Turvatoimet Washingtonissa kiristyvät torstaiksi – syynä QAnon-seuraajien ”todellinen virkaanastujaispäivä” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Turvatoimet Washingtonissa kiristyvät torstaiksi – syynä QAnon-seuraajien ”todellinen virkaanastujaispäivä”

Salaliittoteroita levittävä QAnon-liike on kärsinyt hajaannuksesta loppiaisen tapahtumien jälkeen. Osa liikkeen kannattajista näyttää kuitenkin uskovan, että Donald Trump palaa Yhdysvaltain presidentiksi huomenna.

Monet loppiaisena kongressiin tunkeutuneista Trumpin kannattajista ilmaisivat avoimesti uskovansa QAnon-salaliittoteorioihin.­

3.3. 19:05

Yhdysvaltain pääkaupungissa Washingtonissa Capitolin poliisi sekä muut viranomaiset varautuvat huomiseen torstaihin tiukentamalla turvatoimia, uutisoivat muun muassa ABC News, NBC News sekä USA Today.

Capitolin poliisin mukaan syynä turvatoimien kiristämiseen ovat ”huolestuttava informaatio sekä tiedustelutiedot”, jotka liittyvät maaliskuun neljänteen päivään. Taustalla vaikuttavat Capitolin tapahtumat tammikuun 6. päivänä, jolloin joukko entisen presidentin Donald Trumpin kannattajia tunkeutui väkivaltaisesti kongressirakennukseen.

QAnon-seuraajia kuvattuna Trumpin kampanjatilaisuudessa Pennsylvaniassa elokuussa 2018.­

Tunkeutujien joukossa oli myös henkilöitä, jotka avoimesti ilmaisivat uskovansa niin kutsutun QAnon-liikkeen levittämiin salaliittoteorioihin. QAnonilaiset odottivat, että kyseisenä päivänä olisivat käynnistyneet Trumpin johdolla laajat ”puhdistukset”, joiden yhteydessä olisi pidätetty suuri joukko demokraatteja, toimittajia sekä julkisuuden henkilöitä, joiden liikkeen kannattajat katsovat kuuluvan lapsia sieppaavaan ja hyväksikäyttävään salaliittoon.

Osa QAnonin seuraajista alkoi kuitenkin kyseenalaistaa liikkeen levittämiä väitteitä, kun demokraattien Joe Bidenin vaalivoitto saatiin vahvistettua kongressissa mellakoinnista huolimatta. Jotkut alkoivat tämän jälkeen levittää tietoja, joiden mukaan ”puhdistukset” käynnistyisivätkin vasta Bidenin virkaanastujaispäivänä 20. tammikuuta, kun Trump estäisi vastustajansa valtaan nousemisen ja jatkaisi itse presidenttinä.

Turvatoimia kiristettiin näkyvästi Capitolin ympäristössä myös Joe Bidenin virkaanastujaisten alla.­

Kun Biden tästä huolimatta sai vannottua virkavalansa ja aloitettua presidenttikautensa suunnitellusti, Qanonin tähtäin siirtyi maaliskuun 4. päivään, joka oli ABC:n mukaan Yhdysvaltain presidenttien alkuperäinen virkaanastujaispäivä vuoteen 1933 saakka. Joidenkin liikkeen seuraajien mukaan Trump nousee siis takaisin valtaan torstaina.

– Toimistoni työskentelee tiiviisti Capitolin poliisin kanssa tarkkaillakseen tietoja, jotka liittyvät mahdollisiin protesteihin ja mielenosoituksiin maaliskuun neljäntenä, jota jotkut ovat kuvailleet ”todelliseksi virkaanastujaispäiväksi”, sanotaan edustajainhuoneen turvallisuusjohtajan Timothy Blodgettin lähettämässä sisäisessä muistiossa, jonka NBC on saanut haltuunsa.

Turvatoimien tiukentamisella viranomaiset varautuvat siis mahdollisiin väkivaltaisuuksiin sekä ääriryhmien liikehdintään Capitolin ympäristössä. Blodgettin kongressin jäsenille lähettämän muistion mukaan maaliskuun 4. päivän korostaminen uutena määräpäivänä on kuitenkin vähentynyt useiden ryhmien keskuudessa viime päivinä.

Osa qanonilaisista vaikuttaa uskovan, että torstaina käynnistyvät Trumpin johdolla ”puhdistukset”, joissa pidätetään lapsia sieppaavia ja näiden verta juovia demokraatteja sekä muita julkisuuden henkilöitä.­

USA Todayn mukaan myös QAnonin toimintaan perehtyneet asiantuntijat ovat kertoneet huomanneensa, että maaliskuun 4. päivän merkitystä on myös vähätelty seuraajien keskuudessa, ja jotkut ovat myös varoittaneet muita osallistumasta protesteihin kyseisenä päivänä.

– Huomattavimmat ja äänekkäimmät QAnonin edistäjät eivät ole mukana maaliskuun 4. päivässä. Päivämäärien asettaminen isoille tapahtumille sekä se, ettei mitään kuitenkaan tapahdu, on QAnonille vuosia vanha perinne, QAnon-tutkija Travis View kertoi lehdelle.

USA Todayn oikeuden pöytäkirjoihin pohjautuvan analyysin mukaan ainakin 13 Capitolilla loppiaisena pidätettyä mellakoitsijaa on liitettävissä QAnon-salaliittoteorioiden levittämiseen.

Avoimesti QAnon-salaliittoteorioita kannattava republikaanien kongressiedustaja Marjorie Taylor Greene huusi toimittajille tammikuussa otetussa arkistokuvassa.­

Vaikka 4. maaliskuuta on ollut esillä verkossa laajalti, ei viranomaisten tiedossa ole kuitenkaan protesteja tai muita tapahtumia, joita Washingtonissa aiottaisiin torstaina järjestää. NBC:n haastatteleman Daniel J. Jonesin mukaan tämä ei kuitenkaan tarkoita välttämättä sitä, etteikö suunnitelmia olisi tehty.

– Yksityiskohtaista suunnittelua voi tietenkin olla tapahtunut suljetuilla kanavilla, joille meillä ei ole pääsyä. Vaaleihin liittyvät salaliittoteoriat elävät edelleen, ja merkittävää on se, että niitä edistävät poliittiset johtajat oikealta. Ei pitäisi olla epäilystäkään siitä, etteikö tällaisella retoriikalla olisi seurauksia. Joten olemme edelleen huolissamme väkivallan mahdollisuudesta, disinformaation tutkimukseen keskittyvää Advance Democracy -tutkimuslaitosta johtava Jones kertoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?