Arja Paanasen kommentti: Haavistolle viritetty ansa paljastui vasta jälkikäteen Pietarissa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Arja Paanasen kommentti: Haavistolle viritetty ansa paljastui vasta jälkikäteen Pietarissa

Ulkoministeri Pekka Haaviston rutiininomaisesta oppositiotapaamisesta nostatettu kohu todistaa Venäjän ilmapiirin nopeasta muutoksesta Timo Soinin aikoihin verrattuna, kirjoittaa Arja Paananen.

Pekka Haavisto tapasi Sergei Lavrovin Pietarissa maanantaina.­

17.2. 19:17

Kun ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) valmisteli matkaansa Pietariin, moni suomalainen asiantuntija varoitti häntä etukäteen Sergei Lavrovin mahdollisesti virittelemistä ansoista.

Epäiltiin joko höykytysansaa tai mielistelyansaa.

Kun varsinainen tapaaminen sujuikin mallikkaasti, ja ryhdikkään selkeästi esiintynyt Haavisto sai monet viestinsä läpi jopa Venäjän mediaan asti, moni ihmetteli, että näinkö helposti se kävikin.

Jo tuolloin ilmassa oli kuitenkin aavistus siitä, että Venäjän johto oli muuttanut tarkoituksella taktiikkaansa.

Haavistoa ei selvästi edes yritetty tai haluttu nolata samalla tavalla kuin tehtiin sitä ennen Euroopan unionin korkealle ulkopoliittiselle edustajalle Josep Borrellille Moskovassa.

Jälkikäteen on paljastunut, että Haavistolle oli kuin olikin viritetty ansa.

Se toteutettiin tällä kertaa Pietarin trollitehtaana tunnetun Fan-uutistoimiston niin kutsuttujen toimittajien avulla.

Fan-sivusto ei ole mikä tahansa näpertelypulju, vaan sen rahoittajana toimii Kremlin erilaisia internetin trollaus-, hakkerointi- ja palkkasoturioperaatioita järjestellyt, presidentti Vladimir Putinin kokkinakin tunnettu Jevgeni Prigozhin.

Fan-sivusto oli järjestänyt itsensä Suomen Pietarin-pääkonsulaatin eteen kuvaamaan hetkeä, jolloin Pekka Haavisto meni sisälle konsulaattiin maanantai-iltana.

Saatiin aikaiseksi ”paljastusvideo”, jossa näkyy Haaviston isännöimässä ”salaisessa tapaamisessa” konsulaatin virka-ajan päättymisen jälkeen käyneitä Venäjän opposition edustajia ja kansalaisaktivisteja.

Erityisen hyökkäyksen kohteeksi joutuivat Pietarin kaupunginvaltuustossa istuvat demokratiamieliset kaupunginvaltuutetut Maksim Reznik ja Boris Vishnevski, joita nimitellään nyt Haavisto-tapaamisen vuoksi ”ulkomaiden vaikuttaja-agenteiksi” ja ”isänmaanpettureiksi”.

Lisää draamaa videolle saatiin sopivasti sillä, kun Raznik ja Vishnevski eivät suostuneet puhumaan konsulaatin edessä odottaneiden trollitoimittajien kanssa.

Pietarin lakiasäätävän kokouksen edustaja, Jabloko-puoluetta edustava Boris Vishnevski on joutunut Kremlin-mielisen median hyökkäyksen kohteeksi tavattuaan ulkoministeri Pekka Haaviston Pietarissa.­

Putinin kokin uutissivusto on tähän mennessä julkaissut jo useita synkän vihjailevia artikkeleita, joissa Haaviston oppositiotapaamisen vihjaillaan olleen pahimmanlaatuinen salainen kokous Venäjän sisäisen yhteiskuntarauhan horjuttamiseksi.

Fan-sivuston vihjailut ovat niin yltiöpäisiä, ettei niitä tee mieli edes siteerata millään tavoin. Mutta vaietakaan niistä ei voi, sillä ne kertovat omaa karua kieltään siitä, mihin naapurimaamme sisäinen ilmapiiri on parhaillaan menossa.

Tässä vaiheessa näyttää siltä, että nyt aloitettu mediahyökkäys kohdistuu ensisijaisesti Haaviston tapaamisessa mukana olleisiin Venäjän kansalaisyhteiskunnan edustajiin ja vasta toissijaisesti Haavistoa itseään, Suomea sekä Euroopan unionia kohtaan.

On mahdollista, että Reznikistä ja Vishnevskistä yritetään tehdä Venäjällä seuraavat pelotteluesimerkit siitä, että myös paikallispoliitikkoja voidaan ryhtyä julistamaan virallisesti ulkomaisiksi agenteiksi Venäjän oikeusministeriön toimesta. Kansalaisjärjestöjen, kansalaisaktivistien, taiteilijoiden ja toimittajien joukosta Venäjä on jo nimennyt ensimmäiset ulkomaiset agenttinsa uusien agenttilakien nojalla.

Toinen motiivi kohun nostattamiselle saattaa olla halu jatkaa epäluulojen kylvämistä ylipäätään eurooppalaisia diplomaatteja kohtaan.

Kun Venäjä karkotti vastikään Borrellin vierailun aikaan äkkiliikkeellä ruotsalaisen, puolalaisen ja saksalaisen diplomaatin, heistä kaksi ensimmäistä olivat syyllistyneet väitettyihin laittomuuksiin nimenomaan Pietarissa.

Kun diplomaatit kävelivät kadulla ja seurasivat myrkytetyn ja vangitun oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin tueksi järjestettyjä mielenosoituksia, Venäjän vallanpitäjien tulkinnan mukaan he itse asiassa ”osallistuivat laittomasti” kyseisiin protesteihin.

Entä kuinka ”salamyhkäinen” Haaviston oppositiotapaaminen lopulta oli?

Suomen ulkoministerin Venäjän-vierailuihin on IS:n tietojen mukaan kuulunut vastaavanlainen opposition ja kansalaisjärjestöjen tapaaminen osana normaalia rutiiniohjelmaa jo aiempienkin ulkoministereiden aikana.

Näin tapahtui esimerkiksi, kun Haaviston edeltäjä Timo Soini kävi Moskovassa. Asiasta ei nostettu tuolloin Venäjällä minkäänlaista kohua, vaikka isännät tiesivät varsin hyvin Soinin ohjelmasta.

Vierailuohjelman käytännön järjestelyistä Suomi sopii aina isännän kanssa eli tässä tapauksessa Venäjän ulkoministeriön protokollaosaston kanssa.

Haavistolla oli esimerkiksi Pietarissa koko ajan käytössään isäntien tarjoama auto, joka vei häntä niin Lavrovin tapaamiseen kuin Pietarin kuvernöörin ja Leningradin alueen kuvernöörin tapaamisiin kuin myös Suomen pääkonsulaattiin, jonka edustalla auto odotti Haavistoa.

Haavisto ilmoitti myös jo etukäteen julkisuuteen tapaavansa matkallaan Venäjän kansalaisyhteiskunnan edustajia.

Tapaaminen järjestettiin Suomen pääkonsulaatin tiloissa. Saapuvat vieraat kulkivat sisään ja ulos konsulaatin pääovesta, josta on suora näkymä Putinin kastekirkkona tunnetulle Kristuksen kirkastumisen katedraalille.

Konsulaatin oven ulkopuolella seisoo aina vartiossa Venäjän järjestämä poliisin edustaja. Niin oli tilanne myös maanantai-iltana, jolloin poliisiviranomainen tallentui jopa Fan-sivuston kuvaamalle videolle yhdessä Haaviston ja konsulaatissa käyneiden vieraiden kanssa.

Että niin salaisesti kaikki siis tapahtui!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?