Jelenan lumiukot aloittivat ”mielenosoituksen” venäläisessä pikkukylässä – seuraavana aamuna tulivat poliisit, siitähän some vasta villiintyi - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Jelenan lumiukot aloittivat ”mielenosoituksen” venäläisessä pikkukylässä – seuraavana aamuna tulivat poliisit, siitähän some vasta villiintyi

Ympäristöaktivisti Jelena Kalinina kertoo IS:lle oppineensa ”lumiukkojen joukkomielenosoituksesta” sen, että Venäjän viranomaiset ovat valmiita toteuttamaan ylhäältä tulevat käskyt, vaikka se tekisi heistä itsestään idiootteja.

Pienen venäläiskylän lumiukkojen joukkomielenosoituksesta tuli poliisiasia. Yksi oli tosin lumityttö, ja se julisti: ”Vova, välillämme kaikki on ohi.” Yksi ukoista säesti: ”Alas, tsaari.”­

5.3. 18:00

Tammikuun loppupuolella Arkangelin alueella Venäjällä oli harvinaisen lauha sää ja lunta riittämiin, joten olosuhteet olivat ihanteelliset lumiukkojen ja -akkojen teolle.

Paikallisessa Zatshatshen kylässä asuva ympäristöaktivisti Jelena Kalinina päätti tehdä omaa taloaan vastapäätä olevalle pihalle muutamia lumiukkoja. Tarkkaan ottaen hän teki kolme miespuolista lumihahmoa ja yhden naispuolisen, joka erottui joukosta muun muassa pitkine silmäripisineen.

Omalla VKontakte-sivullaan Jelena kertoi menneensä sen jälkeen vaihtamaan itselleen kuivat lapaset, ja sillä välin lumikot olivat yllättäen järjestäytyneet joukkomielenosoitukseksi.

– Kun tulin ulos, olin mykistynyt. Minun suojattini olivat ryhtyneet ilmaisemaan itseään. Jokaisella oli oma plakaattinsa. Päätin, että en sulje heidän suutaan. Sanokoot sanottavansa, heillä on siihen oikeus, Kalinina vitsaili viattomaan sävyyn sosiaalisen median sivullaan.

Kohutut lumiukot seisoivat Jelena Kalininan omaa taloa vastapäätä, tien toisella puolella.­

Miespuolisilla lumiukoilla oli pahvikyltit, joissa luki:

”Alas, tsaari”, ”Tämä on meidän maamme” ja ”Rauha mökeille, sota palatseille”. Naispuolinen lumityttö puolestaan julisti: ”Vova, välillämme kaikki on ohi.”

Lumiukkojen joukkomielenosoitus sai olla paikallaan seuraavaan aamuun asti, mutta sitten alkoi tapahtua.

– Aamulla tulivat poliisit. He esittivät minulle valituksen, jonka mukaan lumiukot julistavat sellaista, mitä ei saa julistaa, Kalinina kirjoitti VKontakteen.

– He sulkivat lumiukkojen suut. Ottivat pois plakaatit ja veivät ne tutkittavaksi. Protokollaa ei kirjoitettu, koska lumiukot kieltäytyivät todistamasta itse itseään vastaan.

Kaikille venäläisille selvää on, että tsaari-nimityksellä lumiukot viittasivat presidentti Vladimir Putiniin. Myös lumitytön ”Vova” oli selvä viittaus Vladimir-nimestä käytettyn lempinimeen.

Tämä lumiukko julisti pahvikyltissään: ”Tämä on meidän maamme.”­

Tarina ei päättynyt kuitenkaan tähän. Poliisit tulivat paikalle vielä toistamiseenkin, ja Kalinina itse joutui poliisiasemalle selostamaan tekosiaan.

Poliisi ilmoitti epäilevänsä häntä luvattoman mielenosoituksen järjestämisestä. Rikoksen tunnusmerkkejä etsittiin muun muassa siitä, että Kalinina oli julkaissut lumiukoista kuvan yhdessä VKontakten suljetussa keskustelu­ryhmässä. Kävi myös ilmi, että paikallinen poliisi oli saanut toimintakäskyn Arkangelista asti omilta esimiehiltään.

Kalinina laittoi kuvan lumiukkojen mielenosoituksesta omalle VKontakte-sivuilleen tammikuun 26. päivänä eli vain muutama päivä sen jälkeen, kun Venäjällä oli ollut ensimmäinen suurmielenosoitus oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin tueksi. Vaikka lumiukot eivät viitanneet sanallakaan Navalnyiin, poliisin herkkyys tapahtuneelle saattaa selittyä maan tuolloisella yleisellä jännittyneellä ilmapiirillä.

(Alla on Open median uutinen lumiukkojen poliisijupakasta.)

Loppujen lopuksi Venäjän poliisi selvitteli tapahtunutta liki kuukauden verran, minkä jälkeen Kalinina sai vapauttavan päätöksen. Lumiukkojen mielenosoituksesta ei nostettu oikeusjuttua eikä Kalininaa ryhdytty rankaisemaan hallinnollisesta rikkomuksesta ja luvattoman mielenosoituksen järjestämisestä.

Tapahtunut on herättänyt Venäjällä suurta huomiota sosiaalisessa mediassa ja oppositiomielisissä tiedotusvälineissä.

Monet ihmiset ovat naureskelleet avoimesti poliisille, joka käy hiljentämässä syrjäisessä pohjoisessa pikkukylässä jopa lumiukot. ”Vovalle” pakit antaneen lumitytön tekoa on pyritty ymmärtämään sosiaalisessa mediassa muun muassa siltä pohjalta, että lumityttö on luonnostaan niin kylmä, että välirikko oli arvattavissakin.

Poliisin pöytäkirjassa todetaan, ettei Jelena Kalininan toimista ja hän julkaisemistaan lumiukkojen kuvista löytynyt merkkejä lainrikkomuksista.­

Kalinina itse julkaisi torstaina VKontakte sivuillaan kopion poliisin päätöksestä, jonka mukaan tapauksesta ei löytynyt lainrikkomuksen tunnusmerkkejä.

– Lumiukot on vapautettu epäilyksistä. Olen heidän puolestaan iloinen, Kalinina kirjoitti.

IS kysyi perjantaina Kalininalta, mitä koko tapahtumaketju hänelle opetti.

– Se opetti sen, että me osaamme yhä laskea leikkiä, vaikka maassamme on tällainen sorto.

– Ja ymmärsin myös sen, että meidän viranomaisillemme ei ole väliä, millaista käskyä he toteuttavat. Ei sittenkään, vaikka se olisi absurdi ja tekisi heistä itsestään idiootteja.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?