Tyynellä­merellä on havaittu tsunami­aaltoja – aaltoja edelsi erittäin voimakas maan­järistys - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Tyynellä­merellä on havaittu tsunami­aaltoja – aaltoja edelsi erittäin voimakas maan­järistys

Viranomaiset määräsivät evakuointeja rannikkoalueille.

Mies rannalla Orewassa, Uudessa-Seelannissa 5. maaliskuuta 2021.­

5.3. 0:16 | Päivitetty 5.3. 3:19

Tyynellämerellä on havaittu tsunamiaaltoja, kertoo Havaijilla sijaitseva tsunamivaroituskeskus. Keskus kertoi myöhään torstaina Suomen aikaa, että aallot havaittiin Tongan saarivaltion pääkaupungin Nuku'alofan lähettyvillä. Aallot olivat tuolloin matalia. Keskus on kuitenkin varoittanut, että esimerkiksi Ranskaan kuuluvaan Uuteen-Kaledoniaan ja Vanuatun saarivaltioon voi iskeä jopa kolmimetriset aallot.

Keskus kertoi tsunamiaalloista pian sen jälkeen, kun Tyynellemerelle oli annettu tsunamivaroitus. Varoitusta edelsi erittäin voimakas maanjäristys Uudelle-Seelannille kuuluvien Kermadecsaarten lähettyvillä. Järistyksen voimakkuudeksi mitattiin 8,1, ja sitä seurasi kaksi jälkijäristystä.

Viranomaisten mukaan evakuointeja on määrätty Ranskalle kuuluvassa Uudessa-Kaledoniassa ja Vanuatun saarivaltiossa. Myös Uusi-Seelanti antoi evakuointimääräyksiä kansalaisilleen, mutta perui ne myöhemmin. Uutistoimisto AFP kertoi ennen tätä, että yhteensä kymmeniä tuhansia ihmisiä oli siirtynyt rannikkoalueilta Uudessa-Seelannissa, Uudessa-Kaledoniassa ja Vanuatun saarivaltiossa korkeampaan maastoon turvaan.

Uuden-Kaledonian pääkaupungissa Noumeassa ovat soineet hälytyssireenit.

– Ihmisten täytyy poistua ranta-alueilta ja lopettaa kaikki vesiaktiviteetit, Uuden-Kaledonian pelastusviranomaisten edustaja sanoi maan yleisradiolle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?