Kommentti: Trumpin puhe riemastutti Putinin ja Xin – ja Joe Bidenin - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kommentti: Trumpin puhe riemastutti Putinin ja Xin – ja Joe Bidenin

Donald Trump hajottaa Yhdysvaltoja, mutta vielä enemmän republikaanipuoluetta, kirjoittaa erikoistoimittaja Seppo Varjus.

Donald Trump nautti esiintymisestään Floridassa sunnuntaina.­

1.3. 19:45

Itsetyytyväistä pönötystä. Omakehua. Uhoa.

Donald Trumpin ensimmäinen puhe presidentinkauden jälkeen sunnuntaina ei järisyttänyt Yhdysvaltoja. Sen sijaan se otettiin ilolla vastaan Kremlissä ja Pekingissä.

Yhdysvaltojen nykyhistoriassa on ainutlaatuista, että vaalit hävinnyt presidentti ryhtyy oppositiojohtajaksi heti kautensa jälkeen. Idea on yli 200 vuotta ollut, että presidentin haastaja valikoituu vasta vaalikauden lopulla toisesta valtapuolueesta.

Viimeiset 40 vuotta demokraattien ja republikaanien vastakkainasettelusta on tullut aiempaa raaempaa. Mutta nyt Trump saattaa viedä koko suurvallan politiikan täyteen umpisolmuun vuosikausiksi. Ja silloin suurvalta-asemakin on äkkiä vaarassa.

Siksi Moskovassa ja Pekingissä kuunneltiin Trumpin puhetta hymyssä suin. Yhdysvaltojen pahimmat kilpailijat odottavat hyötyvänsä entisen presidentin kylvämästä kaaoksesta.

Puheet ja teot ovat eri asia. Vaikka Trump kuinka haukkui Kiinaa ja määräsi tulleja, idän suurvallan asema vain vahvistui hänen aikanaan.

Vladimir Putinin Venäjä sai rauhaa operaatiolleen Trumpin kaudella.­

Xi Jinpingin Kiina joutui Trumpin kauppasodan kohteeksi, mutta selvisi hyvin.­

Trump voi tahtomattaan edistää Kiinan ja Venäjän asiaa myös oppositiossa ollessaan. Sitä Vladimir Putin ja Xi Jinping toivovat.

Trumpin kultti

Mutta asiaa voi katsoa toiseltakin kantilta. Kokenut poliitikko, presidentti Joe Biden saattaa hyvinkin tehdä niin.

Kokenut poliitikko Joe Biden osaa käyttää tilanteen hyväkseen.­

Donald Trump sai suuren määrän ääniä vaikka hävisikin vaalit. Useimmat hänen äänestäjänsä olivat aivan täysijärkisiä ja harkitsevia. He uskoivat, että Trump ja republikaanit ajoivat asioita, jotka ovat hyväksi heille ja Yhdysvalloille.

Sunnuntaina Floridassa Trumpia palvomaan kokoontui joukko, jolle hän on jumala. Entinen presidentti laskeutui planeetta trumpilta kertomaan tarinaansa, jossa hän on aina oikeassa eikä koskaan häviäjä.

Tunnelma oli salaliittoteorioista sakea. Liian sakea miljoonille syksyllä Donald Trumpia äänestäneille. Trumpin populismi on tullut loogiseen loppuunsa eikä se ole kaunis loppu.

Donald Trump nautti esiintymisestään Floridassa sunnuntaina.­

Mitään uutta sanottavaa Trumpilla ei enää ole. Vain loputonta jorinaa siitä kuinka hän muka oli vaalien oikea voittaja. Hänelle tärkeintä on yleisön loppumaton ihailu.

Suuri joukko Trumpia äänestäneistä on hämmentynyt. Republikaaneilla on iso ongelma.

Puolueen kentällä Trumpin ote on vahva ja pelottaa vanhakantaisia republikaaneja. Mutta jotain pitäisi tehdä, jotta suurella vanhalla puolueella olisi vielä tulevaisuus.

Kumouksen kylväjä

Trump puhui konservatiivien vuotuisessa CPAC-tapahtumassa Orlandossa sunnuntaina.

Konservatismi tarkoittaa vallitsevien olojen säilyttämistä. Äkilliset muutokset nähdään uhkana hitaalle kehitykselle, joka johtaa hyvään.

Trumpilla ja hänen kannattajillaan ei ole enää mitään tekemistä tällaisen ajattelun kanssa. Se tuli selväksi viimeistään loppiaisen kaaoksessa Washingtonissa.

Trump on radikaalin ja vallankumouksellisen liikkeen johtohahmo. Jos sellaiset liikkeet eivät pääse äkkiä valtaan, ne kuivuvat kasaan. Ihmisten innostus lakastuu ja monien kiinnostus politiikkaan lopahtaa kokonaan.

Maltilliset republikaanit toivovat, että näin käy mahdollisimman pian. On mahdollista, että Joe Biden toivoo, että Donald Trumpilla riittää puhtia vielä ainakin seuraavat neljä vuotta.

Se olisi varmin tae demokraattien vallan jatkumiselle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?