapsen synnyttyä. Tästä Clark sanoi kiittävänsä Jumalaa.

Clarkin mukaan miehiä ei tarvitse kannustaa pysymään solakkana, sillä heidät on ”luotu katsomaan”.

– Naiset, sellaisiksi Jumala loi meidät. Sellaisia me olemme. Miehet katsovat. Hän loi meidät katsomaan. Emme voi auttaa itseämme, sellaisia olemme, Clark sanoi.

Videon saarnasta julkaisi sosiaalisessa mediassa ensimmäisenä nainen, joka kertoi BBC:n mukaan suuttuneensa kuultuaan, että Clark oli saarnannut vastaavalla tavalla myös viime viikolla. Videojulkaisu keräsi oitis tuhansia kommentteja, joissa Clarkia syytettiin muun muassa seksismistä ja naisvihasta.

Myös kirkkokunnan johto ehätti julkaisemaan lausunnon, jonka mukaan ”jokainen nainen luotiin Jumalan kuvaksi, minkä mukaan heitä tulisi myös arvostaa”. Lausunnossa kerrottiin myös, että Clarkin puheista suunnitellaan käynnistettäväksi tutkintaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?