Valko-Venäjä vaatii opposition Tsihanouskajan luovuttamista, tieto etsintäkuulutuksesta tuli kesken Suomen-vierailun: ”He yrittävät pelotella minua” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Valko-Venäjä vaatii opposition Tsihanouskajan luovuttamista, tieto etsintäkuulutuksesta tuli kesken Suomen-vierailun: ”He yrittävät pelotella minua”

Valko-Venäjä ajoitti Svjatlana Tsihanouskajan Helsingin-vierailun yhteyteen uutispommin, jonka mukaan maan viranomaiset vaativat Tsihanouskajan luovuttamista Minskiin tuomittavaksi juuri valmistuneen rikostutkinnan nojalla.

Svjatlana Tsihanouskaja kuvattuna keskiviikkona Helsingissä.­

3.3. 18:44

Valko-Venäjän tutkintakomitea on julkaissut virallisilla nettisivuillaan raportin, jonka mukaan se on saanut juuri valmiiksi rikostutkinnan viime kesän presidentinvaalien ehdokasta Svjatlana Tsihanouskajaa vastaan.

Rikosepäily koskee Tsihanouskajan osallisuutta rikosjuoneen, jonka avulla oppositio suunnitteli väitetysti valtaavansa väkivalloin hallintorakennuksia Homelin kaupungissa Valko-Venäjällä ja asettavansa omat edustajansa kaupungin hallintoon.

– Tihanovskaja on julistettu nyt etsintäkuulutetuksi. Asiaan kuuluvat dokumentit hänen luovuttamispyyntöään varten on toimitettu pääsyyttäjänvirastolle, Valko-Venäjän tutkintakomitea ilmoitti.

– Rikosrutkinta on saatu valmiiksi ja materiaalit on annettu syyttäjälle, tutkintakomitea lisäsi.

Tutkintakomitean mukaan rikosjutussa on kyse Tsihanouskajan ja neljän hänen luottohenkilönsä punomista väkivaltajuonista viime kesän presidentinvaalien alla.

Tsihanouskaja kertoi IS:lle keskiviikkona Helsingissä, että hänellä itsellään on hyvin vähän tietoa siitä, mitä Valko-Venäjän viranomaisten tuore ilmoitus tarkoittaa.

– En ole saanut mitään virallisia dokumentteja käsiini enkä tiedä ylipäätään siitä, että minua vastaan on nostettu jokin rikosjuttu. Enkä tiedä, ovatko he antaneet etsintäkuulutuksen Interpolille, Tsihanouskaja sanoi.

Tsihanouskaja kertoo ainoastaan kuulleensa, että hänestä yritetään nyt maalailla ”joukkolevottomuuksien järjestäjää” ja jopa ”terroristia”. Virallinen ilmoitus tutkintakomitealta tuli julki internetiin tiistaina – eli juuri Tsihanouskajan Suomen-vierailun ensimmäisen varsinaisen ohjelmapäivän aluksi.

– Tämä on heiltä pelottelukeino. He julistavat jotain ja ajattelevat, että menköön Tsihanouskaja siellä ja pelätköön.

Vaikuttaa kuitenkin siltä, että Valko-Venäjän hallinnon uusin temppu ei ole saanut Tsihanouskajaa pois raiteiltaan. Hän ei ota tuoretta etsintäkuulutusta itse lainkaan esille haastattelun aikana, mutta vastaa tyynesti, kun IS kysyy aiheesta.

– Näillä syytöksillä ei ole mitään perustetta eikä mitään merkitystä. Mutta valitettava tosiasia meidän maassamme on, että ihmisille annetaan rikostuomioita ilman mitään perusteluita ja ilman mitään todisteita, aivan kenelle tahansa.

Svjatlana Tsihanouskaja tapasi tasavallan presidentti Sauli Niinistön tiistaina eli juuri samana päivänä, kun tieto uudesta etsintäkuulutuksesta ja ulkomaille esitettävästä luovutuspyynnöstä tuli Valko-Venäjän tutkintakomitean sivuille.­

Valko-Venäjän tutkintaviranomaisten mukaan keskeinen todiste Tsihanouskajaa vastaan on videotallenne, jossa Tsihanouskaja näkyy avustajiensa kanssa suunnittelemassa Homelin kaupungin hallintorakennuksen valtaamista. Viranomaisten väitteiden mukaan videolta on tunnistettu äänianalyysin avulla myös Tsihanouskajan ääni.

Väitetty raskauttava video löytyy myös tutkintakomitean virallisilta nettisivuilta. Ainakin videon julkisen version perusteella vaikuttaa siltä, että se on leikattu kokoon useista palasista, jotkut repliikit kuulostavat äänimaailmaltaan erilaisilta kuin toiset ja on hyvin vaikea päätellä, kuka videon blurratuista hahmoista olisi milloinkin äänessä.

Tsihanouskajan väitetään muun muassa suostuneen antamaan rahaa ja hankkimaan etälamauttimia sekä kaasusumuttimia ”rikoksen toteuttamista varten”. Varsinaisiksi valtaussuunnitelman toteuttajiksi Tsihanouskajan lähipiirin kerrotaan yrittäneen värvätä muun muassa entisiä sotilaita, entisiä poliiseja ja hätätilaministeriön entisiä työntekijöitä.

Väitetyn valtausjuonen punomisen kerrotaan tapahtuneen 5. elokuuta viime kesänä eli vain muutamaa päivää ennen presidentinvaaleja. Valko-Venäjä kertoo ottaneensa pääepäillyt kiinni heti tuoreeltaan jo 6.-8. elokuuta, ja heitä uhkaa maksimissaan kahdeksan vuoden vankeusrangaistus.

Viranomaiset kertovat päässeensä rikosjuonen jäljille tutkiessaan Tsihanouskajan mieheen Sjarhei Tsihanouskiin kohdistuvia rikosepäilyjä.

Venäläinen ja valkovenäläinen media kiinnittivät huomiota siihen, että Svjatlana Tsihanouskajalla oli Helsingissä turvanaan ainakin neljä henkivartijaa ja hän kulki ”bisnesluokan” autosaattueessa.­

Tsihanouskaja asuu tällä hetkellä Liettuassa, jonne hän joutui lähtemään maanpakoon heti presidentinvaalien jälkeen viime elokuussa.

Hän sanoo tuntevansa olonsa turvalliseksi Liettuassa asuessaan ja Euroopassa lennellessään, vaikka teoriassa Valko-Venäjän hallinto voisi esimerkiksi yrittää pakottaa hänet palaamaan takaisin kotimaahansa tuomittavaksi.

– Liettua on ottanut minut vastaan virallisena vieraanaan ja minulla on myös henkivartijat. En usko, että minua sieltä kukaan voisi siepata, hän totesi IS.n haastattelussa.

Tsihanouskajaan mahdollisesti kohdistuva turvallisuusuhka on kuitenkin otettu selvästi tosissaan myös hänen omassa lähipiirissään ja Suomen taholta hänen vierailunsa järjestäjänä.

Esimerkiksi valkovenäläinen Belnovosti-uutissivusto raportoi venäläisen uutistoimiston Ria Novostin kautta, että Tsihanouskalla oli ainakin neljä turvamiestä, kun häntä kuljetettiin Helsingissä ”bisnesluokan” autosaattueessa. Myös Tsihanouskajaa tavanneiden suomalaistoimittajien tarkastaminen tapahtui normaalia tarkemmin esimerkiksi niin, että jokaisen toimittajan oli esitettävä henkilöllisyystodistuksensa.

Suomessa Tsihanouskaja sai poikkeuksellisen näyttävän vastaanoton. Hän tapasi maamme koko korkeimman ulkopoliittisen johdon kokonaisuudessaan erillisissä tapaamisissa: presidentti Sauli Niinistön, pääministeri Sanna Marinin (sd) ja ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.)

Suomesta Tsihanouskaja poistuu torstaiaamuna. Hänen seuraava vierailukohteensa on Portugali.

Valko-Venäjän viime elokuun vaaleissa voittajaksi julistautui Aljaksandr Lukashenka yli 80 prosentin äänisaalilla. Vaaleja pidetään yleisesti erittäin vilpillisinä eikä esimerkiksi Euroopan unioni ole tunnustanut Lukashenkan voittoa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?