Brasilia on vaarassa muuttua ”maailman korona­hautomoksi” – vaaralliset virus­muunnokset uhka kaikille - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Brasilia on vaarassa muuttua ”maailman korona­hautomoksi” – vaaralliset virus­muunnokset uhka kaikille

Presidentti Jair Bolsonaron välinpitämättömyyden pelätään kantaneen synkkää satoa. Uhka ei koske vain Etelä-Amerikkaa.

Haudankaivaja pyyhkii otsaansa Manauksen lähellä sijaitsevalla hautausmaalla, jota on pitänyt jo laajentaa koronaan kuolleiden määrän takia.­

4.3. 5:35

Yli 1 600 brasilialaista kuoli covid-19 sairauteen tiistaina. Se oli ennätys maassa, joka on menettänyt virukselle ja taudille jo neljännesmiljoona ihmistä.

Tiedemiesten mukaan Brasilian synkkä tilanne uhkaa jo muutakin maailmaa. Maasta uhkaa tulla nopeammin leviävien ja tappavampien virusmuunnosten hautomo.

BBC:n mukaan tartunnat ja kuolemat vähenivät viime marraskuuhun asti, jolloin alkoi entistä pahempi toinen aalto. Syyksi on epäilty muuallekin maailmaan levinnyttä uutta virusmuunnosta.

Niitä voi olla luvassa lisää. Jos virus saa levitä laajasti, se muuntautuu luonnostaan. Osa virusmuunnoksista on ihmisille aiempaa vaarallisempia.

Euroopan ja USA:n työ voi mennä hukkaan

Guardianin haastattelema lääkäri ja tiedemies Miguel Nicolelis varoittaa, että maailman pitäisi varautua Brasilian aiheuttamaan riskiin. Brasiliassa hyvin tunnettu Nicolelis työskentelee yhdysvaltalaiselle Duken yliopistolle.

Happipulloja Manauksessa, jota epidemia koettelee pahasti.­

– Mitä järkeä on kitkeä pandemiaa Euroopasta ja Yhdysvalloista, jos Brasilia pysyy viruksen hautomona, Nicolelis kysyy Guardianin haastattelussa.

Nicolelisin mukaan koronaviruksen esiintyvyys Brasiliassa on niin suuri, että se mahdollistaa uudet vaaralliset mutaatiot ja tappavammat virusmuunnokset.

– Brasilia on virukselle ulkoilmalaboratorio, Nicolelis sanoo.

Myös muut brasilialaistutkijat varoittavat.

– Koko väestö voidaan rokottaa, mutta se ratkaisee ongelman vain hetkeksi, jos toisella puolella maailmaa löytyy uusi virusmuunnos, sanoo Sao Paulon yliopiston tutkija Ester Sabino New York Timesille.

– Joku päivä se saapuu varmasti.

Hullunrohkea presidentti

Brasilian presidentti Jair Bolsonaro on suhtautunut koronavirukseen välinpitämättömästi koko ajan.

Jair Bolsonaroa syytetään siitä, että presidentti ei tee tarpeeksi koronaviruksen torjumiseksi.­

Entinen sotilas Bolsonaro sai itse viruksen. Hänen kannattajansa pitävät presidentin selviämistä siitä osoituksena viruksen vaarattomuudesta.

Bolsanaroa syytetään siitä, että Brasilian liittovaltio ei ole tehnyt tarpeeksi pandemian pysäyttämiseksi. Tämä on koskenut erityisesti rokotteiden hankkimista.

BBC:n mukaan Brasilian osavaltioiden kuvernöörit ilmoittivat tiistaina, että pyrkivät hankkimaan rokotteita yhteisostoilla ohi maan keskushallinnon.

Brasiliassa on esitetty vaatimuksia, että Bolsonaro ja hänen ministeriensä pitäisi joutua oikeuteen laiminlyönneistään.

Helvetti Manauksessa

Brasilian pahin tautikeskus on viidakko-osavaltio Amazonasin pääkaupunki Manaus. Tauti on tappanut miljoonakaupungissa kuukausia.

Työntekijä kulkee Manauksen nopeasti laajenevalla hautausmaalla. Yksin tiistaina tauti tappoi 1 600 brasilialaista.­

Jossain vaiheessa tiedemiehet uumoilivat, että sairastuneita oli niin paljon, että laumasuoja koronavirusta vastaan syntyisi kaupungissa itsestään.

Näin ei käynyt, kun virus lähti uudelle laukalle syksyllä. Uudelleen saatuja tartuntoja on havaittu poikkeuksellisen paljon.

New York Times haastatteli kaupungissa asuvaa Tony Maquinéa, jolta tauti vei isoäidin, kaksi tätiä, sedän ja serkun.

– Se oli painajaista, hän kertoi amerikkalaislehdelle.

– Pelkään mitä vielä on tulossa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?