Poliisi takavarikoinut maailmalla tuhansia annoksia väärennettyjä koronavirusrokotteita: ”Vain jäävuoren huippu” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Poliisi takavarikoinut maailmalla tuhansia annoksia väärennettyjä koronavirusrokotteita: ”Vain jäävuoren huippu”

Kansainvälinen rikospoliisijärjestö Interpol on aiemmin varoittanut, että järjestäytynyt rikollisuus ottaa kohteekseen myös koronavirusrokotteet.

Koronavirusrokotteita ei voi tilata netistä, Interpol muistuttaa.

5.3. 4:29

Kiinassa ja Etelä-Afrikassa paikallinen poliisi on takavarikoinut tuhansia annoksia väärennettyjä koronavirusrokotteita, kansainvälinen rikospoliisijärjestö Interpol kertoo The Guardianin mukaan.

Interpolin mukaan yhteensä 400 injektiopulloa, joista saa noin 2400 annosta, oli löydetty varastolta Germistonissa, Johannesburgin ulkopuolella Etelä-Afrikassa. Poliisi löysi myös väärennettyjä kasvomaskeja ja pidätti kolme Kiinan kansalaista ja yhden Sambian kansalaisen.

Kiinassa poliisi tunnisti väärennettyjä koronavirusrokotteita myyneen verkoston. Lisäksi poliisi teki ratsiat väärennettyjen rokotteiden tuotantolaitoksiin ja takavarikoi yli 3 000 väärennettyä rokotetta paikan päältä.

Rikospoliisijärjestön mukaan nämä takavarikot ovat kuitenkin ”vain jäävuorenhuippu”.

Interpol varoitti aiemmin tänä vuonna viranomaisia valmistautumaan siihen, että järjestäytynyt rikollisuus kohdistuisi koronavirusrokotteisiin. Interpolin mukaan se on saanut myös vihjeitä liittyen väärennettyjen rokotteiden jakeluun ja huijausyrityksiin, jotka ovat kohdistuneet esimerkiksi hoivakoteihin.

Interpol muistuttaa, ettei hyväksyttyjä rokotteita myydä netissä.

Maailmalla on uutisoitu useista koronarokotehuijauksista.

BBC uutisoi helmikuun puolivälissä, että Kiinassa oli pidätetty koronarokotehuijauksen päätekijä. Miehen kerrottiin tutkineen oikeiden rokotteiden pakkauksia ennen kuin oli tehnyt 58 000 väärennettyä rokotetta, jotka olivat suolaliuosta ja mineraalivettä. Näitä väärennettyjä rokotteita oli myyty jo viime vuoden elokuusta lähtien. Erä ”rokotteita” oli ehditty salakuljettaa myös ulkomaille.

Miehen kerrottiin tienanneen yli 2,3 miljoonaa euroa huijauksella.

Meksikossa puolestaan pidätettiin kuusi ihmistä, kun väärennettyjä koronavirusrokotteita myytiin yksityisklinikalla jopa reilulla 1 600 eurolla. ”Rokotteiden” väitettiin olevan Pfizerin ja BioNTechin rokotteita. Näitä saa kuitenkin vain hallituksen rokotejakelijoiden kautta, DW uutisoi helmikuussa.

Väärennettyjä rokotetta on kaupattu myös verkon pimeässä osassa eli niin sanotussa darknetissä jo joulukuussa. Väärennetyistä rokotteista pyydettiin kaikkea parista sadasta eurosta jopa reiluun tuhanteen euroon.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?