WP: Edustajainhuone aikaisti torstaista äänestystään mahdollisen hyökkäyksen varalta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

WP: Edustajainhuone aikaisti torstaista äänestystään mahdollisen hyökkäyksen varalta

Jo aiemmin kerrottiin, että Washingtonissa Capitolin poliisi sekä muut viranomaiset olivat varautuneet torstaihin tiukentamalla turvatoimia.

Edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi ja muita edustajia Capitol-kukkulalla järjestetyssä tiedotustilaisuudessa keskiviikkona.­

4.3. 2:42

Yhdysvaltain edustajainhuone on mahdollisen hyökkäyksen varalta aikaistanut alkujaan torstaille suunniteltua äänestystä poliisiuudistuksia koskevasta lakialoitteesta. Asiasta on määrä äänestää nyt paikallista aikaa keskiviikkoiltana.

Aikataulumuutoksesta kertoivat yhdysvaltalaislehdet Hill ja Washington Post.

Poliisi on tehostanut kongressin turvatoimia Washingtonissa, koska viranomaiset ovat saaneet tiedustelutietoja mahdollisesta yrityksestä tunkeutua rakennukseen torstaina.

WP:n mukaan useat kongressitoimistot ovat pyytäneet edustajiaan työskentelemään torstaina kotona. Senaatin istunto aiotaan kuitenkin järjestää ja ”kourallinen” komiteoita aikoo kokoontua.

Taustalla vaikuttavat Capitol-kukkulan loppiaisen tapahtumat, jolloin joukko ex-presidentti Donald Trumpin kannattajia tunkeutui väkivaltaisesti kongressirakennukseen. Joukossa oli muun muassa QAnon-salaliittoteorian kannattajia, jotka odottivat, että kyseisenä päivänä olisivat käynnistyneet Trumpin johdolla laajat ”puhdistukset”, joiden yhteydessä olisi pidätetty suuri joukko demokraatteja, toimittajia sekä julkisuuden henkilöitä, joiden liikkeen kannattajat perusteettomasti luulevat kuuluvan lapsia sieppaavaan ja hyväksikäyttävään salaliittoon.

Kongressiin tunkeutujia tallentui uutiskuviin loppiaisena.­

Osa QAnonin seuraajista alkoi kuitenkin kyseenalaistaa liikkeen levittämiä väitteitä, kun demokraattien Joe Bidenin vaalivoitto saatiin vahvistettua kongressissa mellakoinnista huolimatta. Jotkut alkoivat tämän jälkeen levittää tietoja, joiden mukaan ”puhdistukset” käynnistyisivätkin vasta Bidenin virkaanastujaispäivänä 20. tammikuuta, kun Trump estäisi vastustajansa valtaan nousemisen ja jatkaisi itse presidenttinä.

Kun Biden tästä huolimatta sai vannottua virkavalansa ja aloitettua presidenttikautensa suunnitellusti, QAnonin tähtäin siirtyi maaliskuun 4. päivään, joka oli ABC:n mukaan Yhdysvaltain presidenttien alkuperäinen virkaanastujaispäivä vuoteen 1933 saakka. Joidenkin liikkeen seuraajien mukaan Trump nousee siis takaisin valtaan torstaina.

4. maaliskuuta on ollut esillä verkossa laajalti, mutta viranomaisten tiedossa ei ole kuitenkaan protesteja tai muita tapahtumia, joita Washingtonissa aiottaisiin torstaina järjestää.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?