Kommentti: Joe Biden iskee viimein korttinsa pöytään – miten käy Euroopan? - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kommentti: Joe Biden iskee viimein korttinsa pöytään – miten käy Euroopan?

Presidentti Biden ei ehkä itsekään tiedä, mitä Yhdysvallat nyt eniten haluaa, kirjoittaa erikoistoimittaja Seppo Varjus.

Liittolaiset odottavat Joe Bidenilta paljon. Kaikkiin toiveisiin on vaikea vastata.­

18.2. 20:36

Yhdysvaltain presidenttiä pidetään vähintään läntisen maailman johtajana ja maailman vaikutusvaltaisimpana miehenä. Joe Bidenilla on virkakautensa alussa harvinaisen vähän aikaa keskittyä kaiken maailman asioihin, niin sekaisin Yhdysvallat itse on.

Biden puhuu perjantaina virtuaalisesti järjestetyssä Münchenin turvallisuuskokouksen korvaajassa. Puhetta odotetaan, Yhdysvallat odottaa paljon liittolaisiltaan ja ne Yhdysvalloilta. Voiko Biden ikinä täyttää kaikki odotukset Trumpin rikkovan kauden jälkeen?

Naton puolustusministerit pitivät jo keskiviikkona ja torstaina oman kokouksensa. Bideniltä odotetaan lisävakuutta sille, että lännen siteet pitävät.

Putinin varjo

Münchenin kokous on lähinnä Nato- ja EU-maiden tapaamispaikka, mutta käy siellä muitakin. Vuonna 2007 vieraana oli Venäjän presidentti Vladimir Putin.

Hän piti kokouksen nykyhistorian kiistellyimmän puheen. Putin kritisoi Yhdysvaltain ylivaltaa maailmanpolitiikassa. Putinin mukaan sen vuoksi ”kukaan ei tunne olevansa turvassa”.

Sen jälkeen ainakaan itäisessä Euroopassa harva on tuntenut olevansa turvassa Putinilta. Seuraavana vuonna Venäjä jo kävi lyhyen sodan Georgiassa.

Putinin puhe oli Neuvostoliiton jälkeisen ajan lauhkean kauden loppu. Kylmä tuuli puhalsi taas Siperiasta.

Siihen ovat vuorollaan yrittäneet vastata George W. Bush, Barack Obama, Donald Trump ja nyt Joe Biden. Yhdysvaltain presidenteille Putinista on tulossa samanlainen kestovastus kuin Fidel Castrosta aikoinaan. Hän on vain paljon vaarallisempi.

Monet toivovat Bidenilta turvaa Putinia vastaan. Monet voivat pettyäkin siihen, että Putin ei ehkä olekaan Bidenin asialistalla ykkönen.

Tuen hinta

Trump hermostutti Euroopan Nato-maita vaatimalla niitä satsaamaan itse enemmän puolustukseensa. Se ei ollut Trumpin oma idea vaan pitkäaikainen Yhdysvaltain tavoite. Bidenilla ei ole mitään syytä olla pitämättä siitä kiinni.

Kokouksen saksalaisten virtuaali-isäntien korvia voi kuumottaa, jos Biden ottaa esiin Nord Stream 2 -kaasuputken. Biden pitää sitä erehdyksenä, kuten Trumpkin piti.

Saksalaisten päätä tämäkään ei enää välttämättä käännä.

Koko maailman huolet

Bidenin ennakoidaan olevan tällä hetkellä olevan kiinnostuneempi parantamaan suhteita Iraniin. Trump ajoi ne avoimen sodan partaalle. Lähi-idän alueellinen suurvalta olisi kuitenkin kova pala Yhdysvaltain kaikesta sen sotilaallisesta ylivoimasta huolimatta.

Biden on valmis vaarantamaan tärkeät suhteet Israeliin ja Saudi-Arabiaan palauttaakseen edes jonkinlaisen sovun Iranin kanssa sen ydinohjelman hillitsemisestä.

Biden oli Barack Obaman luottomies ja haluaa palauttaa tämän aikana luodun sovun.

On esitetty oletuksia, että Yhdysvallat yrittäisi kääntää Naton voimaa kilpailijaansa Kiinaa vastaan. Tässä ovat enemmän avainasemassa kuitenkin Aasian maat, Etelä-Korea, Japani, Intia ja Vietnamkin.

Sotilaallisessa kriisissä Euroopan laivastojenkin apu varmasti olisi tarpeen. Yhdysvallat kuitenkin välttää sellaista Kiinan kanssa viimeiseen asti.

Kiinan kanssa kamppailua käydään taloudessa, tekniikassa ja ihmisoikeuksissa. Kylmä aserauta on niissä huono väline.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?