Isä murhasi ”väärää” poikaa tapailleen 17-vuotiaan tyttärensä Intiassa – julma veriteko kiihdytti vaatimuksia lakimuutoksesta

Kuvat tyttärensä päätä kadulla kantaneesta miehestä levisivät nopeasti sosiaaliseen mediaan.

Naisiin kohdistuva väkivalta on ollut viime vuosina tapetilla Intiassa yleisemminkin. Kuva väkivallan vastaisesta mielenosoituksesta Kolkatasta tammikuulta 2020.

6.3.2021 16:45

Intiaa on jo muutaman päivän ajan kuohuttanut isänsä surmaaman 17-vuotiaan tytön tapaus. Maan pohjoisosissa keskiviikkona tapahtunut veriteko on kiihdyttänyt vaatimuksia lakiuudistuksesta, jonka myötä niin sanottuihin kunniamurhiin pystyttäisiin puuttumaan nykyistä tehokkaammin.

Reutersin mukaan Uttar Pradeshin osavaltiossa sijaitsevan Hardoin alueen poliisi kertoi torstaina pidättäneensä 45-vuotiaan miehen, joka oli ollut kävelemässä poliisilaitokselle kantaen käsissään 17-vuotiaan tyttärensä irrotettua päätä. Mies kertoi poliiseille surmanneensa tyttärensä kirveellä, koska oli vihainen tämän suhteesta mieheen.

– Hän kertoi poliisille nähneensä tyttärensä seurassa nuoren miehen, jota hän uskoi tämän tapailevan. Se sai hänet vihaiseksi, koska hän vastusti sitä, Hardoin poliisin tiedottaja kertoi CNN:lle.

Sivulliset hälyttivät poliisin nähtyään miehen kävelemässä kadulla pää mukanaan. Poliisi alkoi paikalle päästyään kuvata videolle keskusteluaan tämän kanssa.

– Minä tein sen. Siellä ei ollut ketään muita. Laitoin oven säppiin ja tein sen. Ruumis on huoneessa, miehen kuullaan sanovan poliisin kuvaamalla videolla Independentin mukaan.

Poliisiasemalle tunnustamaan matkalla ollut mies kertoi poliiseille teostaan avoimesti ja rauhallisesti.

– Tilanteen huomioon ottaen hän oli tyyni. Hän ei itkenyt tai ollut hysteerinen. Kun poliisit puhuivat hänelle, he pyysivät häntä laskemaan tyttären pään maahan ja istuutumaan alas. Hän teki sen väittämättä vastaan, poliisin tiedottaja kertoi.

Murhatun teinitytön kerrotaan olleen vanhin perheen neljästä lapsesta.

Kuvat tyttärensä päätä kantaneesta miehestä levisivät nopeasti sosiaaliseen mediaan, jossa ne kiinnittivät välittömästi naisten oikeuksien puolesta kampanjoivien aktivistien huomion. He vaativat nimenomaan kunniamurhia koskevaa lakia, joka auttaisi suojaamaan mahdollisia uhreja sekä tehostamaan poliisin murhatutkintaa.

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan tuhannet eteläaasialaiset naiset ja tytöt saavat vuosittain surmansa perheenjäsentensä käsissä, koska nämä katsovat heidän loukanneen toimillaan perheen tai suvun kunniaa. Murhiin ovat johtaneet esimerkiksi kanssakäyminen vastakkaisen sukupuolen kanssa tai mikä tahansa naisia koskevan konservatiivisen säännöstön rikkominen.

Intiassa raportoitiin tilastojen mukaan 24 niin sanottua kunniamurhaa vuonna 2019. Aktivistien mukaan lähes 70 prosenttia kunniamurhien uhreista on naisia ja lähes kaikki heistä olivat lähtöisin ylempiin kasteihin kuuluvista perheistä.

Taustalla vaikuttavat ikivanhat perinteet sekä ajatus perheen kunniasta, joka ovat juurtunut syvälle intialaiseen yhteiskuntaan. Uhreista monet ovat suututtaneet perheensä menemällä naimisiin toiseen kastiin tai uskontokuntaan kuuluvan ihmisen kanssa.

BBC:n mukaan kastijärjestelmään perustuvissa kyläneuvostoissa kunniamurhia on katsottu läpi sormien tai niihin on jopa rohkaistu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?