Etna-tulivuori purkautui näyttävästi Sisiliassa – yksi upeimmista tulivuorenpurkauksista vuosiin - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Henkeäsalpaava näytös Etnan rinteellä: ”Emme ole nähneet tällaisia vuosiin”

Etna-tulivuori Italian Sisiliassa on elänyt alkuvuodesta hyvin aktiivista vaihetta.

Laavaa virtaa Etnan rinteeltä alas.­

24.2. 2:58

Euroopan aktiivisin tulivuori, Sisilian saarella Italissa sijaitseva Etna, on viime viikkojen aikana päästellyt höyryjä tuon tuosta, ja kraatterista purkautunutta tuhkaa on satanut taivaalta jopa läheisiin sisilialaiskaupunkeihin saakka.

Maanantain ja tiistain välillä Etna järjesti jälleen henkeäsalpaavan näytöksen, kun tulikuumaa magmaa purkautui yön pimeydessä korkealle taivaalle ja laavavirrat päätyivät yön pimeydessä virtaamaan vuorelta alas kohti laaksoja.

 Se oli varmasti yksi viime vuosikymmenten upeimmista purkauksista.

Tältä tiistain purkaus näytti Fornazzosta.­

Maanantain ja tiistain välillä tapahtuneen purkauksen kuvaillaan olleen yksi näyttävimmistä vuosikymmeniin.­

Massiivinen laavavirta etsii tietään alaville maille.­

Brittilehti Guardian uutisoi magmaa syöksyneen tiistaina Etnan uumenista jopa 1 500 metrin korkeuteen 3 300-metrisen vuoren lakipisteestä ja purkauksen olleen näyttävin jopa vuosikymmeniin.

– Tämä on varmasti voimakkain räjähdys eteläisessä kraatterissa, joka löydettiin vuonna 1971. Emme ole nähneet tällaisia vuosiin, mutta purkauksesta ei koidu väestölle vaaraa lukuun ottamatta savua, joka voi aiheuttaa hengitysvaikeuksia joidenkin tuntien ajan. Lisäksi tuhkan odotetaan peittävän rakennuksia ja katuja, tulivuoritutkija Marco Neri Italian kansallisesta geofysiikan ja vulkanologian instituutista kuvaili tapausta Guardianin mukaan.

Korkeimmat laavasuihkut ylsivät jopa 1 500 metrin korkeuteen vuorenhuipulta.­

Samoilla linjoilla viimeisimmän purkauksen harvinaislaatuisuudesta oli myös vulkanologi Boris Behncke Catanian geofysiikan instituutista.

– Se oli varmasti yksi viime vuosikymmenten upeimmista purkauksista. Mutta tämä kuuluu tulivuoren tavalliseen toimintaan. Etna tekee hyvin normaaleja asioita, vaikka joka kerta kaikki näyttää isommalta, vahvemmalta, värikkäämmältä ja uhkaavammalta.

Behnke muistuttaa, että Etnan rinteillä on nähty paljon voimakkaampiakin purkauksia, kuten esimerkiksi vuonna 1789, jolloin magmaa syöksyi jopa 3000 metrin korkeuteen vuoren yläpuolelle.

– Sanotaan, että tuolloin laava valaisi taivaan niin, että yölläkin saattoi lukea.

Purkauksen yhteydessä taivaalle kertyi valtava määrä savua ja tuhkaa.­

Pisin tiedossa oleva Etnan purkaus alkoi heinäkuussa 1614. Säännöllistä purkaustoimintaa kesti peräti kymmenen vuoden ajan. Tuona ajanjaksona vuoren uumenista kumpusi maan pinnalle peräti miljardi kuutiometriä laavaa.

Tuhoisin purkaus puolestaan tapahtui vuonna 1669, jolloin laava hautasi alleen kymmeniä kaupunkeja.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?