Luusyövän nujertanut Hayley, 29, sai elämänsä tilaisuuden – laukaistaan avaruuteen miljardöörin kanssa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Luusyövän nujertanut Hayley, 29, sai elämänsä tilaisuuden – laukaistaan avaruuteen miljardöörin kanssa

29-vuotiaasta Hayley Arceneauxista tulee nuorin avaruudessa käynyt amerikkalainen.

Hayley Arceneaux on valittu mukaan avaruuslennolle ensi syksynä.­

22.2. 22:44

Luusyövästä parantunut 29-vuotias Hayley Arceneaux on valittu mukaan avaruuslennolle ensi syksynä, ilmoitettiin maanantaina. Rakettiyhtiö SpaceX:n ensimmäisen kaupallisen turistilennon paikat on varannut miljardööri Jared Isaacman, joka tarjoaa Dragon-avaruuskapselin kolme muuta paikkaa hyväntekeväisyyden vuoksi.

Arceneaux toimii lennolla St. Juden lastensairaalan lähettiläänä. Hän työskentelee sairaalassa ensihoitajana. Memphisissä Tennesseessä toimiva sairaala on keskittynyt hoitamaan ja tutkimaan vakavia lastensairauksia kuten syöpää.

Isaacmanin tavoitteena on kerätä St. Juden sairaalalle 200 miljoonaa dollaria, joista puolet lahjoittaa itse.

Selätettyään vaikean luusyövän lapsena, arvelee Hayley Arceneaux avaruuslentonsa olevan siihen verrattuna kuin ”pala kosmista kakkua”.

Arceneauxista tulee 29-vuotiaana nuorin avaruudessa käynyt amerikkalainen. Aiemmin ennätys oli Nasan astronautti Sally Ridella, joka lensi avaruussukkulan kyydissä 31-vuotiaana.

Arceneaux on myös ensimmäinen avaruuslentäjä, jolla on proteesi. Hänelle laitettiin tekonivel polveen ja titaanitanko vasempaan reisiluuhun kun Arceneaux oli vain 10-vuotias.

Hän yhä ontuu liikkuessaan ja kärsii ajoittain jalkakivuista, mutta SpaceX:n mukaan hän voi osallistua lennolle. Arceneaux on lennon aikana nelihenkisen miehistön lääkintävastaava.

Hayley Arceneaux ja SpaceX.­

– Taisteluni syöpää vastaan on valmentanut minua avaruusmatkalle. Opin vahvaksi sekä kohtamaan odottamattomia haasteita ja siten valmiiksi tälle matkalle, kertoi Arceneaux AP:n haastattelussa.

Arceneaux haluaa myös osoittaa omille nuorille potilailleen sekä muille syövästä selvinneille, että ”edes taivas ei ole enää rajana”.

– Näillä sairaille lapsille tulee olemaan niin tärkeää nähdä sairaudesta toipunut avaruudessa.

Shift4payments-yhtiön perustanut, 2,3 miljardin dollarin omaisuuden kerännyt Isaacman julkisti avaruuslentonsa 1. helmikuuta. Isaacman toteaa Arceneauxin sopivan täydellisesti avaruusaluksensa miehistön jäseneksi.

”Avaruusnörtiksi” itseään kutsuva Jared Isaacman kertoo haaveilleensa avaruuslennosta jo 5-vuotiaasta lähtien. Nykyisin hänen harrastuksiinsa kuuluu mm. hävittäjäkoneilla lentäminen.­

Isaacman aikoo julistaa maaliskuussa, ketkä saavat kaksi muuta paikkaa avaruuslennolle. Toinen arvotaan Isaacman tempauksen myötä lastensairaalalle rahaa lahjoittavien joukosta ja neljäs avaruusturisti valitaan Shift4Payments-verkkomaksuyhtiön palveluita käyttävien yrittäjien joukosta.

Lokakuulle suunniteltu avaruuslento on ensimmäinen, jolla ei ole mukana ketään astronauttikoulutuksen saanutta. SpaceX:n Crew Dragon -alus asettuu Maan kiertoradalle ja on siellä kahdesta neljään päivää.

Kyseessä on Tesla-miljardööri Elon Muskin perustaman SpaceX:n ensimmäinen turistilento. Isaacman ei ole paljastunut lentonsa hintaa, mutta samaa alusta käyttävä Nasa maksaa SpaceX:lle yhdestä paikasta avaruuteen noin 55 miljoonaa dollaria, toteaa CNBC.

Isaacman miehistöinen aloittaa kuukausia kestävän koulutusjakson oikeiden astronauttien ja SpaceX.n kanssa. Isaacmanin mukaan heistä tulee kunnon tiimi.

– Tutustumme toisiimme todella hyvin Maassa ennen kuin meidät sidotaan rakettiin ja laukaistaan avaruuteen. Meillä on paljon opettelua edessä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?