Tämä tiedetään Jamal Khashoggin murhaajista – seitsemän kuului kruunun­prinssille vastanneeseen eliitti­ryhmään - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Tämä tiedetään Jamal Khashoggin murhaajista – seitsemän kuului kruunun­prinssille vastanneeseen eliitti­ryhmään

Yhdysvaltojen julkaisema tiedusteluraportti antaa lisää tietoja toimittajan murhaan osallistuneista henkilöistä.

Jamal Khashoggi murhattiin vuonna 2018 Saudi-Arabian Istanbulin-konsulaatissa.­

27.2. 20:43

Seitsemän kolumnisti Jamal Khashoggin murhaan osallistunutta kuului eliittiryhmään, jonka tehtävänä oli suojella Saudi-Arabian kruununprinssiä Mohammed bin Salmania, perjantaina julkiseksi tullut amerikkalainen tiedusteluraportti kertoo New York Timesin mukaan. Murhaan osallistui raportin mukaan yhteensä 21 ihmistä.

Raportin mukaan niin sanotun nopean toiminnan joukon jäsenet eivät olisi osallistuneet Khashoggin murhaan ilman kruununprinssin hyväksyntää. Raportin mukaan tämä ryhmä vastaa ainoastaan kruununprinssille, josta käytetään myös lyhennettä MBS.

Yhdysvalloissa asunut Khashoggi, 59, astui Saudi-Arabian konsulaattiin Istanbulissa noutamaan avioliittoon tarvittavia asiakirjoja 2. lokakuuta 2018. Konsulaatissa Khashoggi surmattiin. Hänen ruumistaan ei ole löydetty.

Saudi-Arabia tosin myönsi vasta reilun parin viikon jälkeen, että Khashoggi oli kuollut konsulaatissa.

Yhdysvaltojen valtiovarainministeriö ilmoitti perjantaina pakotteista nopean toiminnan joukkoja vastaan sekä entistä apulaistiedustelupäällikköä Ahmed al-Asiria vastaan, Reuters uutisoi.

Raportin mukaan nopean toiminnan joukot (RIF) aloitti väkivaltaisen kampanjan kruununprinssin vastustajien nujertamiseksi vuonna 2017. Ryhmän väitetään pakottaneen useita saudeja takaisin kotimaahansa. Ryhmä yhdistetään myös ajo-oikeuden puolesta kampanjoineiden naisaktivistien kiinniottoihin ja pahoinpitelyihin.

Ryhmä toimi Saud al-Qahtanin valvonnassa. Qahtania on pidetty MBC:n oikeana kätenä ja hän muun muassa johti trollitehdasta, joka pelotteli ja uhkaili toisinajattelijoita.

– Tuokaa minulle sen koiran pää, Qahtanin on aiemmin kerrottu ohjeistaneen iskuryhmää Skypen välityksellä.

Raportissa on siteerattu Qahtania, joka on sanonut, että hän ”ei tee päätöksiä ilman kruununprinssin hyväksyntää”.

Amerikkalaisten mukaan kentällä nopeiden toiminnan joukkoja johti tiedusteluvirkailija Maher Abdulaziz Mutreb, joka usein matkusti ulkomaille MBS:n kanssa.

Joulukuussa 2019 viisi ihmistä tuomittiin Riadissa kuolemaan Khashoggin murhasta. Heidän tuomionsa muutettiin myöhemmin 20 vuodeksi vankeutta.

Lisäksi kolme ihmistä sai yhteensä 24 vuotta vankeutta rikoksen peittelystä. Kolme ihmistä vapautettiin syytteistä.

BBC:n mukaan Qahtani oli tutkinnan alaisena, mutta häntä vastaan ei lopulta nostettu syytteitä. Asiria vastaan nostettiin syytteet, mutta hänet lopulta vapautettiin syytteistä.

Vuonna 2019 julkaistussa YK:n erikoisedustajan raportissa kerrottiin, että Turkkiin lensi yhteensä 15 saudia, joista osa työskenteli kruununprinssille ja osalla oli sotilas- ja/tai tiedustelupalvelutaustaa. Yksi miehistä oli oikeuslääketieteellinen lääkäri, joka oli työskennellyt Saudi-Arabian sisäministeriölle.

Raportissa nimettiin myös 11 syytteet saanutta. Turkki oli jo aiemmin nimennyt yhdeksän syytetyistä ja sanonut heidän olleen osana 15 ihmisen murharyhmää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?