Haaviston tuki Juri Dmitrijeville tuli kreivin aikaan – Stalin-historioitsijan 13 vuoden vankeus­tuomio kaatuu tai sinetöityy tänään - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Haaviston tuki Juri Dmitrijeville tuli kreivin aikaan – Stalin-historioitsijan 13 vuoden vankeus­tuomio kaatuu tai sinetöityy tänään

Stalinin vainojen suomalaisuhrien kohtaloita selvitelleen Juri Dmitrijevin, 65, seksuaalirikostuomion valituskäsittely käydään tiistaina Pietarissa.

Juri Dmitrijevin (oik.) vankeustuomiosta tehty valitus ratkennee jo tiistaina. Pekka Haavisto otti Dmitrijevin kohtalon esille ulkoministeritapaamisessa Sergei Lavrovin kanssa.­

16.2. 6:48

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) nosti Sergei Lavrovin vierellä lehdistötilaisuudessa esille nimeltä mainiten myös petroskoilaisen historioitsijan Juri Dmitrijevin ja tälle langetetun vankeustuomion.

Haaviston esittämä huoli Dmitrijevin kohtelusta sai jo maanantaina Venäjällä laajempaa huomiota, sillä ainakin uutistoimisto Tass noteerasi sen uutisessaan.

– Ministeri (Haaviston) mukaan Euroopan unionin jäsenenä Suomi kokee eniten erimielisyyttä Venäjän kanssa ihmisoikeusasioissa. Hän kiinnitti huomiota Jehovan todistajien toiminnan kieltämiseen Venäjällä, historioitsija Juri Dmitrijevin pedofiilioikeudenkäyntiin ja seksuaali- sekä sukupuolivähemmistöjen asemaan Tshetsheniassa, Tass kirjoitti uutisessaan.

Ulkoministerit Pekka Haavisto ja Sergei Lavrov olivat Pietarin tapaamisessa ilman kasvomaskeja, muilla delegaation jäsenillä maskit olivat.­

Haaviston ääneen lausuma huoli Dmitrijevin kohtelusta tuli h-hetkellä, sillä tiistaina alkaa Dmitrijevin 13 vuoden vankeustuomion valituskäsittely pietarilaisessa tuomioistuimessa.

Karelia.news-uutissivuston mukaan Dmitrijevin tuomion kaatuminen tai sinetöinti ratkeaa mitä ilmeisimmin jo saman päivän aikana.

Kolmas kassaatiotuomioistuin aloittaa istuntonsa tiistaina kello 11.15 Pietarin aikaa eli kello 10.15 Suomen aikaa. Koko käsittelylle on varattu tiistaina aikaa ennakkosuunnitelmien mukaan vain 45 minuuttia, kertoo Karelia.news.

Oikeuden puheenjohtajana toimii tuomari Sergei Zhernov. Istunto käydään suljetuin ovin ja Dmitrijev osallistuu siihen itse etäyhteyden avulla petroskoilaisesta vankilasta.

Memorial-järjestön mukaan oikeus aikoo ilmoittaa ratkaisustaan julkisesti sekä oikeussalin sisäisellä videoyhteydellä että oikeuden nettisivuilla.

Dmitrijev on petroskoilainen historioitsija, joka on selvitellyt Josif Stalinin vainoissa 1930-luvulla kuolleiden venäläisten, karjalaisten ja suomalaisten kohtaloita nykyisen Venäjän Karjalan alueella.

Dmitrijev tunnetaan Sandarmohin joukkohaudan löytäjänä. Hän on myös tukenut julkisesti Suomea siinä vaiheessa, kun Karjalassa on esitetty niin kutsuttu ”vaihtoehtoinen teoria” siitä, että Sandarmohissa lepäisi Stalinin vainouhrien lisäksi myös suuri joukko suomalaisten jatkosodassa ampumia neuvostoliittolaisia sotavankeja ja siviilivankeja.

Venäläiset ihmisoikeusaktivistit ja kansainväliset ihmisoikeusjärjestöt ovat yleisesti sitä mieltä, että Dmitrijeviä vastaan käynnistetty oikeusprosessi perustuu tekaistuihin syytteisiin ja on luonteeltaan poliittinen.

Dmitrijevin puolustus on valittanut historioitsijalle langetetuista tuomioista Pietarin kolmanteen kassaatiotuomioistuimeen, joka suostui ottamaan asian käsittelyyn.

Kassaatiotuomioistuimessa voidaan vedota siihen, että aiemmassa tai aiemmissa tuomioissa on tehty virheitä prosessin aikana ja sovellettu Venäjän lakeja väärin.

Kassaatiotuomioistuin voi joko kumota alemman oikeuden antaman tuomion kokonaan ja lopettaa siten asian käsittelyn tai palauttaa asian takaisin uuteen käsittelyyn, kertoo uutistoimisto Tass.

Mikäli kassaatiotuomioistuin pitää Dmitrijevin tuomion yhä voimassa, puolustuksella on vielä mahdollisuus yrittää vedota Venäjän liittovaltion korkeimpaan oikeuteen.

Kyseessä on monimutkainen oikeusjuttujen vyyhti, jossa Dmitrijev tuomittiin lopulta Karjalan tasavallan korkeimmassa oikeudessa viime syksynä peräti 13 vuoden vankeustuomioon kovennetun kurin ojennusleirillä.

Syytteet koskevat väitettyjä seksuaalirikoksia Dmitrijevin alaikäistä ottotytärtään kohtaan.

Sitä ennen Dmitrijeville oli ehditty antaa jo 3,5 vuoden tuomio samassa jutussa hieman eri perustein, ja sitä ennen hänet oli puolestaan jo kertaalleen ehditty vapauttaa samoista seksuaalirikossyytteistä.

Pekka Haavisto ja Sergei Lavrov neuvottelivat maanantaina pidempään kuin oli alkujaan suunniteltu ohjelmassa.­

Haavisto mainitsi Dmitrijevin kohtelusta esiin nostamansa huolen vielä maanantai-iltana toistamiseen, kun hän tapasi suomalaista mediaa Pietarin-vierailunsa päätteeksi Teams-palaverissa.

Haavisto halusi näin korostaa, että hän otti ihmisoikeudet Lavrovin kanssa esille laajemminkin kuin pelkästään oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin myrkytyksen ja vankeustuomion kautta.

– Kävimme keskustelua myös Juri Dmitrijevin tilanteesta..., ja meidän ihmisoikeusagendamme oli aika laaja. En pysty arvioimaan sitä, miten mikäkin keskustelu vaikuttaa enkä haluakaan sitä arvioida. Mutta on tärkeää, että meidän viestimme on selvä, Haavisto sanoi IS:lle.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?