Saksassa annettiin tuomio: Turvapaikan­hakijana tullut mies oli Syyrian hallintoa vastustaneiden kiduttaja - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Saksassa annettiin tuomio: Turvapaikan­hakijana tullut mies oli Syyrian hallintoa vastustaneiden kiduttaja

Tiedustelupalvelun upseerit tulivat Eurooppaan turvapaikanhakijoina. Uusia oikeudenkäyntejä saattaa olla luvassa.

24.2. 10:15 | Päivitetty 24.2. 11:29

Saksassa oikeus on tuominnut Syyrian tiedustelupalvelun entisen jäsenen Eyad al-Gharibin neljän ja puolen vuoden vankeuteen rikoksista ihmisyyttä vastaan.

Turvapaikanhakijana Saksaan tullut al-Gharib oli syyttäjien mukaan osallisena Syyrian hallintoa vastustaneiden ihmisten kiduttamisessa ja surmaamisessa. Syyttäjät ovat kuvanneet al-Gharibia yhdeksi rattaaksi lähes teollisen mittakaavan kidutuskoneistoissa.

Saksan Koblenzissa julistettu tuomio on ensimmäinen jutussa, jossa kahta entistä Syyrian tiedustelupalvelun jäsentä syytetään rikoksista ihmisyyttä vastaan. Turvapaikanhakijoina Saksaan tulleet miehet olivat syyttäjien mukaan osallisina Syyrian hallintoa vastustaneiden ihmisten kiduttamisessa ja surmaamisessa.

Viime vuoden huhtikuussa alkanut Syyria-oikeudenkäynti on ensimmäinen laatuaan, ja sen ennustetaan johtavan lukuisiin uusiin oikeudenkäynteihin ja syytteisiin presidentti Bashar al-Assadin hallinnon jäseniä vastaan.

Oikeudenkäynnin pääsyytetty on entinen tiedustelupalvelun eversti Anwar Raslan, joka useiden todistajalausuntojen mukaan johti Damaskoksessa sijainneen pidätyskeskuksen tutkintaosastoa. Hänen osaltaan oikeudenkäynti jatkunee vielä ensi syksyyn. Raslania pidetään suoraan vastuullisena vähintään kymmenien ihmisten kuolemaan.

Tänään tuomionsa saanut al-Gharib, toimi samassa organisaatiossa alemmalla tasolla. Al-Gharib ei ole oikeudenkäynnin aikana kiistänyt menneisyyttään vaan sanonut katuvansa sitä.

Molemmat miehet pidätettiin Saksassa alkuvuodesta 2019. Avoimeen sotaan johtaneen kansannousun alkamisesta Syyrian hallintoa vastaan tulee maaliskuussa kuluneeksi kymmenen vuotta.

Korjattu klo 10.35: Miehet tulivat Eurooppaan turvapaikanhakijoina, eivät pakolaisina.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?