”Burkakielto” näytti menevän niukasti läpi Sveitsissä

Maan hallituksen mielestä kielto olisi ylimitoitettu.

”Burkakieltoa” kannattava kampanjajuliste kuvattiin Bernin lähellä Biberenissä sunnuntaina.

7.3.2021 19:18

Sveitsissä niin sanottu burkakielto näytti sunnuntai-iltana menevän kansanäänestyksessä läpi niukalla enemmistöllä. Ehdotuksen läpimeno tarkoittaisi, että kasvojen peittäminen julkisilla paikoilla kielletään.

Kun tulokset oli saatu 22:sta alueellisesta kantonista, äänestäjistä 54 prosenttia oli kiellon puolella. Kantoneita on yhteensä 26.

Ehdotus tunnetaan yleisesti ”burkakieltona”, koska sen kannattajat ovat ottaneet kohteekseen juuri musliminaisten peittävät asusteet.

Kielto koskisi julkisia tiloja, kuten katuja, kauppoja ja joukkoliikennettä, mutta ei esimerkiksi moskeijoita. Kasvojen peittäminen olisi edelleen sallittua turvallisuussyistä esimerkiksi hengityssuojaimella.

Sveitsin hallituksen mukaan koko maata koskeva kielto olisi ylimitoitettu ja mahdollisista kielloista pitäisi päättää aluetasolla, kuten kaksi kantonia on jo tehnyt.

Hallituksen mukaan Sveitsissä kaiken peittävässä burkassa liikkuvat naiset ovat pääosin turisteja. Burkan tai silmät esiin jättävän niqabin käyttäjiä arvioidaan asuvan maassa vain muutama kymmenen.

Jos ehdotus kaatuisi, voimaan tulisi hallituksen vastaehdotus, jonka mukaan peitetyt kasvot pitää paljastaa tilapäisesti esimerkiksi viranomaiselle tunnistamista varten sakon uhalla.

Kieltoja jo Euroopassa

Kiellon puolustajat, muun muassa oikeistopopulistinen ja kansallismielinen Sveitsin kansanpuolue SVP, sanovat haluavansa vastustaa radikaalin islamismin vakiintumista Sveitsiin ja puolustaa alistetussa asemassa olevia musliminaisia.

Kiellon vastustajat puolestaan pitävät ehdotusta sekä rasistisena että seksistisenä. Heidän mukaansa laissa ei pidä säädellä sitä, miten ihmiset pukeutuvat tai eivät pukeudu.

Sveitsin kielto ei olisi ensimmäinen laatuaan. Vastaavia kansallisia tai vain osittaisia burkakieltoja on jo voimassa vajaassa kymmenessä Euroopan maassa – muun muassa Belgiassa, Itävallassa ja Tanskassa. Ensimmäisenä liikkeellä oli Ranska, joka kielsi kasvot peittävät huivit jo reilut kymmenen vuotta sitten.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?