Reuters: AstraZeneca toimittaa alle puolet sovituista korona­rokotteista keväällä – julkisuuteen vuodettu sopimus paljastaa, mitä lääke­yhtiö lupaili - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Reuters: AstraZeneca toimittaa alle puolet sovituista korona­rokotteista keväällä – julkisuuteen vuodettu sopimus paljastaa, mitä lääke­yhtiö lupaili

EU luopui sopimuksessa oikeudestaan haastaa lääkeyhtiö oikeuteen, jos rokotetoimitukset viivästyvät sovitusta.

Mies saa AstraZenecan koronarokotuksen Madridissa 23. helmikuuta 2021.­

23.2. 20:19

Lääkeyhtiö AstraZenecan odotetaan toimittavan Euroopan unionille alle puolet sovituista koronavirusrokotteista keväällä, toisen vuosineljänneksen aikana, EU-virkamies kertoo Reutersille.

Virkamies on suoraan mukana neuvotteluissa lääkeyhtiön kanssa. Hänen mukaansa yritys on kertonut unionille ”toimittavansa alle 90 miljoonaa annosta toisen kvartaalin aikana”.

Euroopan unioni julkaisi lääkeyhtiön luvalla osin salatun sopimuksen tammikuussa, kun yhtiö kertoi toimitusten viivästymisestä. Sopimuksesta oli kuitenkin salattu muun muassa se, kuinka paljon yhtiö oli sanonut toimittavansa vuosineljänneksittäin. Lisäksi sopimuksesta oli salattu rokotteen hinta ja yksityiskohtia liittyen esimerkiksi AstraZenecan vastuuseen, jos rokotteet myöhästyvät.

Sopimus kuitenkin vuosi julkisuuteen, kun italialainen Rai julkaisi sen verkossa torstaina.

Sopimuksen mukaan 300 miljoonaa annosta tulisi lopulta maksamaan 870 miljoonaa euroa.

”AstraZeneca on sitoutunut parhain pyrkimyksen (määritellään alempana) rakentamaan kapasiteetin 300 miljoonan annoksen valmistamiseksi ilman voittoa tai tappiota AstraZenecalle yhteiskustannuksin 870 miljoonaa euroa jakeluun EU:ssa vuoden 2021 ensimmäisen puoliskon aikana,” sopimuksessa todetaan.

Sopimuksen mukaan yhtiö lupautui ”parhain pyrkimyksin” valmistamaan ja toimittamaan 30-40 miljoonaa rokotetta jo vuoden 2020 lopussa, 80-100 miljoonaa annosta tämän vuoden ensimmäisen vuosineljänneksen aikana ja loput annoksista toisen vuosineljänneksen aikana.

Myöhemmin arvioitiin, että yhtiö toimittaisi ensimmäisen vuosineljänneksen aikana 90 miljoonaa annosta ja toisen vuosineljänneksen aikana 180 miljoonaa annosta, Reuters kertoo. Mikäli Reutersin tiedot osoittautuvat paikkansa pitäviksi, EU olisi saamassa kuitenkin vain noin 130 miljoonaa annosta tämän vuoden ensimmäisen puolikkaan aikana.

Sopimuksesta käy myös ilmi, että yritys on sitoutunut olemaan tavoittelematta voittoa ainoastaan tämän vuoden heinäkuuhun asti. Tämän jälkeen se voi muuttaa rokotteen hinnoittelua.

Sopimukseen perehtyneen Politicon mukaan EU ei voi juuri mitään sille, että rokotetoimitukset viivästyvät. Politicon mukaan sopimuksessa EU on luopunut oikeudesta haastaa lääkeyhtiö oikeuteen, jos rokotteiden toimitus viivästyy.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?