Suomi lähetti diplomaattinsa Navalnyin oikeuden­käyntiin – ”Emme kommentoi enempää” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Suomi lähetti diplomaattinsa Navalnyin oikeuden­käyntiin – ”Emme kommentoi enempää”

Useiden eurooppalaisten maiden diplomaatit seurasivat lauantaina oikeudenkäyntiä, jossa hylättiin Aleksei Navalnyin valitus ja vahvistettiin hänelle määrätty ehdoton vankeustuomio.

Aleksei Navalnyi näytti voitonmerkkiä ”akvaariostaan” eli syytettyjen lasiseinäisestä kopista lauantaina, kun moskovalainen oikeusistuin käsitteli valitusta hänen ehdollisen tuomionsa muuttamisesta ehdottomaksi.­

21.2. 16:24

Venäjän Rossija-kanavan Vesti-uutislähetys kertoi, että Aleksei Navalnyin ensimmäistä oikeusistuntoa lauantaina oli seuraamassa yhteensä kymmenen ulkovaltojen edustajaa.

Lauantain ensimmäisessä istunnossa käsiteltiin valitusta, jossa Navalnyin puolustus pyysi kumoamaan hänen taannoisen ehdollisen vankeustuomionsa muuttamisen ehdottomaksi. Kyseessä on niin kutsuttu Yves Rocherin petosjuttu, jonka alkuperäinen tuomio on vuodelta 2014.

Moskovan kaupunginoikeuden lehdistöpalvelu tiedotti venäläismedialle, että paikalle saapui diplomaatteja yhdeksän eri maan suurlähetystöistä ja lisäksi erikseen vielä yksi edustaja Euroopan unionista.

Diplomaattien kerrottiin edustavan Latviaa, Liettuaa, Viroa, Puolaa, Suomea, Ruotsia, Norjaa, Tanskaa ja Hollantia. Uutistoimisto Ria Novostin mukaan diplomaatit eivät vastanneet paikalla olleiden lehdistön edustajien kysymyksiin.

Suomen Moskovan-suurlähetystö vahvisti sunnuntaina IS:lle, että paikalla oli myös suomalainen diplomaatti.

– Eilistä ensimmäistä istuntoa oli seuraamassa useiden maiden diplomaatteja, myös yksi Suomesta. Tässä vaiheessa emme kuitenkaan tämän enempää kommentoi eilisen oikeudenkäynnin seuraamista, lehdistöneuvos Taneli Dobrowolski viestitti lyhyesti.

Oikeudenkäynnissä Navalnyin valitus hylättiin. Oikeus piti siten voimassa helmikuun alussa annetun tuomion, jolla Navalnyille taannoin annettu ehdollinen 3,5 vuoden petostuomio muutettiin ehdottomaksi.

Oikeus kuitenkin lyhensi Navalnyille jäävää istuttavien kuukausien määrää puolellatoista kuukaudella, koska hänen istumansa kotiarestiaika otettiin aiempaa laajemmin huomioon. Näin ollen hänelle jää sovitettavaksi noin 2,5 vuoden vankeustuomio ojennusleirillä.

Valitustuomioistuin ei kuunnellut päätöstä tehdessään Euroopan unionin maiden ja Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen (EIT) vetoomuksia, joissa on toistuvasti vaadittu Navalnyin välitöntä vapauttamista. EIT:n keskiviikkona antaman julistuksen mukaan Navalnyin henki on vaarassa vankilassa.

Myös Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) vaati Navalnyin vapauttamista viime maanantaina Pietarissa, kun hän tapasi Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin.

Navalnyin taannoinen petostuomio Yves Rocherin jutussa on todettu Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa kokonaan perusteettomaksi jo vuonna 2017, minkä vuoksi tuomion muuttaminen ehdottomaksi ei pitäisi olla mitenkään perusteltavissa nyt väitetyillä ehdonalaisen tuomion koeajan sääntörikkomuksilla. Kaiken lisäksi Venäjä kuuluu itse jäsenenä Euroopan neuvostoon, joten sen pitäisi noudattaa EIT:n päätöksiä.

Euroopan maiden diplomaatteja on ollut seuraamassa Navalnyin oikeuskäsittelyitä jo aiemmin. Perinteisesti EU-maat voivat koordinoida istuntoihin osallistumista keskenään niin, että eri maiden edustajat osallistuvat niihin hieman vuorotellen.

Kun Navalnyin ehdollinen tuomio muutettiin ehdottomaksi 2. helmikuuta, joissakin venäläissivustoilla kerrottiin myös tuolloin paikalla olleen Suomen suurlähetystön edustajan. Dobrowolskin mukaan Suomen edustajaa ei kuitenkaan tuossa istunnossa ollut läsnä.

Uutistoimisto Interfaxin mukaan helmikuun alun oikeudenkäynnissä oli paikalla useiden eurooppalaisten maiden edustajien lisäksi myös yhdysvaltalainen diplomaatti. Venäjän ulkoministeriö reagoi diplomaattien läsnäoloon julistamalla, että kyseessä on yritys puuttua Venäjän sisäisiin asioihin ja rajoittaa Venäjän itsemääräämisoikeutta.

Lauantain toisessa istunnossa annettiin tuomio Navalnyin toisesta jutusta, jossa on kyse väitetystä sotaveteraaniin kohdistuneesta kunnianloukkauksesta. Navalnyi määrättiin maksamaan liki 10 000 euron suuruinen sakko.

Venäjän mediassa pantiin merkille, että ulkomaalaiset diplomaatit eivät osallistuneet enää lauantain toiseen istuntoon. Kremliä tukeva propagandamedia ennätti jo tulkitsemaan sen merkiksi siitä, että Navalnyi on lakannut kiinnostamasta eurooppalaisia diplomaatteja.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?