Mallioppilas Virosta tuli Euroopan toiseksi pahin koronapesäke – nyt rajoituksia kiristetään - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Mallioppilas Virosta tuli Euroopan toiseksi pahin koronapesäke – nyt rajoituksia kiristetään

Viro sulkee lähes kaikki koulut pahenevan koronatilanteen vuoksi.

Lauantaina Virossa ilmoitettiin 787 uudesta tartunnasta. Niistä 317 oli kuvan Tallinnasta.

20.2. 18:49

Koronavirustilanne Virossa on huomattavasti heikompi kuin Suomessa.

– Koronavirus leviää Virossa nyt erittäin voimakkaasti, huomautti Viron terveysvirasto lauantaina.

Virossa on todettu 714 koronatartuntaa 100 000 asukasta kohti viimeisen kahden viikon aikana.

Lauantaina ilmoitettiin 787 uudesta tartunnasta. Niistä 317 oli Tallinnasta. Uusia koronakuolemia ilmoitettiin 10.

Yhteensä noin 1,3 miljoonan asukkaan Virossa on todettu reilut 57 000 koronatartuntaa.

Koronapandemian puhjettua Viro oli ensimmäisiä maita Euroopassa, joka sulki ulkorajansa ulkomaalaisilta. Suomi seurasi perässä vasta myöhemmin. Viro selvisikin koronan ensimmäisestä aallosta suhteellisen hyvin.

Mutta liki vuotta myöhemmin on koronatoimien ”mallioppilaassa” tilanne täysin toinen. Uutistoimisto AFP:n mukaan maan ilmaantuvuusluku on EU:n toiseksi suurin Tshekin jälkeen.

Kun toinen aalto alkoi levitä syksyllä Euroopassa ottivat useimmat maat taas käyttöön tiukkoja rajoituksia, mutta Virossa toimet olivat suhteellisen löyhiä.

Näin on tilanne nytkin. Esimerkiksi museot, teatterit ja elokuvateatterit ovat auki kuten myös ravintolat ja baarit aina kello 21:een saakka. Alkoholin myynti on maaliskuun loppuun asti sallittu vain kello 10–21, rajoitus koskee myös hotellien anniskelupisteitä.

Koulut ovat olleet liki normaalisti lähiopetuksessa ja harrastukset, kuten ryhmäliikunta, ovat olleet rajatusti sallittuja.

Maskien käyttö on pakollista kaikissa yleisissä sisätiloissa kuten joukkoliikenteessä ja ostoskeskuksissa.

Seuraavaksi kahdeksi viikoksi joitain rajoituksia on kiristetty talvilomien takia.

Viro sulkee lähes kaikki maan koulut sekä muun muassa julkiset saunat ja uima-altaat maanantaista lähtien. Maahan annetaan myös etätyösuositus.

Ainoastaan alle 11-vuotiaiden lasten lähiopetus sallitaan. Baarit ja ravintolat saavat pysyä auki, mutta ne saavat ottaa asiakkaita vain puolet normaalista määrästään.

Viron ensi viikon itsenäisyyspäivää pyydetään myös juhlimaan kotioloissa.

Hallitus ei halua rajoittaa liikaa yhteiskuntaa ja liike-elämää.

– Kaikki mikä on sallittua, ei silti ole suositeltavaa, muistuttaa sosiaaliministeri Tanel Kiik.

Viron uuden pääministerin Kaja Kallaksen hallitusta onkin syytetty pandemian hoidon vastuun sysäämisestä yksittäisten kansalaisten niskoille ja asettaneen talouden terveyden edelle.

– Mutta sehän on yksittäisten kansalaisten vastuulla Eniten tartuntoja jäljitetään työpaikoille ja koteihin. Hallitus ei voi puuttua niihin. Voimme vain pyytää välttämään väkijoukkoja, jäämään etätöihin, pitämään maskeja, puolustautui pääministeri Kallas Helsingin Sanomille.

Kallas vieraili perjantaina Helsingissä tavaten pääministeri Sanna Marinin (sd). Kyseessä oli tammikuussa virkaan astuneen pääministeri Kallaksen ensimmäinen Suomen-vierailu.

Kallas perusteli HS:lle hallituksensa linjaa sillä, että koronaviruksella on siihen sairastuneiden lisäksi on ”näkymättömiä uhreja”, kuten tiukkojen rajoitusten takia työttömäksi jääviä, mielenterveysongelmien kanssa kamppailevia ja etäkoulusta kärsiviä.

Virossa on myös ilmennyt näkyvää vastustusta koronatoimia vastaan. Esimerkiksi helmikuun alussa hyökättiin Tallinnan sairaalan ylilääkäriä Peep Talvingia vastaan.

Myös muita hallituksen korona-asiantuntijoita on uhkailtu ja sosiaaliministeri Kiik ilmoitti, että poliisi on varautunut suojelemaan hallituksen asettaman koronatoimia hoitavan tieteellisen neuvoston jäseniä.

Suomeen ei ole voinut Virosta matkustaa 27. tammikuuta jälkeen kuin välttämättömistä syistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?