Amnesty ei enää kutsu Navalnyita mielipide­vangiksi – päätös tehtiin oppositio­johtajaan kohdistetun vasta­kampanjan jälkeen - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Amnesty ei enää kutsu Navalnyita mielipide­vangiksi – päätös tehtiin oppositio­johtajaan kohdistetun vasta­kampanjan jälkeen

Mielipidevanki-statuksen saavalla henkilöllä ei saa olla taustallaan minkäänlaista kehottamista väkivaltaan, järjestön Suomen-osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson selittää suurta ihmetystä herättänyttä takaisinvetoa.

Ihmisoikeusjärjestä Amnesty International ei enää jatkossa käytä Aleksei Navalnyistä mielipidevanki-nimitystä.

24.2. 13:06

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on päättänyt lopettaa viittaamasta Venäjällä vangittuun oppositiojohtajaan Aleksei Navalnyiin mielipidevankina.

Taustalla ovat Navalnyin vanhat nationalistiset ja rasistiset lausunnot, joista Amnestya on muistutettu koordinoidusti sen jälkeen, kun järjestö adoptoi Navalnyin mielipidevangikseen tämän Venäjälle paluun ja vangitsemisen myötä.

IS on kirjoittanut ”diplominationalistina” esiintyneen Navalnyin siirtolaisvastaisesta hammasmätävideosta ja torakka-vertauksen sisältäneestä pistoolivideosta aiemmin tässä jutussa. Videot ovat peräisin 14 vuoden takaa vuodelta 2007.

(Muun muassa näistä alla olevista videolausunnoista Navalnyi ei ole irtisanoutunut julkisesti.)

Venäläisen Mediazona-sivuston mukaan näyttää siltä, että ainakin osa Navalnyiin nyt kohdistetusta vastakampanjasta perustuu eri maissa toimiviin Venäjän valtiollisen RT-kanavan yhteistyöhenkilöihin, jotka ovat olleet yhteydessä Amnestyyn.

Yksi Navalnyin vanhat lausunnot esiin nostaneista henkilöistä on RT:n kolumnisti Katja Kazbek Twitterissä.

Amnesty Internationalin Venäjä-työn viestintävastaava Aleksandr Artemjev myöntää Mediazonalle, että järjestö joutui tekemään päätöksensä tietoisena siitä, että se samalla tulee auttaneeksi presidentti Vladimir Putinin hallintoa tukevien propagandistien kampanjaa Navalnyita vastaan.

Toisaalta Navalnyin vanhat siirtolaisvastaiset lausunnot ovat yhä internetissä saatavilla eikä hän ole ainakaan julkisesti irtisanoutunut niistä, vaikka hänen ei tiedetä viime vuosina käyttäneen enää vastaavanlaista kieltä.

– Tämä (vanhojen lausuntojen nostaminen esiin) vaikuttaa olevan yksi uusi taktiikka, jolla Navalnyin työtä ja kritiikkiä yritetään delegitiminoida ja heikentää julkista arvostelua hänen vangitsemisestaan, Artemjev sanoi Mediazonalle.

Amnesty ryhtyi saamaan lukuisia vastavetoomuksia pian sen jälkeen, kun järjestö oli julistanut Navalnyin mielipidevangiksi tammikuun 17. päivänä, kertoo The Insider -sivusto.

Artemjevin mukaan Amnesty tiedostaa joutuneensa mahdollisen Kremlin-mielisen vastakampanjan kohteeksi, mutta tällä kertaa järjestö joutui tunnustamaan ”nuolen osuneen maaliinsa”.

– Vetoomuksia alkoi tulla käytännössä yhtä aikaa ja ne näyttivät sisällöltään hyvin samanlaisilta. Siinä mielessä me näemme koordinaatiota ja tunnistamme, että niitä ei tehty mahdollisesti hyvästä tahdosta, vaan pahantahtoisesti, Artemjev sanoi Insiderille.

Artemjevin mukaan ihmetystä herätti myös se, kuinka eri maissa asuvat ihmiset näyttivät juuri nyt heränneen Navalnyin vanhoihin lausuntoihin.

– Miksi he eivät paheksuneet niitä vuosina 2018–2019, kun Navalnyitä ja muita joukkomielenosoituksiin osallistuneita ihmisiä kutsuttiin mielipidevangeiksi? Artemjev sanoi.

– Mutta tämä ei poista sitä faktaa, että tällä kertaa nuoli osui maaliinsa, hän jatkoi.

Amnestyn Itä-Euroopan-toimintojen varajohtaja Denis Krivoshejev vahvisti mielipidevanki-statuksen poistamisen syyksi Navalnyin vanhat kommentit.

– Jotkut näistä kommenteista, joita Navalnyi ei ole itse myöhemmin tuominnut, ylittävät vihaan yllyttämisen kynnyksen ja se on ristiriidassa Amnestyn mielipidevanki-määritelmän kanssa, Krivoshejev sanoi RFE/RL-sivustolle.

Krivoshejevin mukaan statuksen poistaminen ei lopeta Amnestyn kampanjaa Navalnyin vapauttamiseksi.

– Navalnyi on vangittu yksinomaan hänen rauhanomaisen korruptionvastaisen tutkimuksensa ja kampanjansa sekä Putinin hallinnon vastaisen kritiikkinsä vuoksi. Jatkamme kampanjaamme, jossa vaadimme lopettamaan Navalnyia ja monia muita vastaan Venäjällä tehdyt räikeät laittomuudet, Krivoshejev korosti.

Frank Johansson on Amnesty Internationalin Suomen-osaston toiminnanjohtaja.

Amnestyn Suomen-osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson tunnustaa, että järjestön itsensä olisi pitänyt harkita alkujaankin tarkemmin Navalnyin mielipidevanki-statusta. Johansson kertoo, että hän sai itsekin kuulla vasta keskiviikkoaamuna nyt tehdystä takaisinvetopäätöksestä.

– Tiedonkulku meidän järjestömme sisällä ei ole ollut parasta mahdollista. Alkuperäinen mielipidevangiksi nimittäminen näyttää tehdyn hätiköidysti, ja nyt minut tehtiin tietoiseksi tästä uudesta päätöksestä vasta tänä aamuna, Johansson sanoi IS:lle.

Johanssonin mukaan mielipidevanki on status, jonka saavalla henkilöllä ei saa olla mitään väkivaltaan yllyttämisen taustaa.

– Mielipidevangin määritelmään kuuluu, että hän ei saa missään vaiheessa itse käyttää tai kehottaa turvautumaan väkivaltaan. Määritelmä on haastava, sillä aika monen henkilön taustalta löytyy jotain, kun tarkkaan selvitetään.

Johanssonin mukaan esimerkiksi Etelä-Afrikan kuuluisa vapaustaistelija Nelson Mandela menetti aikanaan mielipidevanki-statuksensa juuri väkivallan hyväksymisen vuoksi.

– Kun Mandela tunnusti olleensa Afrikan kansalliskongressin aseellisen siiven johtaja ja kannattavansa aseellista kapinaa, hänellä hetken aikaa ollut mielipidevanki-status poistettiin. Mutta Amnesty jatkoi silti koko ajan työtään hänen oikeuksiensa puolesta, Johansson kertoi.

Johanssonin mukaan Amnestyn työssä on haastavaa se, että joskus järjestö vaatii myös sellaisten henkilöiden vapauttamista, joiden mielipiteiden taustalla läntinen demokraattinen maailma ei seiso.

– Esimerkiksi jos islamistista valtiota kannattava henkilö on osallistunut rauhanomaiseen mielenosoitukseen eikä hän ole syyllistynyt väkivaltaan yllyttämiseen, me voimme vaatia hänen vapauttamistaan, vaikka hänen varsinaisia mielipiteitään en kannattaisi minä etkä sinä, Johansson vertaa.

Johanssonin mukaan mielipidevanki-nimityksen käyttämisen lopettaminen ei laimenna millään tavalla Amnestyn kohdistamaa kritiikkiä Venäjän johtoon eikä lopeta järjestön kampanjaa syyttömänä vangitun Navalnyin vapauttamiseksi. Yhtä asiaa Johansson sen sijaan harmittelee.

– Kaiken maailman propagandistit voivat hyödyntää tätä jupakkaa omaksi edukseen ja vaikeuttaa siten työtämme, ja siihen me olemme nyt itse syyllisiä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?