Puhe paljasti Trumpin kaksi keskeistä tavoitetta: ex-presidentti vaati äänestyksen vaikeuttamista ja republikaanivastustajien pysäyttämistä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Puhe paljasti Trumpin kaksi keskeistä tavoitetta: ex-presidentti vaati äänestyksen vaikeuttamista ja republikaanivastustajien pysäyttämistä

Trump sanoi, ettei aio perustaa uutta puoluetta. Sen sijaan hän haluaa päästä eroon häntä vastustavista republikaaneista.

Entisen presidentin puhe konservatiivien konferenssissa oli tuttua Trumpia.­

1.3. 19:21

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump piti puheen ensimmäistä kertaa virkakautensa jälkeen konservatiivien CPAC-konferenssissa maanantain vastaisena yönä Suomen aikaa. Trump kertoi puolitoista tuntia kestäneessä puheessaan muun muassa näkemyksensä siitä, mitä republikaanien olisi tehtävä, jotta puolue saisi enemmistön kongressissa ja sen edustaja pääsisi takaisin Valkoiseen taloon.

Trump haukkui korkeimman oikeuden tuomareita siitä, etteivät nämä olleet muuttaneet presidentinvaalien tulosta hänen hyväkseen.

– Korkeimmalla oikeudella ei ollut pokkaa tai rohkeutta tehdä mitään sen suhteen, Trump sätti New York Timesin mukaan.

Trump syytti republikaanien tappioista myös nykyisiä vaalilakeja ja kritisoi jälleen erityisesti postiäänestämistä. Trump vaati republikaaneja tekemään postiäänestämisen ja ennakkoäänestämisen laittomaksi. Trump vaati, että äänestää voisi ainoastaan vaalipäivänä ja, että riippumattomat tuomarit eivät saisi ratkaista vaalikiistoja.

– Republikaanien pitäisi todella tehdä jotain asialle, Trump sanoi CNN.

Vaalilakeja seuraavan voittoa tavoittelemattoman Brennan Centerin mukaan yhteensä 43 osavaltiota, mukana myös vaa’ankieliosavaltioita, harkitsee 253 aloitetta, jotka tekisivät äänestämistä aiempaa vaikeampaa. Lisäksi 43 osavaltiossa on myös käynnissä lakihankkeita, joissa pyritään laajentamaan äänestäjien mahdollisuutta äänestää. Republikaanit ovat kuitenkin priorisoineet uudet turvallisuustoimet ja lyhyemmät äänestysajat, NPR kertoo.

Vaalilakien muuttamista on perusteltu vaalivilpin torjumisella. Kuitenkaan Trumpin ja hänen kannattajiensa väitteille laajasta vaalivilpistä ei ole löytynyt mitään todisteita, tuomioistuimet, vaaliviranomaiset ja asiantuntijat ovat todenneet.

New York Timesin mukaan republikaanit ovat pitkään uskoneet, että vilkas äänestäminen kaupunkialueilla suosii demokraatteja, minkä takia republikaanit hyötyvät siitä, kun vähemmän ihmisiä äänestää.

Vaaliasiantuntija Wisconsin-Madisonin yliopistossa Kenneth Mayer sanoo, että yleensä häviävä puolue yrittää muuttaa vaaliohjelmaansa tavoittaakseen enemmän äänestäjiä, kun puhutaan toimivasta demokratiasta.

– Tässä vastaus on ollut estää ihmisiä äänestämästä. Se on erittäin epädemokraattista.

Äänestämisen vaikeuttamisen uskotaan iskevän erityisen kovaa vähemmistöihin: esimerkiksi Georgiassa republikaanit rajoittaisivat ennakkoäänestämistä sunnuntaisin, jolloin useat mustat äänestäjät ovat perinteisesti matkanneen kirkosta busseilla äänestämään. Iowa päätti jo rajoittaa ennakkoäänestämistä, sulkea äänestyspaikat aiemmin ja kiristää sääntöjä koskien äänestämistä muualla kuin äänestyspaikalla. Osavaltion paikallisen senaatin demokraattisenaattori Joe Bolkcomin mukaan perusteettomilla vaalivilppiväitteillä oli löydetty oikeutus ”äänestysjärjestelmälle, joka on suunnattu republikaaneja äänestävien iäkkäiden valkoisten ihmisten äänestystavan mukaan.”

Trump sanoi, ettei olisi perustamasta uutta puoluetta, sillä se jakaisi republikaaniäänestäjiä. Sen sijaan hän vaati kannattajiaan hankkiutumaan eroon häntä vastustaneista republikaaneista.

Trump luetteli nimeltä kaikki republikaaniedustajat, jotka olivat äänestäneet virkasyytteen puolesta, kun demokraatit syyttivät Trumpia kapinaan yllyttämisestä. Trump myös nimeltä ne republikaanisenaattorit, jotka äänestivät tuomion puolesta. Trump vapautui kuitenkin lopulta syytteistä.

– Hankkiutukaa eroon heistä kaikista, Trump sanoi.

Trump myös vihjaili, että voisi itse asettua ehdolle vuoden 2024 presidentinvaaleissa.

– Kuka tietää, saatan päättää päihittää heidät kolmannen kerran, Trump heitti viitaten useaan kertaan torpattuihin vaalivilppiväitteisiin, joiden mukaan hän olisi voittanut viime presidentinvaalit.

– Teidän avullamme voitamme edustajainhuoneen ja senaatin ja republikaanipresidentti palaa Valkoiseen taloon. Mietin vain, kuka se mahtaa olla? Kuka se on?

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?