El Chapon Emma-vaimon, 31, elämä on kuin saippuaooppera – missikilpailijasta huumeparonin puolisoksi ja lopulta syytteisiin - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

El Chapon Emma-vaimon, 31, elämä on kuin saippua­ooppera – missi­kilpailijasta huume­paronin puolisoksi ja lopulta syytteisiin

Emma Coronel Aispuro on ollut miehensä suurin puolustaja. Nyt hän on itse saanut syytteet muun muassa salaliitosta huumeiden salakuljettamiseksi.

Emma Coronel Aispuro oli lähes joka päivä seuraamassa miehensä Joaquin ”El Chapo” Guzmanin oikeudenkäyntiä New Yorkissa.

24.2. 6:25

Yhdysvalloissa pidätettiin huumeparoni Joaquin ”El Chapo” Guzmanin vaimo Emma Coronel Aispuro, 31, syytettynä muun muassa huumeiden salakuljetuksesta ja miehensä vankilapaon suunnittelusta. Pidätys on viimeisin käänne naisen elämässä, jota on verrattu saippuaoopperaan.

Coronelilla on Yhdysvaltojen ja Meksikon kaksoiskansalaisuus. Hän syntyi Kaliforniassa, mutta kasvoi Meksikossa Durangon vuoristoseudulla. Durango kuuluu Sinaloan ja Chihuahuan osavaltioiden kanssa niin sanottuun kultaiseen kolmioon, jonne Meksikon huumekauppa keskittyy.

Coronelin isä pidätettiin yhden poikansa kanssa vuonna 2013 huumeiden salakuljetuksesta epäiltynä. Oikeuden asiakirjojen mukaan isä työskenteli Guzmanin Sinaloan kartellille.

Coronel ei ole kertonut, että huumeet olisivat olleet läsnä hänen lapsuudessaan. Yhdysvaltain huumepoliisin entinen kansainvälisen operaatioiden johtaja Mike Vigil kertoo kuitenkin AP:lle, että Coronel ”on ollut huumekaupassa mukana pikkutytöstä lähtien. Hän tietää kaiken Sinaloan kartellin toiminnasta.”

Amerikkalaismedialle antamissaan haastatteluissa Coronel on tavanneensa Guzmanin tansseissa, kun hän oli 17-vuotias missikilpailija ja Guzman 49-vuotias.

Emma Coronel tapasi aviomiehensä Joaquin Guzmanin 17-vuotiaana.

Guzman oli tuolloin pahamaineisen Sinaloan kartellin johdossa. Kyseinen organisaatio oli tuolloin, ja on joidenkin arvioiden mukaan edelleen, Meksikon vaikutusvaltaisin kartelli. Guzmania on verrattu kolumbialaiseen huumeparoniin Pablo Escobariin.

Coronel ei hätkähtänyt miehen taustasta.

– Kuukausien kuluessa meistä tuli tyttö- ja poikaystävä, Coronel kertoi New York Timesin haastattelussa vuonna 2019.

– Ja kun täytin 18 vuotta, menimme naimisiin yksinkertaisessa seremoniassa perheen ja läheisten ystävien ollessa läsnä.

Pariskunnan kirkkohäitä vietettiin Durangossa vuonna 2007. Guzman piilotteli tuolloin viranomaisilta, sillä hän oli paennut vankilasta vuonna 2001. Pariskunta sai kaksoset, Emalin ja Maria Joaquinan vuonna 2011.

Guzman jäi kiinni vuonna 2014 Mazatlánissa. Syyttäjien mukaan hänen vaimonsa oli mukana suunnittelemassa huumeparonin vuoden 2015 pakoa. Lisäksi syyttäjien mukaan Coronel yritti auttaa miehensä pakoon myös vuonna 2016, kun tämä oli uudestaan päätynyt vankilaan.

Huumeparonin vaimona Coronel on ollut miehelleen lojaali: hän on haastatteluissa toistuvasti puolustanut Guzmania ja sanonut keskittyvänsä parin lapsiin.

– Pidän itseäni tavallisena naisena, Coronel sanoi VH1:n Cartel Crew -ohjelmassa ollessaan jahdilla.

– On surullista, että meidät tuomitaan ilman, että meitä tunnetaan. Se on raskasta.

Guzman luovutettiin Yhdysvaltoihin vuonna 2017. Marraskuussa 2018 alkoi kolme kuukautta kestänyt oikeudenkäynti, jota Coronel seurasi lähes päivittäin paikan päällä New Yorkissa. Oikeudenkäynnissä kuultiin muun muassa, kuinka Sinaloan kartelli Guzmanin aikana sieppasi, kidutti ja surmasi kaikki kartellin tielle tulleet.

Coronel kuunteli syyttäjiä ja todistajia tyynenä, vaihtaen välillä katseita miehensä kanssa. Hän järjesti yhtenäiset asut itselleen ja miehelleen, kun oikeudessa kuultiin hänen miehensä rakastajatarta.

Guzman sai elinkautisen vankeusrangaistuksen ja 30 vuotta vankeutta.

Emma Coronel pidätettiin Dullesin lentokentällä Virginiassa. Tiedossa ei ole, mitä Coronel teki Yhdysvalloissa.

Coronel hyödynsi julkisuutta perustamalla vaatemerkin Yhdysvalloissa vuonna 2019 ja osallistumalla mafiaperheistä kertoneeseen reality-sarjaan.

Amerikkalaisten viranomaisten kerrotaan tutkineen Coronelia jo pari vuotta. Hän on asunut Meksikossa eikä tiedossa ole, miksi hän oli nyt Yhdysvalloissa.

Coronel nähtiin ensimmäistä kertaa liittovaltion tuomioistuimessa tiistaina. Häntä uhkaa jopa elinkautinen vankeusrangaistus ja kymmenen miljoonan dollarin sakot.

Huumepoliisin entinen johtaja Mike Vigil uskoo, että Coronel on valmis yhteistyöhön.

– Hänellä on suuri motivaatio: hänen kaksoslapsensa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?