Rokotukset etenevät Israelissa niin vauhdilla, että yhteiskuntaa päästään jo avaamaan

Rokotukset ovat edenneet Israelissa vauhdilla.

21.2.2021 11:25 | Päivitetty 21.2.2021 14:40

Israel alkoi avata yhteiskuntaansa ja talouttaan sunnuntaina. Maan hallituksen mukaan paluu normaaliin voitiin käynnistää, koska koronarokotuksen on saanut jo melkein puolet väestöstä.

Kaupat olivat auki kaikille. Sen sijaan esimerkiksi kuntosaleille, teatteriin ja hotelleihin pääsivät vain kahdesti rokotetut, kun jälkimmäisestä rokotuksesta on kulunut vähintään viikko sekä ne, jotka ovat toipuneet koronasta ja saaneet oletettavasti immuniteetin. He saavat terveysministeriön korona-applikaation ”vihreän passin”.

Sosiaalisen etäisyyden pito ja maskien käyttö ovat edelleen voimassa.

Tanssitilaisuudet on yhä kielletty ja synagogiin, moskeijoihin ja kirkkoihin saa ottaa sisään vain puolet tavanomaisesti sallitusta väkimäärästä.

Sunnuntain höllennykset tulivat tasan vuosi sen jälkeen, kun Israelissa todettiin ensimmäinen koronatartunta. Hallitus aikoo avata taloutta vielä enemmän ensi kuussa, jolloin pääministeri Benjamin Netanjahu yrittää vaaleissa saada itselleen jatkokauden.

– Olemme ensimmäinen maa maailmassa, joka alkaa elpyä kiitos miljoonien rokoteannosten, jotka hankimme, Netanjahu tviittasi.

Israel on antanut vähintään yhden annoksen Pfizerin koronarokotetta yli 46 prosentille yhdeksänmiljoonaisesta väestöstään. Maan terveysministeriön mukaan kaksi annosta saaneiden riski sairastua aleni heti 95,8 prosenttia. Rokotuksia tilastoivan Ourworldindata-sivuston mukaan Israelissa on annettu yhteensä jo yli 7 miljoonaa rokotetta.

Koronaan lasketaan Israelissa sairastuneen 740 000 ihmistä, ja kuolleita on 5 500. Hallitusta syytettiin kolmen kansallisen ”lockdownin” eli yhteiskunnan sulkemisen tehottomasta ja hajanaisesta toimeenpanosta. Hallitus on luvannut, ettei neljättä enää tule.

Kansallista pandemian torjuntaa johtaja lääkäri Nachman Ash kuitenkin kommentoi Israelin puolustusvoimien radioasemalle uudenkin lockdownin olevan vielä mahdollinen, sillä puolet väestöstä ei ole vielä immuuni taudille.

Alakoululaiset ja yläkoulujen kahden viimeisen lukukauden oppilaat palasivat sunnuntaina koulunpenkille paikkakunnilla, joilla koronatilanne on hallinnassa.

Juttua korjattu kello 12.55. Korjattu tietoa Israelissa annettujen rokotteiden määrästä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?