Maailmankuulu luontodokumentaristi David Attenborough varoitti ilmastonmuutoksen vakavasta seurauksesta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Maailmankuulu luonto­dokumentaristi David Attenborough antoi pahaenteisen varoituksen maailmaa odottavasta tuhosta, jos ilmaston­muutos etenee

Ilmastonmuutoksen eteneminen voi David Attenborough’n mukaan hävittää sivilisaatiot maailmasta nopeasti.

YK:n turvallisuusneuvoston kokousta johtanut Boris Johnson kuunteli korvat tarkkana Sir David Attenborough näkemyksiä ilmastonmuutoksesta.­

24.2. 1:26

Maailmankuulu luontodokumentaristi, antropologi Sir David Attenborough, 94, puhui tiistaina YK:n turvallisuusneuvostolle. Virtuaalikokouksessa pitämässään puheessa Attenborough luonnehti ilmastonmuutosta pahimmaksi turvallisuusuhaksi, joka on kohdistunut ihmiskuntaan modernilla ajalla, ja varoitti epäsuorasti turvallisuusneuvostoa.

– En kadehdi teitä sen vastuun osalta, minkä tämä asettaa teille kaikille.

– Jos jatkamme nykyisellä tiellä, kohtaamme kaiken sen romahtamisen, mille turvallisuutemme perustuu.

Esimerkeiksi tällaisista ihmiskunnan ”turvatakuista” Attenborough nosti ruuantuotannon, makean veden saatavuuden, ympäristön asuttava lämpötilan sekä valtamerien ravintoketjut.

– Jos luonto ei enää kykene tyydyttämään perustarpeitamme, suurin osa jäljellä olevasta sivilisaatiosta häviää nopeasti.

YK:n seuraava ilmastokokous on määrä järjestää marraskuussa Glasgow’ssa Skotlannissa. Agendalle tulee jälleen nousemaan hiilidioksidipäästöjen leikkaaminen, jolla voitaisiin hidastaa ilmastonmuutosta.

– Se [Glasgow’n ilmastokokous] on kirjaimellisesti paras oljenkortemme saada tilanne jälleen haltuun, Yhdysvaltain ilmastolähettiläs John Kerry totesi YK:n turvallisuusneuvostolle tiistaina.

 Jos luonto ei enää kykene tyydyttämään perustarpeitamme, suurin osa jäljellä olevasta sivilisaatiosta häviää nopeasti.

Marraskuun ilmastokokous on tärkeä virstanpylväs, sillä siihen mennessä valtioiden tulisi sitoutua entistä laajempiin päästövähennyksiin. Uutistoimisto Reutersin mukaan kyseessä on tärkein ilmastoon liittyvä kokoontuminen sitten vuoden 2015, jolloin Pariisin ilmastosopimus hyväksyttiin. Pariisin ilmastosopimuksen allekirjoittaneet valtiot sitoutuivat siihen, että lämpötilan nousu globaalisti rajataan 1,5 asteeseen esiteolliseen aikaan verrattuna.

Myös YK:n turvallisuusneuvoston tiistaisen kokouksen puheenjohtaja, Ison-Britannian pääministeri Boris Johnson, korosti ilmastoasioiden merkitystä.

– Tiedän, että ympäri maailmaa on ihmisiä, joiden mielestä tällaiset asiat ovat viherpiiperrystä ja puunhalailua, eivätkä sovi kansainväliseen diplomatiaan politiikkaan.

– En voisi olla heidän kanssaan enempää eri mieltä.

YK:n turvallisuusneuvostossa puhetta johtanut Ison-Britannian pääministeri Boris Johnson, korosti ilmastoasioiden merkitystä.­

Tiistain kokouksessa Venäjä ja Kiina kyseenalaistivat ilmastonmuutoskeskustelun tuomisen YK:n turvallisuusneuvoston käsittelyyn.

– Olemme yhtä mieltä siitä, että ilmastonmuutos ja ympäristökysymykset voivat pahentaa konflikteja. Mutta ovatko ne todella näiden konfliktien perimmäinen syy? Tästä on vakavia epäilyksiä, Venäjän YK:n suurlähettiläs Vassily Nebenzia sanoi.

Kiinan ilmastolähettiläs Xie Zhenhua kuvaili ilmastonmuutosta kehityskysymykseksi.

– Kestävä kehitys on pääavain kaikkien ongelmien ratkaisemiseen ja konfliktien perimmäisten syiden poistamiseen, hän sanoi.

Yhdysvaltain ilmastolähettiläältä John Kerryltä ei liiennyt myötätuntoa kriittisille äänenpainoille.

– Vaaran hetkellä hautaamme päämme hiekkaan. Olisi aika alkaa käsitellä ilmastokriisiä turvallisuusuhkana, joka se todellisuudessa on. Tämä on kirjaimellisesti haaste kaikille sukupolvillemme.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?