Brittilehti ihmettelee Suomen tapaa taistella valeuutisia vastaan: päiväkotien lapset ”salainen ase”

Brittilehti kirjoittaa laajassa artikkelissa, kuinka Suomessa lapsia opetetaan tunnistamaan valeuutisia ja disinformaatiota.

18.2.2021 18:52

Suomen tapa taistella disinformaatiota vastaan on noussut uutisotsikoihin Britanniassa. Telegraph-lehti esittelee laajassa artikkelissa ”Suomen salaista asetta valeuutisia vastaan”. Lehden mukaan tämä ”salainen ase” on päiväkotien lapset.

”Vuonna 2014 hallitus lisäsi medialukutaidon, jota on harjoitettu 1970-luvulta lähtien, opetussuunnitelmaan, opettaen lapsia kuusivuotiaista alkaen lukemaan lähteitä kriittisesti,” Telegraph kirjoittaa.

Lehti kuvailee, kuinka opettajat kehottavat lapsia tarkistamaan verkkosivujen faktat ja pyytävät oppilaita etsimään epäilyttäviä uutisia ja löytää niiden lähteet ja näyttävät, kuinka helppoa tilastojen manipuloiminen on.

Juttuun on haastateltu muun muassa valtioneuvoston kanslian johtavaa viestintäasiantuntijaa Jussi Toivasta. Toivanen kertoo, että Venäjän laittomasti liitettyä Krimin niemimaa itseensä vuonna 2014, myös Suomessa nähtiin enemmän disinformaatiota kuten yrityksiä uudelleen kirjoittaa maan historiaa ja Venäjästä kriittisesti kirjoittaneiden toimittajien ja tutkijoiden vainoamista.

Nyt disinformaatiota on nähty esimerkiksi koronarokotteisiin liittyen, Toivanen sanoo.

– Yritykset eivät ole saaneet vastakaikua yhteiskunnassamme. Ihmiset ovat kriittisiä ja tietoisia tämäntyyppisistä yrityksistä ja toiminnasta. Voin sanoa, että yhteiskuntamme on ollut sitkeä, Toivanen sanoo.

Kyse ei ole suinkaan ensimmäisestä kerrasta, kun Suomen tavasta taistella disinformaatiota vastaan uutisoidaan kansainvälisesti.

Esimerkiksi The Guardian uutisoi viime vuoden tammikuussa, kuinka ”Suomi aloittaa taistelun valeuutisia vastaan peruskouluissa”.

Deutsche Welle on puolestaan julkaissut videon aiheesta. Videolla kerrotaan, kuinka Suomessa oppilaita opetetaan tunnistamaan valeuutisia.

CNN kirjoitti aiheesta laajassa erikoisraportissaan vuonna 2019.

Opetushallituksen sivuilla kerrotaan, että mediakasvatus on osa opetusta varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle ja taiteen perusopetukseen. Se on mukana vuoden 2014 esiopetuksen ja perusopetuksen opetussuunnitelmissa ja vuonna 2018 jo varhaiskasvatussuunnitelman perusteissa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?